Skip to main content

Fantastisk utveckling - mot alla odds

carina med dottrar

Carina Eichinger med döttrarna Pauline (till vänster) och Emelie.

 

Om det är något som kännetecknar Carina Eichinger så är det att hon aldrig ger upp. Med en vilja av stål och en utpräglad driftighet, lyckades hon inte bara rädda sin mack när bolaget drog undan fötterna på henne. Hon skapade med hjälp av sociala medier en riktig framgångssaga.
Och när Coronan slog till gjorde hon det igen, om än i lite mindre skala.
- Det mesta går bara man är lyhörd inför kundkretsen, säger hon. Och nu vill vi bygga ett nytt kök!

Kort historik: Carina flyttar från Uppsala till Öregrund som 15-åring och jobbar på Coop i nio år innan hon 1989 köper Shellmacken vid infarten. Efter sex år blir hon uppsagd i samband den stora förändringen av organisationen inom Shell/St1. ”Dumpad” med hennes egna ord. Något som dessutom skedde ett par veckor innan midsommar. Tack vare en massa jävlaranamma lyckades hon klara att driva den på egen hand.

- Men utan Swedbank, Svea Energi och EMAB vet jag inte hur det skulle ha gått, säger hon och berättar att hon inte hade råd att ansluta sig till någon av EMAB-profilerna även om skulle ha velat.

- Många kolleger blev ju Gulf i den vevan men jag klarade inte kostnaden. Så vi fick köra på egen hand och bli Infartsmacken vilket var bolagsnamnet.

pumparna

 Förra året firade Carina 30-årsjubileum som mackägare och 25 år som "sin egen".

Det är i denna situation som sociala medier gör sitt stora intåg i Carinas och mackens liv.

- Med hjälp av dessa kunde vi liksom ropa på hjälp. Tala om att vi fanns kvar, att vi ville ha hit kunderna mer än någonsin och att vi hade massor av mat och service att erbjuda. Och de kom! Inte minst sommargästerna. Ett problem var dock att vi tappade försäljning för att vi inte kunde ta Shellkortet längre.


Infartsmackens Facebook- och Instagramkonton är idag guld värda med drygt 1500 respektive 800 följare. Man lägger ner tid på att uppdatera flera gånger om dagen och på att ha kvalitet på inläggen.

- Efter första året i egen regi blev vi faktiskt föremål för en utvärdering av studenter på Uppsala universitet. De konstaterade att vi hade gjort allt rätt eftersom vi hade sakliga inlägg som också följdes upp.

kunder vid matdisk

Förutom det vanliga matutudet finns här såväl skaldjurtallrikar som tapasbrickor. Och smörgåstårtor!


När man kommer in i butiken och den lilla serveringen känner man direkt att detta är en personlig och kreativ miljö. Det gäller inte minst skyltarna som är handgjorda och har texter som man gärna läser. Toaletten går inte att beskriva, måste ses (så titta på bilderna sist i artikeln). Diskarna vid kassalinjen är fyllda av bakverk, mackor och tallrikar som definitivt lockar till köp. Personalen är effektiv och trevlig. Här vill man ju bara vara. Och handla!

- Vi brinner för våra skyltar och är grymma på att göra god mat och egna bakelser. Dessutom säljer vi jättemycket smörgåstårtor och blir allt större på catering, säger Carina och berättar att man skulle vilja bygga om och ut så att det blir ett helt nytt kök.

- Corona har tillfälligt stoppat våra planer som går ut på att använda den gamla verkstadsdelen till nytt kök.

bakverk  bakverk orebrugrunds

 Bakelserna är egna skapelser. Det finns till och med en särskild Öregrundsbakelse - i form av båt.


Coronaläget för Infartsmacken är annars under hyfsad kontroll. I början var det dock lite kris men man var snabba att agera och drog ner på såväl arbetstimmar som öppettider. De första månadernas tapp blev totalt 14 procent.

- Men redan till påsk började det lossna. Kunderna började komma in i butiken igen och märkte att de kunde känna sig trygga med avstånd och hygien. Sommargästerna kom i allt större utsträckning och det var som att öppna himlen, rena rama invasionen. Dessbättre har det hållit i sig och jag tror att delar av sättet vi jobbat på nu, kommer att bestå.


troja rygg

 En liten antydan om att man ska ta det lugnt och handla utan stress.


Slutligen några rader om den enorma skillnaden mellan vinter och sommar. Det finns 1500 hushåll i Öregrund. Under sommaren kommer ytterligare cirka 60 000 personer hit. Infartsmacken har dessutom försäljning av mat nere vid hamnen under Roslagsloppet som går av stapeln första veckan i augusti.

- Det börjar redan i maj och sedan är det bara att köra så det ryker. För det är ju under sommarmånaderna som vi måste tjäna in allt för resten av året, säger Carina Eichinger och påpekar att personalen är den allra viktigaste resursen som ska lyftas och berömmas.

- Här pratar vi teamwork på hög nivå. Och service till tusen!


toaletten  toaletten2  toaletten4


Text och foto:
GUNILLA PIHLBLAD

 


PRESUMTIV VINNARE

 
award logga 2020 beskuren

 

INFARTSMACKEN ÖREGRUND

  • Bensinstation i egen drift med butik och stor försäljning av mat
  • Ägs av Carina Eichinger som jobbar tillsammans med döttrarna Emelie (vice vd) och Pauline (matansvarig)
  • Ligger vid infarten till Roslagsidyllen Öregrund där kundunderlaget mer än tiodubblas under sommaren
  • Omsättning i butiken: 6 MSEK
  • Fem fast anställda inkl Carina samt 3 sommarjobbare
  • 90 kvadratmeter butiksyta
  • Öppet vardagar 6-22 i vanliga fall, sedan Corona stänger man 21. På lördagar och söndagar öppnar man kl 8.

Nominerad av EMAB som menar att ägarna är oerhört duktiga och satsar på framtidskategorierna. ”Den värme och glädje som kännetecknar stationens kundmöten lyckas de dessutom på ett aktivt och mycket bra sätt förmedla via sociala medier”.

skylt langt ifran