Nu är de äntligen i gång med nya fina restaurangen
Den skulle ha öppnats redan i augusti förra året, men av olika skäl har det flyttas fram ett par gånger. Så här i efterhand har det inte varit någon nackdel, menar Maria och Micke Skoglund som fick den bästa tänkbara starten när Sibylla Askersund slog upp portarna den 11 april.
Vi har följt det här projektet sedan i höstas, men en liten repetition kan vara på sin plats. Det handlar alltså om det äkta paret Skoglund från Örebro som bestämde sig för att satsa på en helt ny Sibylla-restaurang i Askersund, en mindre ort i södra delen av länet.
- Mycket i livet stämde. Våra barn hade blivit tillräckligt stora, vi ville göra något tillsammans, läget utmed riksvägen var bra och vi visste tillräckligt mycket om Sibylla för att våga satsa, säger Maria och Micke som sålde sitt stora hus och skaffade ett mindre för att få till själva startkapitalet.
- Vi ligger i rondellen vid infarten till huvudorten och det gör att trafiken per automatik stannar upp här samtidigt som vi har en bra synlighet från vägen. Så vi har tillgång både till Askersundsborna och de förbipasserande.
Micke känner Sibylla extra väl eftersom han jobbar på företaget BackUp som är en mångårig leverantör till kedjan. Han har med andra ord på avstånd kunnat följa den positiva utvecklingen de senaste åren.
Interiörmässigt finns det olika miljöer i restaurangen, ytor för barnfamiljer likväl som sköna häng för unga gäster samt ett särskilt arbetsbord med eluttag för den som vill sitta här och arbeta en stund. Och så detta med själva byggnaden som är en helt ny husmodell. Oerhört snygg att titta på och framtagen för att bättre möta den nya varumärkesplattform som Sibyllakedjan arbetar med sedan ett par år tillbaka. När man som undertecknad kommer körande norrifrån och ser den på långt håll genom rondellen utanför, så slås man direkt av hur lockande den ter sig.
- När vi åker härifrån på kvällarna och ser vad vi åstadkommit, så känner vi oss jättestolta, säger Maria och berättar att den känslan finns även hos Askersundsborna. De har fått något nytt och fräscht.
I hela kommunen bor det drygt 11 000 personer och i tätorten drygt 4 000. Det är alltså en förhållandevis liten ort. Men riksväg 50 som passerar förbi är en viktig pulsåder för trafiken mellan exempelvis Örebro och Motala.
Öppningen skedde alltså torsdagen den 11 april och tiden fram till dess hade av naturliga skäl varit hektisk.
- Dock inträdde ett lugn när vi äntligen fick datum för öppning klart.
Kvällen innan tränade alla nya timanställda på att servera de inbjuda VIP-gästerna och torsdag till och med söndag arbetades det intensivt i produktionen med Sibyllas uppstartsteam som hjälp och stöd.
- Utan dem hade det inte gått, konstaterar Maria som själv tillbringade hela första dagen med att montera Magic Meals som var öppningserbjudandet till gästerna.
Hon menar att just monteringen, tillsammans med att bedöma tiden för att lägga upp olika delar på tallrikarna, är det som är svårast att få till innan man har tillräcklig rutin.
Man sålde för smått otroliga 89 000 kronor på öppningsdagen. Hela budgeten för första året är på 6 miljoner, vilket betyder cirka 20 000 per dag. Så det var en riktig smakstart.
80 personer sökte de totalt 15 tjänsterna som annonserades ut.
- Vi ville ha en blandning och trots att det brukar vara svårt att få killar till den här typen av jobb, så har vi nu fyra sådana. Åldersmässigt är personalen mellan 16 och 50 år och den yngsta är vår egen dotter. Våra två söner jobbar också här vilket känns extra kul. Att det blivit ett riktigt familjeprojekt.
När vi träffar Micke och Maria på förmiddagen på långfredagen, det vill säga en dryg vecka efter öppningen, berättar de att kvällen innan var första gången som de kunde åka hem redan klockan 19. Pass mellan 8 och midnatt hade varit standard fram till dess. Och på onsdagen blev de tvungna att stänga driven eftersom de inte hann med på båda ställena.
Öppettiderna på Sibylla Askersund är 10 till 21 alla dagar och man har valt att vara en kontantfri restaurang. Lite överraskande så här ”ute på vischan” men det är noga genomtänkt.
- Det handlar ju i första hand om personalens säkerhet. Hitintills är det bara en enda person som muttrat. Inga andra kommentarer, säger Micke Skoglund.
Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD