Skip to main content

Mack med mycket driv som håller över tid

cecilia


En timmes besök på Circle K i Veddesta ger en tydlig bild av driv och puls. Folk kommer i en strid ström, personalen är hela tiden aktiv och butiksatmosfären är trivsam och välfylld – både vad gäller färska varor och kunder. Detta är verkligen ”en mack med anor” som verkar ha hittat sin plats i framtiden.


Kort historik: 1968 öppnade Olle Sandström en Essomack i Veddesta norr om Stockholm. I fokus fanns en stor bilverkstad, bensinen var en mindre del av verksamheten. Efter några år kom även hustrun Kerstin in i bilden och så småningom även de båda döttrarna Helen och Cecilia.

- Mamma gick bort 1999 och pappa ville inte fortsätta. Då beslutade Helen och jag oss för att ta över, säger Cecilia Jaklinder och berättar att hennes egen man André Jaklinder och Helens sambo Per Alveskär också arbetar i företaget.

disken nygjort


Det känns i luften att den här macken inte är som alla andra. Kanske beror det på att man varit väldigt tidiga med flera saker. Kaffe till exempel.

- Vi började med det redan 1997 och pappa tyckte vi var tokiga. Vi gjorde high five om vi lyckades sälja en liter om dagen. Vilket vi gjorde och mer därtill för att idag ligga på cirka 200 koppar per dag. För knappt 15 år sedan började vi baka allt bröd själva och fick även då höra att vi var fel ute. Samma sak med att vi gjorde egna mackor.

- Sedan ett år tillbaka gör vi själva våra färska baguetter med olika fyllningar från grunden och säljer 40-50 om dagen. Vi är också stolta över att ha varit med från början i ett testarbete som sedan ledde till det sortiment och tillvägagångssätt som nu har rullats ut på hela kedjan.

Cecilia berättar att de är nästan störst i Sverige inom Circle K på frukostmackor med en försäljning på upp till 200 stycken per dag.

- När man började centralt med att mackorna skulle göras på plats hade vi redan jobbat upp en rutin och försäljning.

fran entren folk


Ägarna till Circle K Veddesta prutar inte på något. Och även om de måste förhålla sig till kedjans regler så har de många egna idéer som de gärna spelar in och delar med sig av.

Klockan 4 varje morgon börjar bakningen och en timme senare slår man upp portarna.

- Sedan är det full kastrull, säger Cecilia och berättar att man också har mycket företagsbeställningar på mackor och fikabröd.

- Dessutom är detta ett typiskt stammisställe. Vi känner våra kunder och de gillar oss och det vi står för.

Att allt i matväg är färskt är jätteviktigt liksom detaljer som att man till exempel använder tång när man plockar med det som kunderna ska äta.

- Ett enda undantag är att vi på morgnarna säljer förpackade mackor i kylen på golvet. Men med rätt märkning och skyltar så ger det samma effekt som om de tas direkt ur kyldisken vid kassan.

ext skylt


Läget har alltid varit bra och för ett och ett halvt år sedan blev det ännu bättre då den nya vägen mellan Stockholm och expansiva Barkarby drog just här. En större ombyggnad gjordes för nio år sedan och man har fortfarande en verkstad med anställd personal. En dygnet runt-öppen tvätthall liksom uthyrning av lastbilar, bilar och släp kompletterar verksamheten som alltså har många ben att stå på.

- Vi ska bygga om lite i beredningen för att underlätta jobbet, säger Cecilia och ger oss några aktuella siffror.

- I går sålde vi 342 korvar, 243 mackor och 500 dricka. Och mer ska det bli!

kille med chokladbollar


Butiksförsäljningen låg förra året på totalt 19 miljoner vilket är mycket för en så pass förhållandevis liten mack. Snabbmat inklusive kaffe stod då för 3,8 miljoner och tobak för 5,5 miljoner.

- Men det är ändå helheten som är det viktiga i slutänden, konstaterar Cecilia Jaklinder.

- Och att ta hand om kunderna, både de enskilda och företagen. Dessutom är det superviktigt att ha bra rutiner och att få personalen att känna sig betydelsefull. Allt hänger ihop.

Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD

 ext

CIRCLE K VEDDESTA

• Ägs av Helen Sandström och Cecilia Jaklinder
• Butik, bensin, biltvätt, verkstad och bil/släputhyrning
• Omsättning i butik: 19 MSEK
• 120 kvadratmeter butiksyta
• 13 helårsanställa (inkl verkstaden)
• Öppet 5-22 vardagar, 7-22 lö-sö