Skip to main content

Empes i Kiruna blev Årets Korvkiosk!


extgp.jpg

 

Det här handlar inte bara om att ett fint snabbmatställe i en spännande stad får ett ärevördigt pris. Det handlar lika mycket om att en kiosk som startades för 79 år sedan genomlevt orostider och förändringar och gått stärkt ur desamma. Det handlar också om en driftig företagare som började jobba där för 30 år sedan. Stort grattis till Mona och alla andra på Empes!

1980 besökte jag som relativt ung och nybliven branschtidningsredaktör för första gången i mitt liv Kiruna. Detta för att skriva om en kiosk som skulle fira jubileum men som samtidigt hade diverse problem. 2015 besökte jag för andra gången i mitt liv Kiruna. Kiosken fanns i allra högsta grad kvar. Visserligen med såväl ny ägare som byggnad, men med raka kopplingar bakåt i tiden. Och dessutom firade man 70-årsjubileum.

I april 2024 får jag via diverse nyhetsmedier veta att Korvakademien tilldelat Empes i Kiruna den fina utmärkelsen Årets Korvkiosk. Självklart kontaktar jag ägaren Mona Carlsson för att gratulera och höra om planerna för framtiden. Som för de flesta i Kiruna innebär stora förändringar på grund av den stadsomvandlingen.

 

mona_med_korv.jpeg

Mona Carlsson har varit en del av Empes i 30 år och hon är mycket glad över det fina priset. (Foto från Empes)

 

Grattis Mona! Blev du överraskad?

- Minst sagt. Både glad och lite chockad. Jag fick ett telefonsamtal för en dryg månad sedan. Sen satte karusellen i gång. Det har varit mycket i tidningar, radio och TV och både vi och våra kunder tycker så klart att det är jättekul.

Hur jobbar ni med just korv och har försäljningen ökat sedan ni fick priset?

- Hamburgare är ju det stora men cirka 40 procent av försäljningen är ändå korvportioner. Mycket korv på norrländskt vis som parisare och grillad rulle. Och det har ökat de senaste veckorna. Idag har vi till exempel en stor beställning på just rullar och Pucko.

Vad har hänt med Empes sedan vi sågs 2015?

- Vi har jobbat på som vanligt även om det nu blivit lite ödsligt runt kiosken. Man har rivit mycket runt omkring men å andra sidan sett är det vi som lyser upp platsen. Omsättningen har dessbättre inte påverkats och 2016 byggde vi ut så att vi fick en restaurangdel med 38 sittplatser. Det har betytt mycket för försäljningen och jag har äntligen fått min efterlängtade 50-talsinredning som jag tycker passar så bra här.

 

fran_luckan_kopia.pnginsidan_morker2_kopia.png

2016 byggdes Empes ut och fick en servering med 36 platser. Inredningen är i amerikansk 50-talsstil. (Foton från Empes)

 

Hur är det planerat för er flytt till ”nya Kiruna”?

- Det har varit många turer men vi har hela tiden vetat att vi skulle få flytta ner. Nu är det hösten 2025 som gäller och vi får en plats mitt emot nya badhuset, nedanför kyrkan. Det känns faktiskt lite kul att vi och kyrkan får hänga ihop på det här viset.

Hur kommer ni att fira 80-årsjubiléet?

- Det gör vi här på vår nuvarande plats då det känns bra att få göra det som ett avslut. Så kan vi fira att Empes får ett nytt liv när vi kommer på plats senare under året.

 

empesparisare2.jpg

Parisare är storsäljande storportioner på Empes. (Foto: Gunilla Pihlblad)

 

Mona Carlsson började jobba extra på Empes 1994 sedan och köpte året efter gatuköket tillsammans med sin man Patrik. Sedan dess har de byggt ut och byggt om samt delvis också ändrat sortimentet. Men andan har alltid varit densamma med skillnaden att det är hamburgare och inte korv som säljs mest. Desto roligare då med det nya priset!

- Vi har satsat på rejäla portioner som kunderna verkligen uppskattar. Dessutom på egen dressing och inte minst på att ha rätt personal som har samma känsla för varumärket Empes som vi själva, säger Mona som också verkligen tagit sig an exteriören på kiosken.

- Jag gillar att pynta och det syns på vår färgglada fasad , på verandan och våra fina blomlådor. Att komma till Empes ska ge en hemkänsla.

Idag är själva byggnaden 80 kvadratmeter och man omsätter cirka 12 miljoner. Öppettidena är 10-22 alla dagar och räknat som helårsanställda är man sju personer. Fortfarande finns reklamskylten nere i gruvan på 1 300 meters djup kvar. Där står det ”Empes” med en pil som pekar rakt upp.

Och nog ska det fortsätta att peka rakt upp för Mona och Empes i många år till. Vi hoppas få återkomma till såväl 80-årsfirandet som premiären på nya platsen.

Text: Gunilla Pihlblad

Foto överst: Gunilla Pihlblad

 

diplomet.jpeg

 

Korvakademiens motivering:

Detta är ett av Sveriges äldsta och mest anrika gatukök, där korven alltid haft och alltjämt har sin framträdande plats på menyn. Det är den enda korvkiosk som på utsidan ursprungligen kläddes i rostfri plåt, i första hand för att klara den bistra kylan. Men den unika fasdbeklädnaden gjorde att byggnaden också korades till den modernaste korvkiosken, som även var först med snurrande skylt på taket. Först dessutom med infravärme ovanför luckan.

Kiosken, som invigdes för snart 80 år sedan, har gått från far till son och nu till en driftig kvinna, som började sin bana på detta traditionsrika matställe för hela tre decennier sedan. Denna korvmadam vet hur en grillkorv grillas, hur en tjockkorvsrulle blir till, hur man fixar en chorizo med strips och ordnar till en hel grillkorvsmeny. Nåväl, här finns också ortens bästa burgare och samma nivå på Parisare med bröd. Och mycket annat under rubriker som ”skrovmål”, ”supermeal”, ”bigmeal” och inte att förglömma det mycket populära ”maximeal”. Här botas alla former av hunger med korven i
central position på menyn, och de talrika kunderna lämnar ofta efter sig högsta betyg.