Läskande, klassiskt, lyxigt, nytänkande
Styckesaksnyheterna från de tre stora är alltid lika spännande att invänta. I år kan man lätt se några saker som går igen. Vi gissar att många kommer att svalka sig med cola-isglass i sommar samtidigt som man kanske seglar iväg på en glassbåt. Men de nya Magnum-glassarna kommer knappast att få folk att ta det iskallt – de här nyheterna vill man nog smaka så snart som det bara är möjligt.
Störst först: Magnum står för en av årets största nyheter och blir, enligt GB Glace, första varumärket i världen att lansera en glass med en ny typ av choklad, Ruby-choklad. Magnum Ruby är en vit chokladglass med hallonswirl doppad i Ruby-choklad som ger en annorlunda smakupplevelse.
Årets andra Magnum-nyhet har allt och lite till. Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds är salt kolaglass med kolaswirl som doppats i ett lager Magnumchoklad med glacerade mandelbitar. Den är med andra ord vad den heter.
Isglass med colasmak har länge varit svenska folkets number one i sin kategori. Undertecknad minns somrarna på 60-talet och hur man delade sin dubbelpinne med kompisen. 50 öre kostade den och var värd varenda slick.
Förra året röstade ”folket” fram Igloo Cola som sin absoluta favorit och därför gör den i år comeback på GB:s glasskarta. Och smaken kan även avnjutas om man köper Triumf Glass nyhet Skruven Cola.
En annan återlansering är att Triumf Glass lyfter upp den största av dem alla – Lion King Size. Jättestruten är fylld med gräddglass med smak av choklad och karamell och vidare inuti finns karaktäristisk Lion-karamellsås. Toppdoppad i mjölkchoklad med vetecrisp.
Pippi Långstrump gillade säkert glass även om man kanske mest förknippar henne med pannkakor och tårta. För att fira henne under 75-årsåret har GB tagit fram Pippi Tjolahoppglass som har glada Pippi-färger med hallon- och vaniljglass som doppats i ett överdrag med vit choklad. Som grädde på glassmoset stöttar man tillsammans med Astrid Lindgren Company och Rädda Barnen dessutom flickor på flykt genom att donera 1 krona per såld glass till projektet #pippioftoday.
Och på tal om färger. En annan GB-nyhet är Cornetto Mermaid; en rosa våffla fylld med hallonglass och matchaglass som toppats med hallonsås och strössel. Årets nya Solero är mangoklass bestående av 65 procent frukt och fruktjuice. Solero Mango är också veganmärkt och innehåller endast 58 kcal.
Sia Glass i Slöinge har gjort en pinne av sitt veganska koncept Ice Dream som tidigare bara funnits i glassbarer och butikernas frysdiskar. Den är gjord på kokosgrädde med smak av karamell och salt karamellsås doppad i choklad med rostade kokosflingor. Namnet är Ice Dream Salt Karamell & Kokos.
Så var det detta med båtarna. Den nya som lägger ut från Slöinge har namnet Glassbåt HallonSaltlakrits och är en gräddglass med både hallon- och saltlakritssmak och saltlakritssås i svart båtrån med saltlakritsdopp. Även Triumf Glass surfar på båtvågen och relanserar sin Glassbåt från 1973. Rånskrovet är fyllt av vaniljgräddglass blandad med blåbär- och hallonsylt, därefter doppad i kakao.
Sia Glass tredje nyhet är Vit Choklad Smultron; gräddglass med smultronsmak och smultron-jordgubbssås doppad i vit choklad. Somrigt så det förslår. Avslutningsvis på de tre glasskartorna lyfter vi fram Farbror Arnes Kladdkaka, en ny variant av Triumf Glass eget varumärke som hyllar sin grundare nu när tredje generationen driver företaget vidare.
I nästa nummer fortsätter vi på glasstemat. Då med artiklar där vi tittar på marknaden och kategorin.
Text: GUNILLA PIHLBLAD