"A taco in each hand, is a well balanced diet"
Välkomna till Hermanos, den otraditionella men oerhört populära tacokiosken i Majorna i Göteborg. Här lagas tacos och street food som kunderna gladeligen väntar på. Stället är så populärt att man till och med måste stänga ett par timmar efter lunch för att hinna laga mer mat så det räcker till alla tacossugna kunder som kommer under eftermiddag och kväll.
Foto: Hermanos
Själva idén till en tacokiosk fick Niklas Gustafsson när han besökte USA och San Diego 2018. Där var utbudet av street food otroligt stort, och den mexikanska maten är alltid populär hos kunder världen över. Väl hemma i Göteborg igen gick Niklas runt och försökte hitta en lämplig lokal där han kunde öppna en tacokiosk.
Sökandet efter rätt lokal pågick som bäst under 2019 och 2020, och som vi alla vet så kom ju pandemin och det mesta stannade av. Niklas, som har sin bakgrund inom restaurangbranschen, hade av förklarliga skäl inte så mycket att göra under pandemin. Något som passar honom ganska dåligt, eftersom han är en person som vill att det ska hända något hela tiden.
Så fick han höra talas om en korvkiosk på Sannaplan i Majorna. Det var ett par som hade ägt och drivit den i tjugofem år, men nu var de redo att sälja. Niklas slog till och i slutet av 2020 blev han med kiosk.
Convenience Stores News på besök en solig söndag. Foto: Ann Hedlund
Under cirka tre månader renoverade man kiosken, som sen kunde öppna i februari 2022. Och det blev succé. Trots att man inte hade gjort någon som helst reklam för tacokiosken, så kom folk från alla håll i staden. Kön slingrade sig lång, ut på trottoaren och runt kiosken.
- Egentligen var det helt tokigt att öppna något nytt mitt i pandemin, säger Niklas.
Kanske var det inte en så tokig idé ändå, det finns ju bara en tacokiosk i Göteborg. Lite märkligt var det dock att de en dag fick besök av några amerikanska kunder, som kom dit bara för att smaka på deras tacos. Historien förtäljer inte om kunderna hade annat ärende till Göteborg än att just äta tacos på Hermanos. Om de inte hade det, så blev det nog en dyr måltid om man också ska ta hänsyn till kostnaden för flygbiljetterna.
På Hermanos har man så mycket att göra att man måste stänga några timmar efter lunch varje vardag, för att hinna få fram och laga all mat till de tacossugna kunderna. Deras tortillabröd, som tillverkas helt av majs, görs på plats i kiosken. Det betyder att man ibland säljer slut på bröd och måste stänga för att hinna tillverka nya. Det är ett lyxigt problem som man som gäst får leva med, skriver företaget på sin hemsida. Och det gör gästerna gärna verkar det som.
På menyn finns alltid fyra olika alternativ för kunden att välja på. Två med kött, ett vegetariskt samt ett med fisk. Man försöker variera sig lite vad gäller alternativen med kött och det vegetariska.
- Men fisktacon är så populär, så vi vågar inte röra den, säger Niklas.
Taco Pescado (fisktacos) med hemlagat tortillabröd. Foto: Ann Hedlund
På menyn finns också Dirty Fries, som är friterade pommes med olika toppings. Sist men inte minst så serverar man också street food som varieras ett par gånger i veckan. Då bjuds det olika typer av gatumat från världens alla hörn. Nyligen fick man också alkoholtillstånd, och förhoppningen är att kunderna ska vilja sitta ner och ta en öl medan de väntar på maten.
Hermanos är det spanska slangordet för ”brorsorna/polarna”. Valet av namn kommer från att de var tre kompisar som startade och slutförde konceptet. Idag är de två kvar, Niklas och hans kompanjon David Ravenäs, och de jobbar båda i kiosken.
David, en av Hermanos ägare. Foton: Hermanos
Niklas berättar att av omsättningen så kommer cirka hälften från take away och den andra hälften från sittande gäster inne i restaurangen. Man har plats för tjugofem personer inne och tjugofem personer utanför, men man tar inte emot bordsreservationer. Det är först till kvarn som gäller alla dagar utom måndag, då det är stängt. Öppettiderna på vardagarna är uppdelade på två pass, lunch och kväll. Däremellan stänger man några timmar för att hinna fylla på med den mat som sålt slut över lunchen.
Hermanos skriver på sin hemsida att för den med ”söndagsångest” så är det öppet mellan 12 och 16. Vi på Convenience Stores News drabbades märkligt nog helt plötsligt av söndagsångest nu i helgen som var, och kände oss tvungna att göra ett besök i kiosken för att själva smaka på den omtalade maten.
Och visst var det gott. Väldigt gott, och värt ett besök. Vi valde att testa en Taco Birria med långkokt nötkött, ost, salsa, picklad rödlök samt Pico De Gallo - en god blandning av tomat, lök och koriander. Vi slog också till på en fisktaco, en Taco Pescado. Den består av panerad och friterad fisk, het och syrlig kålsallad, Pico De Gallo, tomatillo- och avokadosalsa, bakad vitlöksmajonäs samt picklad rödlök.
Vi blev inte besvikna. Vilken tur för alla göteborgare med söndagsångest att det finns bot att få i en före detta korvkiosk i Majorna.
Text: Ann Hedlund
Intervju: Maria Mannebratt
Taco Birria. Foto: Ann Hedlund