Skip to main content

En fin kioskhistoria

empes_nya_kiosk.jpg

 

Ernfrid ”Empe” Fastberg inledde 1930 sin verksamhet som kioskägare i Kiruna med tidningsförsäljning. 1932 fick han upp spåret på en korvvagn och det gick så bra med den att det så småningom blev en fast kiosk. 

- Jag stod i tidningskiosken fram till klockan 23. Sedan var det lagom att ta vagnen och knalla i väg till Folkparken. Jag minns särskilt väl att jag sålde två hela burkar med korv första kvällen; 25 öre utan och 30 öre med bröd var priset, berättade Ernfrid när jag träffade honom 1980.

1933 var det dags för ytterligare en tillökning. En glassvagn inhandlades och i och med det satte familjen Fastberg i gång med egen glasstillverkning i större skala. Detta ägde rum i en källare och is hämtade man i block från sjön. 14 andra kiosker i trakten köpte glass av Fastbergs.

- Hela familjen arbetade. Jag och min syster Ingalill stod och rullade glasspinnar i choklad och slog in i papper. Sedan fick jag köra ut dem med moped, berättade sonen Roland Fastberg för tidningen NSD 2015 när det var 70-årsjubileum för verksamheten.

Sedan kom andra världskriget och Ernfrid och hustrun Astrid hade som alla andra charkhandlare svårt att få tag i råvaror. Korv var omöjligt att uppbringa och i stället sålde man den klassiska krigstidsprodukten fiskkorv.

- Den luktade vedervärdigt, berättade Astrid i min gamla intervju. Jag förstod aldrig att folk kunde äta den. Men är det kristider så är det.

 

1955.png

Empe Fastberg och Astrid Utvik innan de gifte sig 1937. Hon var då biträde i kiosken.

 

Det rullade på och under slutet av femtiotalet inleddes en lång period med krångel om mark och platsupplåtelse. Vi ska inte gå in på detaljerna här utan i stället konstatera att Ernfrid faktiskt fortsatte att arbeta i sin kiosk tills han var 84 år gammal. Då tillsammans med Roland och hans fru Maj-Britt.

Nuvarande ägare och stolt mottagare av priset för Årets Korvkiosk, Mona Carlsson, kom in i bilden för 30 år sedan. Först jobbade hon extra i gatuköket med veteranen Anneli Eliasson som närmaste chef. Anneli kom sedan att jobba för Mona som tillsammans med sin man Patrik så småningom köpte Empes och nu planerar för såväl 80-årsfirande som flytt till nya Kiruna.

Text: Gunilla Pihlblad

Foton från Empes