Skip to main content

Har du koll på hur säkert du hanterar livsmedel?

chef 1209161 1920


Alla som säljer och/eller hanterar livsmedel har ett ansvar att det är säkert för kunden. Det krävs mer om man till exempel jobbar med matberedning och mindre om man bara säljer förpackade livsmedel.
Med hjälp av Convenience Stores Swedens egen branschriktlinje - som nu finns i en uppdaterad version - kan du enkelt få din lagstadgade egenkontroll att fungera. Speciellt enkelt med hjälp av appen.

Nationella branschriktlinjer är branschernas egna beskrivningar av hur företag kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Det finns idag ett femtontal sådana som är accepterade av Livsmedelsverket. "Säker mat i Servicehandel och fast food", framtagen av Convenience Stores Sweden,  vänder sig till mindre butiker och snabbmatsrestauranger.

Samarbetspartner är sedan många år, det branschledande konsult- och utbildningsföretaget Bergström & Hellqvist. Magnus Bergström beskriver denna branschriktlinje som unik.

- Initiativet från branschorganisationen är berömvärt och den var när den lanserades ett stort steg för att höja nivån inom branschen. Vad som gör den unik är att den beskriver de olika arbetssätten mycket konkret.

Du menar alltså att vår bransch behöver detta speciellt mycket?

- Ofta är kompetensnivån inte så hög i dessa frågor. Som företagare har man så mycket annat att tänka på och personalomsättningen är kanske hög. Då är denna riktlinje och app en ypperlig hjälp på vägen.

magnus beregstrom small

Magnus Bergström


Men måste verkligen alla kunna allt det som står i branschriktlinjen?

- Alla som hanterar livsmedel i någon form berörs av livsmedelslagstiftningen och ska säkerställa att det blir säker mat. Dock behöver inte alla verksamheter ta del av alla delar i Säker mat i servicehandel och fast food. Om man bara säljer förpackade livsmedel som godis, läsk och glass så berörs man av en liten del. Lagar man snabbmat, bereder smörgåsar och sallader och liknande, så har man betydligt mer att hämta.

Man får en bra överblick i inledningen, eller hur?

- Definitivt, den är väldigt överskådlig och ger bra starthjälp. Alla behöver ta sig en titt där först.


I dagarna har det kommit ut en reviderad version av Säker mat i servicehandel och fast food. Förändringarna är kanske inte så många - det gjordes en större revidering för fem år sedan - men icke desto mindre är de viktiga att känna till. Bland annat har man lyft in ett avsnitt om matsvinn, något som blir mer och mer aktuellt och där det är viktigt att inte äventyra livsmedelssäkerheten.

- När det gäller matförgiftningar så finns här nu en ny fara, lektin, att tänka på, säger Magnus Bergström och nämner även en ”nygammal” fara.

Akrylamid är en stor fråga för hela livsmedelsindustrin. Kanske inte så mycket för de enskilda verksamheterna men något som kedjorna måste styra centralt. Att den finns med är för att alla måste ta sitt ansvar.

Nytt i den uppdaterade versionen är också förtydliganden kring värmebehandling av potatisprodukter och stekning av hamburgare.

- Stektemperaturen i färsprodukter är mycket viktig ur säkerhetssynpunkt. Att man serverar ”rosa hamburgare” gillas inte av livsmedelsmyndigheterna. Här finns även tydligare anvisningar kring nedkylning av kebab på spett, vilket också är något som myndigheterna tittat på under senare tid.


skarmavbild 2020 10 21 kl. 12.30.33


Så alla ni som jobbar med livsmedel, se till att ni har appen som är det digitala verktyget för att göra er egenkontroll. Det är gratis för medlemmar i Convenience Stores Sweden och systemet talar om för dig vad som ska göras, när och hur, samt sparar allt så att du och kunden alltid kan känna er trygga och få säker mat.

 skarmavbild 2020 10 21 kl. 11.51.50


En annan tjänst och förmån inom samma område är online-utbildningarna som Convenience Stores Sweden subventionerar för sina medlemmar. Här har man en unik möjlighet att stärka sin kompetens inom ett område som kunderna, med all rätt, tar för givet att de som hanterar den mat de ska äta har koll på.

- Under de första åren av vårt samarbete med Convenience Stores Sweden jobbade vi med fysiska utbildningar, men sedan online-utbildningarna kom har ju detta underlättats betydligt, säger Magnus Bergström.
Man gör dem när man själv har tid och man låter personalen gå dem också.

Ska alla göra alla utbildningar?

- Alla som jobbar inom verksamheten bör gå den som heter Livsmedelshygien. Ansvariga bör gå Egenkontroll och åtminstone någon bör gå Matallergi.


I paketet Säker mat ingår också rådgivning och support i matsäkerhet. Bra om man ska börja sälja mat eller har fått en anmärkning vid en kontroll.

Avslutningsvis påpekar Magnus Bergström att ansvar är ett nyckelord och att konsumenterna säkert är mer observanta i dagens speciella läge.

- Säkra upp att all personal har koll och förstår området och tar sitt ansvar för det ligger på var och en. Ta inget för givet, sunt förnuft råder inte. Om så var fallet skulle vi inte behöva riktlinjer och standarder.


Text: GUNILLA PIHLBLAD

pdfHär kan du ladda ner branschriktlinjen

Läs mer om branschriktlinjen Säker Mat och om online-utbildningarna:

Om du är medlem (logga in med ditt organisationsnummer):
https://conveniencestores.se/mina-sidor/dina-foermaner/90-saker-mat

Om du inte är medlem:

https://conveniencestores.se/medlem/medlemsformaner/39-saker-mat

Enligt Livsmedelsverket är bristande hygienkunskaper en av de viktigaste bidragande faktorerna till matförgiftningar i Sverige. Det framgår i deras analys av rapporterade fall av matförgiftningar under perioden 2008-2018.  
Livsmedelsverkets rapport om matförgiftningar