Bästa maten och personalen är Randis mål
Randi till höger, tillsammans med två av sina många anställda; Jusuf och Jennie.
Att man brinner lite extra för måltidslösningar är kanske inte så konstigt om man haft en tidigare karriär inom McDonald’s. Att man vill utveckla och utnyttja personalens kapacitet är kanske naturligt om man under flera år jobbat med social rekrytering för människor med utländsk bakgrund. Att man sedan tycker om blommor blir grädden på moset när man driver en bensinstation.
Välkommen in till Shell i Trollhättan!
Den ligger i en rondell i centrala Trollhättan om runt omkring finns förutom bostäder, både gymnasieskola, högskola och själva stadshuset.
Lika bra att vi tar det med blommorna först. Affärsmannen och Kundlöftesvärden Randi Hawrami har nämligen satsat på flera lådor med egna arrangemang både på plattan och ut mot gatan.
- Det är viktigt att ta ta hand om utsidan som ju är det första kunden ser. Dessutom gillar jag att pyssla med blommor, säger Randi och berättar att han alltid har velat driva något eget.
- När jag såg annonsen kände jag att detta skulle passa mig väldigt bra. Jag drivs av att utveckla såväl min egen butik som hela kedjan.
Han säger att kedjans kärnvärden ständigt finns med i arbetet: familjärt, lustfyllt, kvalitet och omhändertagande. Att han alltid gillat kundbemötandet och att det numera känns som att stamkunderna är kompisar.
- Personalen är tvelöst det viktigaste verktyget. Vi har jobbat mycket med arbetsmiljön, att få ner tempot och alla ska känna sig trygga och inte behöva jobba ensamma. När jag kom hit var det sju anställda. Idag är det sexton.
- Vi är ensamma i Trollhättan, utöver McDonald’s, att ha öppet dygnet runt. De stora ytorna utanför är ofta en samlingsplats för ungdomar och så länge de inte stör eller skärpar ner så är de välkomna. På ena sidan spelas det dansbandsmusik och på den andra tung hiphop. En skön blandning.
Maten i butiken är som en magnet när man kommer in. Dras man inte till kylarna vid kassadisken, så handlar man gärna något från Green Deli-sortimentet vid kafédelen. Randis butik har dessutom varit pilot för det nya frukostkonceptet med bland annat olika former av äggprodukter och bagels.
- Kunderna var lite skeptiska först men personalen har pratat mycket för nyheterna som nu säljer riktigt bra. Vi ökar kontinuerligt på måltider, vill bli den självklara destinationen när man är sugen och hungrig.
Det gäller också i sammanhanget att göra allt rätt. Det vill säga att jobba med såväl matsäkerhet som hållbarhet.
- Vår hållbarhetsstrategi är att allt ska vara fräscht, att vi förbereder och bereder efter hand för att inte behöva kasta för mycket.
Framåt så vill Randi Hawrami utveckla personalen via coaching och utbildningar inom kedjan. Och han vill föga överraskande sälja ännu mer mat och tvekar inte att säga att han ska bli bäst i hela kedjan. Det kan man göra genom att fokusera på kategorin och på att utveckla konceptet, menar han. Kanske med den ultimata formen av ”nattamat”.
- Inom några år hoppas jag att vi har ett sortiment som täcker alla dygnets behov.
Avslutningsvis ska vi också nämna att coronatiden inte inneburit någon försäljningsminskning för Shell Välkommen in i Trollhättan, tvärtom. Samt att tobakskategorin uppvisar rejäla ökningar. Mest ökar snuset och framför allt det vita. Iqos börjar rullar på riktigt bra, mycket tack vare att man nu har 30 dagars prova-på för grundutrustningen. Mentholförbudet har också flyttat över en del från vanliga cigaretter till heat-not-burn.
- Sedan tror jag att vi haft en fördel av att en del slutat sälja tobak i samband med det nya tillståndskravet och att folk hellre handlar sin tobak här än i stora livsmedelsbutiker nu under coronan.
Text och foto:
GUNILLA PIHLBLAD
PRESUMTIV VINNARE
SHELL VÄLKOMMEN IN
Trollhättan
- Bensinstation med butik i centrala Trollhättan
- Drivs av Randi Hawrami
- Omsättning: 50 000 kr/dag exkl bensin och biltvätt
- 170 kvadratmeter butiksyta
- 8 helårsanställda, totalt 16 personer
- Öppet dygnet runt
Nominerad av St 1 bland annat för att:
Randi har ett starkt men demokratiskt ledarsätt, involverar sina medarbetare och får dem att känna stark delaktighet i butikens utveckling. Dessutom jobbar han med att ha mångfald i sitt team. Med sin erfarenhet från matberedning har han tagit stora kliv inom försäljningen av måltidslösningar.