Carlos insatser kan inte nog prisas
Den klassiska allitterationen ”mannen, myten, legenden” sitter som en smäck när man ska beskriva Carlo Taccola. I alla fall om man någon gång handlat hamburgare på Vegabaren i Haninge. Och det har man ju. Sedan 1964 närmare bestämt.
Det finns många ”extra allt” i den här berättelsen. Först och främst att det här gatuköket var först i Sverige med att sälja hamburgare. Och nu pratar vi inte pannbiffar i bröd utan riktiga amerikanska hamburgare.
- Charkföretaget Samfod testade produkten här redan 1957 och den kom då för att stanna, säger Carlo och berättar sedan sin egen smått fantastiska historia.
- Jag är född och uppväxt i Italien och hade, när jag kom till Sverige 1964, bott och jobbat i Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Norge. Till Haninge kom jag för att hälsa på en kompis men eftersom han var dålig på det där med mat, tog han med mig till Erik Engströms gatukök.
Om Carlo Taccola är en lokalkändis så var Erik Engström det i lika stor utsträckning. Han dog för bara två månader sedan, 94 år gammal. Men kiosken han drev och utvecklade blev Carlos första jobb i Sverige där han alltså bara hade tänkt stanna tillfälligt. Och Erik blev hans extrapappa.
- Det behövdes folk så jag hoppade in. Jobbade nästan dygnet runt, från klockan 9 på morgonen ena dagen till klockan 4 nästa dag. Det var hur mycket som helst att göra och jag kunde inte ett ord svenska, säger Carlo och berättar ett av många skämt på just det temat.
- En kund sa att han ville ha ”bara pommes frites”. ”Bara” har vi inte här, svarade jag.
På tal om pommes frites så gjorde man egen sådan i många år, något som var vida uppskattat.
- Det kom långtradare med potatis och vilket jobb det var att sedan ta hand om den, minns Carlo.
Ali Porat är en av Carlos kompanjoner.
1973 sålde Erik Engström sin rörelse som vuxit från sommarkiosk, via gatukök till hamburgerbar, till Carlo och tre andra medarbetare. Idag är de två av dem fortfarande hans kompanjoner, nämligen Ali och Ahmet Porat. Deras pappa Suleiman, jämngammal med Carlo, fanns också tidigare med i bilden.
En viktig del av framgångssagan kring Carlo och Vegabaren är de stora raggarträffarna som man började med 1994. Här ordnade man varje år Grand Prix Raggarbil med musikuppträdanden, utdelning av priser och då med servering i parken bakom. Man hade också motsvarande för mc-åkarna; Easy Rider Festival. Enorma evenemang som lockade hur mycket folk som helst till Haninge.
- Vi höll på ända till 2017. Sanningen att säga blev det helt enkelt för mycket till slut. Då hade vi också byggt hotellet och ville använda de lokalerna i stället, på ett lugnare sätt.
Hotellet i fråga, Vega Stadshotell, byggde Carlo med kompanjoner för 18 år sedan. Idag är det ett etablerat ställe för boende, konferenser, konserter, shower med mera. Rent fysiskt sitter det ihop med serveringen till Vegabaren som förutom hamburgare, kebab och korv även erbjuder grillspett, kyckling och lite husmanskost. En specialportion som man är extra berömd för är den hemgjorda Sambalburgaren.
Carlo Taccola jobbar inte längre i frontlinjen, det vill säga han står inte bakom disken eller i kiosken.
- Jag fick sparken för tio år sedan, säger han med ett garv och berättar att han i stället ägnar sig åt marknadsföring och kontorsarbete.
- Och att komma med nya idéer. Det är han bra på, skjuter Ali Porat in.
Carlo är aktiv inom det lokala företagarlivet och han har i många år varit ordförande i Convenience Storres Swedens regionförening. Han har även varit ledamot i vår organisations styrelse. Han är en urkraft och om man inte vet att han är 80 år fyllda, skulle man gissa på högst 60.
Han har jobbat stenhårt ända sedan han kom till Erik Engströms kiosk sommaren 1964 och han är fortfarande ständigt i farten. Hans insatser och betydelse för sitt eget företag och den bransch han verkar i kan inte nog uppskattas.
Själv nöjer han sig med en enkel sammanfattning.
- Jag är nöjd.
VINNARE AV CONVENIENCE RETAIL AWARDS OF HONOUR 2020
CARLO TACCOLA
Nominerad av Convenience Stores Sweden för sin mångåriga gärning inom branschen där han ständigt arbetat för att utveckla sin egen rörelse samtidigt som han engagerat sig ideellt i bransch- och företagarorganisationer.
- Delägare i Vegabaren och Vega Stadshotell i Haninge
- Ordförande i Convenience Stores Sweden Region Öst
- Vegabaren omsätter 18 MSEK, hotellet 2 MSEK och sysselsätter tillsammans 15 personer på heltid
Öppet 9-03 sö-to, 9-05 fre-lö
Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD