Skip to main content

Schermans korvresa har gjort succé

forsta

Jan Scherman älskar verkligen korv och nöjer sig sällan med en.

Alla har vi väl ett förhållande till korv och ni som säljer den mår säkert bra av att se den höjas till skyarna. Någon som under året bidragit med denna resning är Jan Scherman, ”känd från TV”, vars bok Den svenska korvresan nu tryckts upp för fjärde gången och får just idag ta emot ett fint pris.


Om ni missat detta så är det en helt ny bok av grävjournalisten, TV4-chefen, debattören OCH korvälskaren som själv skrivit och fotat. En bok som hyllar landsbygdens mathantverk där korven står i centrum. Och en bok i vilken författaren listar de bästa korvställena i landet. Många av dem har vi skrivit om i denna tidning, såväl för länge sedan som i nutid. Nu tycker vi att de förtjänar att lyftas fram igen.

Samma förtjänst ger vi så klart också Jan Scherman som har rest genom hela Sverige för att hitta landets bästa korvar samtidigt som han sett landsbygdens starka drivkraft personaliseras i fantastiska entreprenörer, människor som han menar gnistrar av energi. De eldsjälarna har han sedan lyft fram i boken.

Vår första fråga om hur hans eget korvliv började, ledde direkt till tre gemensamma nämnare. Jan är nämligen född i Filipstad där den mycket framsynte korvhandlaren Otto Jansson redan på 60-talet förstod att döpa sin nybyggda anläggning till ”Ottos hygieniska gatukök”. Något som figurerat i föregångarna till denna tidning mer än en gång.


9 deiles 60 tal

 Deiles i Örebro blev legendariskt redan på 60-talet - och är det fortfarande!


Familjen Scherman hamnade sedan i Örebro där lille Jan begick sin varmkorv-premiär och där han nu lyfter fram ett av de klassiska ställena; Deiles. Numera egentligen Sibylla Österplan, men inte ens den bästa av gatuköksprofiler kan sudda bort det ursprungliga namnet som kommer från grundaren Lars och sonen Morgan. Den sistnämnde också författare i korvboksgenren. För tjugo år sedan skrev han nämligen sin historia med titeln ”Första Mosboken” som han gav ut på eget bevåg och glatt många andra korvälskare med.

Men tillbaka till Jan Schermans uppväxt.

- Sedan hamnade vi i Linköping, säger han och berättar att hans familj var mycket hälsosam med pappa läkaren som anförare till promenader och korvgrillningsstunder.


- Själv handlade jag ofta luffare på Snoddas gatukök medan längtan efter den kompletta maträtten blev nästan mytisk.

Där hade vi då den tredje gemensamma korvenheten, ty Snoddaskioskens mycket speciella historia har också berättats i branschtidningen och finns även med i den skrift som gjordes när dåvarande Riksförbundet Kiosk & Gatukök firade 50-årsjubileum 1987. Namnet Snoddaskiosken kom för övrigt av att den kände sångaren och bandyspelaren på sina haderian-turnéer genom landet, alltid handlade just där om han hade vägarna förbi.

foto magnus liam karlsson kvadrat

 Korven går alltid i topp för Jan Scherman. Foto: Magnus Liam Karlsson

Jan Scherman tog sedan korvvurmen med sig till sin egen familj och till sina olika arbetsplatser.

- På TV4 hade jag en egen korvkokningsmaskin och skapade såväl after work som personalmöten kring densamma. Jag kan säga att min ”management by sausage” knöt samman folk över avdelningsgränserna på ett sätt som en pizzaslice aldrig skulle kunna göra.


På frågan om vilken korv som är den bästa går han bet. Eller också är det precis tvärtom. Han har rätt!

- Ingen är bäst. Korv kan vara allt och det finns en för varje tillfälle. Nattamat, finmiddag, underbar lunch eller varför inte stekt kall falukorv på en smörgås. Korv är kultur och social samvaro i alla samhällsklasser. Den rör sig mellan slott och koja.

skarmavbild 2020 12 16 kl. 20.49.26


Innehållet till boken har han väl egentligen samlat på sig genom livet. Men för att rent konkret göra den tog han med sig hustrun Margareta och åkte genom Sverige. Det blev inte bara en bok om korv utan alltså även om hantverket, människorna och landsbygdens kraft. ”Den svenska korvresan” gavs ut under sensommaren och enligt förlaget är den alltså en succé. Fjärde tryckningen är ett faktum och just denna idag, den 16 december, tillkännages att boken fått ett fint pris av Måltidsakademin. Så här lyder motiveringen:


"I denna encyklopediska bok beskriver entusiasten Jan Scherman kärleksfullt sitt Korvsverige, från gatuköket i Kiruna via Snoddaskiosken i Linköping till Korvhuset 101 korvar i Malmö. En journalistisk och kulturhistorisk bragd."

Tidigare i år fick Korvboken förstapris i Gourmand Award, en fransk institution för matböcker. Bäst i Sverige i kategorin - kött. Här kan boken kalla sig svensk mästare och deltar i en VM-final nästa år i Paris.

