När Korvfestivalen kom till Göteborg
Den har funnits i flera år i Stockholm. Men nu var det äntligen dags för den halva specialens hemstad att få arrangera detta kulinariska evenemang. Detta skedde närmare bestämt den 11-12 oktober på anrika Eriksbergshallen.
Första upplagan av Korvfestivalen i Göteborg bjöd på provsmakningar, seminarier, korvstoppning och försäljning av hundratals olika sorters korv att ta med sig hem. Som besökare möttes man av ett gediget utbud av svenska och internationella korvproducenter tillsammans med spännande och innovativa tillbehör. Ett tillfälle att ”förkorva” sig helt enkelt.
Man kan utan tvekan göra mycket med korv, bröd och tillbehör.
När korvbandet var klippt började ett omfattande program. Här kunde man få veta mer om de senaste korvtrenderna och välrennomerade kockar tävlade om att göra de godaste korvrätterna. Det var även debatter, prisutdelningar och mycket mer och Korvakademien är på plats. Under ledning av moderatorerna och tillika korvälskarna Jan Scherman och Ulf Elfving presenterades ett gediget scenprogram.
Man kunde rösta på såväl bästa korv som tillbehör.
Korvfestivalen arrangeras i samarbete med Korvakademien, en ideell förening som bildades 1991 och består av tolv ledamöter. Man arbetar för att höja korvens anseende i samhället, öka utbudet av god korv, placera korven i rätt sällskap samt öka korvens användningsområde. Under kalenderåret genomför Korvakademien en rad olika aktiviteter för att sätta korven i fokus, varav Korvfestivalen är en av dem.
Inte bara korv. I en monter fanns tröjor, kepsar mm med snygga korvtryck.
Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD