Öppna nytt just nu! Funkar det verkligen?
”Boresbröderna” öppnar en ny restaurang om en vecka, mitt i coronatider. Hur tänkte ni där?
- Vi förstår att folk undrar och kanske är vi korkade. Men kontraktet på lokalen skrevs naturligtvis innan krisen, säger C-H Forssbeck och tar en liten paus i byggarbetet för att prata med Convenience Stores News.
- Öppningen grejar vi. Problemet är att bankerna inte är så sugna på att finansiera en resturangöppning, vilket innebär att vi själva jobbar med att färdigställa lokalen. Vi har också varit tvungna att gräva djupt i våra egna fickor för att då detta till stånd.
C-H är den äldre brodern. Han som jobbade inom IT och sadlade om för att tillsammans med lillbrorsan och restaurangägaren C-G, skapa ett fast food-koncept. Tillsammans med farfar Bore som dock inte finns med längre. Men namnet är en hyllning till honom.
De har byggt upp ett franchisekoncept från grunden och i december 2017 öppnades första enheten. Just nu är det fyra och tre till på gång, inklusive Bålsta. På sikt ska det kunna bli 50.
Alla enheter drivs på franchisebasis och systemet är grundligt uppbyggt med allt från logistik och kassasystem till inredning och marknadsföring. Man jobbar med tre olika ”koncept i konceptet”:
Bores – grunden som finns på alla enheter, magiska burgare och grym vego/veganskt
Bores Pizza – fantastiska pizzor enligt ”svensk fulpizza med en twist”-koncept
Bores ”Bardagsrum” – kombination av Bores Vardagsrum och bar, alltså ”Bardagsrum”. Här kan man hänga och dricka en pilsner eller ta ett glas bubbel till burgaren.
Vad är det som kännetecknar er kedja?
- Produkterna och servicen är allt! Dels att vi har ett ganska smalt sortiment med starkt fokus på hamburgare men också på att det är kvalitet och att kunderna ska känna att de blir omhändertagna. Alla charkprodukter är specialgjorda för oss och vi har även egenutvecklade tillbehör, såser och drycker. Dessutom ingår det i grundidén att det inte ska vara så dyrt att äta hos oss, vi kallar det för prisvärd premium. Att man ska kunna beställa maten via vår egenutvecklade app och att take away ska stå för en stor del av omsättningen. Alla enheter är dessutom kontantfria.
Alla charkprodukter är specialgjorda för Bores som även har egenutvecklade tillbehör, såser och drycker.
Den första enheten utanför Stockholm öppnades i Linköping i höstas, sedan blev det en i Uppsala i december. I början av februari slutförde man kontrakt om att bygga i Bålsta centrum och i Arninge, Täby.
- När vi signade Bålsta och Arninge var allt frid och fröjd men en vecka senare hoppade franchisetagaren i Bålsta av och så kom coronan med allt vad det innebar, säger C-H och berättar hur man för stunden löst de ekonomiska problemen.
- Vi stängde vårt allra minsta gatukök och flyttade utrustningen till vårt lite större gatukök som egentligen hade ett alldeles för bra kök. Det flyttade vi sen till Bålsta och sen gick vi loss, brorsan och jag.
Genom egna insatser, såväl monetära som fysiska, ska man alltså kunna klara öppningen den 27 maj. Men det blir ändå en gradvis öppning.
- Lokalen är stor och vi öppnar bara den främre delen först. Bardagsrummet och Pizzan kommer troligtvis efter sommaren.
Täby är planerat för öppning efter sommaren i Arninge Handelsområde. Dessutom är man nära ett kontrakt i Norrköping.
Hur har er försäljning påverkats de senaste månaderna?
- Linköping och Vallentuna går riktigt bra tack vare mycket take away och hemkörning. Uppsala går runt med har inte haft den naturliga ökning som våren brukar medföra, säger C-H och berättar att man tillsammans med sin kassaleverantör snabbt tog fram en lösning för beställning och betalning vid borden.
- Dessutom jobbade vi även innan coronakrisen med beställning och hemkörning. Det har verkligen varit till vår fördel nu.
Det som började med pizza, gick via Tunagrillen i Vallentuna till två klassiska gatukök på Sveavägen och sedan vidare till burgarrestauranger i Linköping och Uppsala, börjar nu mer och mer närma sig ett ultimat koncept.
- Det är en utmaning med alltför små enheter. Vi rör oss mer och mer åt restauranghållet och utvärderar fortlöpande vilket eller vilka koncept som fungerar bäst, avslutar C-H Forssbeck.
C-H (till vänster) och C-G Forssbeck vid Bores på Sveavägen i Stockholm.
Här kan du läsa en artikel om Bores från i höstas.
Text: GUNILLA PIHLBLAD