Skip to main content

Nytt pitakoncept till Sverige

 pita

 

Hört talas om Pita Pit? Konceptet finns idag på 600 platser i världen och börjar även etableras i Europa. Först ut i Norden är Malmö där Malin Ralman under sommaren öppnar två enheter, en vid Gustav Adolfs torg och en i köpcentrat Emporia.

Enkelt uttryckt så handlar det om tunna platta pitabröd, inte de ”fickor” vi är mera vana vid. På dessa läggs olika fyllningar och så rullar man ihop det och serverar. Enkelt och ätvänligt. Ser dessutom mycket fräscht ut.

- Det är också förhållandevis hälsosamt. Kunden avgör själv eftersom det finns olika varianter, säger Malin och berättar att rullarna serveras i två storlekar.

- Vi har även sallader och smoothies i sortimentet.

malin ralman

Malin Ralman

Själv har hon haft egen restaurang men också jobbat med franchisekoncept i andra branscher. Att det blev Pita Pit är en tillfällighet.

- Jag letade aktivt efter något nytt och fastnade för detta. Konceptet tilltalade mig på alla sätt och vis. När jag kontaktade Pita Pit så visade det sig att de precis var på gång att etablera sig vidare ut i Europa. Idag finns det i Frankrike och på Irland. Spanien, Holland och Sverige är på gång och sedan blir det säkert ännu mer.

Ett av Malins kriterier i sökandet efter franchisekoncept var att det skulle vara relativt enkelt och samtidigt ha ett nyhetsvärde. Det blev träff direkt på Pita Pit.

- Det räcker med ett litet kök, behövs ingen kock och passar bra både på restaurangstråk och shoppingscenter. Det är också bra att man kan anpassa fyllningarna efter lokala preferenser. Här kommer vi exempelvis att bli först i världen med kallrökt lax och vi har även förhållandevis många vegetariska varianter.

20190304 dsc 0387

Bilden är från en Pita Pit-enhet på Irland. Men ungefär så här kommer det att se ut även i Mlamö.

Pitabrödet är viktigt, här ligger själva grunden. Malin Ralman har själv fått leta och smaka sig fram till det som passar bäst.

En hel vetenskap visade det sig. Man har inte ens samma recept på sommaren och vintern då det är känsligt för temperatur och fukt.

Malin påpekar att pitabröd med fyllningar inte ska bakas in i samma kategori som kebab och falafel, som ju är stort i Malmö. Hon berättar också att man hoppas kunna öppna den första enheten, den vid Gustav Adolfs torg, i slutet av juni.

- Vi har slutbesiktning 3 juni och sedan återstår kommunens godkännande. På Emporia bygger man om sin foodcourt och vi räknar vi med öppning i slutet av augusti. Därför passar vi på att smyga i gång lite försiktigt och slår på trumman när vi har två enheter öppnade.

mix

Öppettiderna kommer att vara 10-20 alla dagar i veckan så det är ett tämligen personalintensiva projekt. På grund av coronakrisen sker dock allt till att börja med i lite lugnare takt och mindre omfattning.

Pita Pit är medlem i Convenience Stores Sweden. I första hand tack vare appen för egenkontroll.

- Men vi ska också se över vilka övriga förmåner vi kan ha nytta av, avslutar Malin Ralman.

Här kan ni läsa mer om Pita Pit internationellt.
https://www.pitapitinternational.com/


Text: GUNILLA PIHLBLAD
Foton från Pita Pit