Bästa sommaren på 34 år
En annorlunda sommar så klart. Men för Jessika Kristensson på Havsbadskjollan i Ängelholm har det varit en rekordsommar.
- Vi ökade försäljningen med 33 procent jämfört med förra året, säger hon.
Detta var 34:e sommaren som Jessika, 52 år, tillbringade i Havsbadskjollan vid ”Skånes Riviera”. Tillbringade, är verkligen bokstavligt, för hon är i kiosken minst 14 timmar per dygn. Och det har varit öppet från slutet av maj till 30 augusti.
Mycket glass, godis och gatuköksmat har langats ut genom luckorna under alla de här åren. Sedan 24 år tillbaka finns här även en pizzeria och där har det också slagits rekord under sommaren.
- Dagsrekordet var 485 pizzor. Helgrekordet 1400 fredag till och med söndag, säger Jessika och berättar att glass- och grilldelen renoverades innan man öppnade.
- Vi byggde bort lagret, fick en större konfektyravdelning och flera luckor. Att kunna sälja från fyra luckor samtidigt var en perfekt tajming denna coronasommar.
Luckorna har en speciell roll i Havsbadskjollan som är känd för att fortfarande sälja ”pekgodis”.
- Det är en del av vår profil. Liksom att alltid ha utförsäljning sista helgen vi har öppet.
Jessika Kristensson har god hjälp av dottern Nicole som är ansvarig för pizzadelen i verksamheten. De har denna sommar haft 35 personer på lönelistan. Viktigast är att de anställda förstår hur det fungerar med service. För glad och trevlig personal är också en del av kjollans profil.
- Detta tillsammans med hemestrandet tror jag är förklaringen till att vi ökade så mycket i år.
Så coronaläget har inte direkt inneburit några nackdelar för er?
- Inte försäljningsmässigt. Men vi har fått jobba extra mycket med att se till att folk håller avstånd i köer och på uteserveringen. Eftersom vi har alkoholtillstånd på en inhängnad del har vi flyttat ut bord så att man kan ha två avdelningar. Då blir det ju lite luftigare.
Jessika driver även pizzerian Little Mama’s inne i centrala Ängelholm. Där har läget av coronaskäl varit ett helt annat under sommaren. Men bara med en minskning på sex procent.
- Förutom att folk rört sig mindre än vanligt inne i city så har flera större evenemang ställts in. Vår servering är väldigt liten och när man måste begränsa antalet sittplatser slår det hårt. Uteserveringen är dessutom Sveriges minsta, säger Jessika som tycker att den fina hösten bådar gott.
- Så nu blir det att jobba på här under hösten och vintern. Och nästa sommar ska vi så klart slå rekord igen på Havsbadskjollan!
Text: GUNILLA PIHLBLAD
Foton från Havsbadskjollans Facebook