Skip to main content

Mats är flitig användare av app och utbildningar

2020065 dsc9314


Mats Pålsson, Sibylla Sydhamnsgatan i Helsingborg, använder Säker Mat-appen enligt rutiner som han inte släpper en millimeter på. Dessutom går all personal online-utbildningen i livsmedelshygien.
- Det är både självklart och enkelt, säger han.


Mats är för övrigt en veteran i sammanhanget. När den nya HACCP-lagen kom i början av 2000-talet och Convenience Stores Sweden (som då hette Svensk Servicehandel & Fast Food) tog fram utbildningar och branschriktlinjen Säker Mat i Servicehandeln, var han med i en referensgrupp. Så för honom har det alltid varit ett självklart verktyg. I Sibylla-kedjan har man dessutom appen GetCompliant* som ett obligatoriskt inslag.

- Nu under pandemin gör vi dagliga uppdateringar. Det är åtta olika frågor, bland annat markeringar för avstånd. Annars har vi en större genomgång med ett hundratal frågor en gång i veckan. Då går man runt och kollar vissa saker som kanske annars skulle kunna missa, säger Mats och berättar att det även gäller personalens mående samt eventuella klagonål på mat.

- Utöver detta gör vi egenkontroll på kylar och annan utrustning. Då ser man direkt om något håller på att gå sönder.


mats i kyl


Mats gör ofta själv dessa kontroller och uppdateringar, men det är flera i personalgruppen som kan. Det bästa med de verktyg han får genom Convenience Stores Sweden och Sibylla, är att att de är så enkla och lätthanterliga.

- Man gör det i appen via telefonen, paddan eller datorn. Man slipper skriva upp och det är inte bundet till person. Man kan också få påminnelser vilket är jättebra.

Mats Pålsson menar att han skulle göra på det här viset även om det inte ingick i Sibyllas manualer och regler.

- Det blir lätt en rutin och underlättar verkligen arbetet. Tar max fem minuter om dagen och så den veckovisa kontrollen som tar cirka en kvart.

2020065 dsc9322


En gång i kvartalet görs det lite mer omfattande saker som till exempel att kalibrera termometrar och kolla silarna i vattenkranarna. Och man får då veta automatiskt när det är dags. Även Miljö & Hälsa är nöjda med systemet.

- När de kommer loggar de snabbt in och har aldrig några anmärkningar.


Mats Pålsson använder också de subventionerade online-utbildningar som erbjuds.

- Jag gjorde Livsmedelshygien själv i fredags. Det var både trevligt och lärorikt och jag ska nu låta personalen gå göra samma sak. Det tog två timmar och jag rekommenderar verkligen alla som jobbar med livsmedel att gå denna utbildning. Inte minst för att få en insikt i hur allvarligt det kan bli om man gör fel.


Innehållet från branschriktlinjen Säker mat i servicehandel och fast food, finns i appen GetCompliant som man kan testa gratis. 


Läs mer om både denna och övrigt som kring Convenience Stores Swedens Säker Mat-program.


För icke medlemmar

För medlemmar (logga in med de sex första siffrorna i organisationsnumret)

Text: GUNILLA PIHLBLAD
Bilder: SIBYLLA SYDHAMNSGATAN