 

Text: GUNILLA PIHLBLAD

Nedanstående 10 i topp-lista består av både gatukök och korvmakerier. De med en asterisk* har vi tidigare berättat om i våra egna spalter, vissa av dem för väldigt länge sedan. Kanske dags för ett återbesök? Texterna är Jan Schermans egna. Så även bilderna om inget annat anges.

Empes gatukök, Kiruna*

empes2
En klassiker i Kiruna med alla klassiska korvrätter. På 1950-talet korad till Sveriges modernaste korvkiosk, då klädd med rostfri plåt. Färgglad inredning om man inte vill stå ute och äta korv med mos. Unik reklamskylt för Empes finns på 1 200 meters djup i LKAB:s gruva. (Foto: Empes)


Järnvägsgrillen, Luleå*

jvgrillenjoakim
Känd för mycket väl tilltagna portioner. Ingen behöver lämna denna kiosk hungrig. Missa inte ”Loket”, som är fyra 150-grams burgare mellan två bröd. Den lokala ”Husman” är också XXL med stekt palt, renskav och en stor stekt korv. Inomhusserveringen är pyntad med smäktande turistfoton från Luleå med omgivningar. (Foto: Gunilla Pihlblad)


Västerbotten Korv, Lövsele

Egentligen inte en korvkiosk, men ett korvparadis där man kan äta och köpa lokalt och hantverksmässigt tillverkade korvar med västerbottnisk och internationell inspiration. Allt kött från trakten, alla kryddor nogsamt utvalda av korvmakaren. Korvarna har ovanliga namn som ”The incredible hulk” spetsad med spenat, bladpersilja och jalapeños.


Sibylla Österplan/Deilekiosken, Örebro*

deiles
I landskapet Närke säger alla Deilekiosken efter den legendariske korvgubben Morgan Deile som sålde varmkorv i ett halvt sekel. I den nyrenoverade kiosken finns Deiles specialrätt Wadköpingsbrickan kvar – två grillade korvar, två klickar mos, pommes, räksallad samt senap och ketchup. Morgan Deiles memoarer heter ”Första Mosboken”.


Günters, Stockholm*

gunters lagre
Det är alltid lång lunchkö till Günters på Karlbergsvägen. Och så har det varit sedan början av 1980-talet när Günter Schwarz öppnade kiosken, en av de första i Sverige med internationella gourmetkorvar. Hit går man inte för en varmkorv med bröd, utan för en thüringer med surkål eller en dubbel kabanoss instucken i en pain riche med den starka såsen hoj-hoj. Günter har lämnat jordelivet, men hans efterträdare fullföljer traditionen med den äran.


Krubberiet, Länna, söder om Stockholm*
krubberiet lagre

Den här kiosken, som ligger mitt i ett köpcentrum, har prisats av självaste Korvakademien. Eldsjälen bakom succén heter Artur Oziemkowski. För honom är allt lika viktigt – korven, tillbehören, brödet och drycken. Testa gärna den gröna chorizon, som fått Hammarby-färgen med hjälp av milda örtkryddor!


Leons gatukök, Norrköping*

leons
Här korsas vägarna för arbetare, direktörer och toppolitiker. Korvkiosken för alla med välgjort mos och egen senap. Blev Årets korvkiosk 2020 och har även prisvärda parisare. Menyns omfattning är klart imponerande. När grannen Uno-X lades ner blev taket till bensinpumparna kvar – under detta stabila regnskydd finns numera Leons uteservering med robusta trämöbler.


Leksbergsgrillen, Mariestad*

Här beställer man på västgötska – en hälta hälta med fördel mos! Det betyder en korv med en del pommes och en liten större del mos. Det går med både kokt eller grillad därtill. Dubbla korvar fungerar också. Erbjuder alla väsentliga korvkioskrätter.


Korv Kiosk, Göteborg*

korv kiosk goteborg
En korvkiosk vid Mariaplan i Majorna. Kiosken borde bli byggnadsminnesförklarad. En liten fyrkantig låda i gulfärgad träpanel med vita knutar och längs ena sidan en hylla där man kan ställa sin ”halv special”, en korv med bröd och mos. Infravärmaren som ska ge behaglig hänga ute-temp funkar sällan. Missa inte räksalladen! Och Korv Kiosk är alltså särskrivet! Här gäller ”cash is king”.


Korvhuset 101 korvar, Malmö

korvhuset lagre
Detta är korvplatsen som borde hamna i Guinness rekordbok. Jag känner inte till någon korvkiosk som har fler sorter. Större delen av Europa är representerat och många svenska specialiteter, även om en spanjor är den mest sålda. Här kan man köpa och ta hem, eller äta på plats. Här ordnas korvprovningar med test av tio olika korvar.

Fakta Den svenska korvresan:
Jan Scherman har själv skrivit och fotat med Pär Wickholm som formgivare. Margareta Scherman har varit road-manager, korrekturläsare, bollplank, kritiker, stöd etc. Norstedts ger ut boken som säljs genom ett samarbete mellan Jan Scherman och LRF Media/ Land Shopping.