Skip to main content

Tunnbrödsrullen firas och den bästa hyllas

t rulle3

På fredag den 8 maj är det Tunnbrödsrullens dag. Samtidigt som detta annonseras står det klart Grillbaren i Bro har den bästa rullen i Sverige. I alla fall enligt en omröstning som gjorts i Facebook-gruppen Tunnbrödsrullens vänner.

Drygt 15 700 medlemmar har denna grupp där man ” håller god ton och hyllar Tunnbrödsrullen i alla former”. Men det krävs tre saker som minimum för att det skall räknas som en tunnbrödsrulle:
1. Tunnbröd
2. Minst 1 korv
3. Potatis i någon form.


Nyligen har man haft en omröstning och följande tio grillkiosker har gjort sig förtjänta av utmärkelsen "Godkänd av tunnbrödsrullens vänner". Dessa tio kommer att erhålla ett diplom som utmärker att de 2021 förtjänar gruppens respekt för traditionen att servera en utmärkt tunnbrödsrulle. Detta har man gemensamt röstat fram i gruppen vars 15 700 medlemmar haft chansen att säga sitt. Resultatet är otvetydigt, menar gruppens administratör Håkan Söder (antal röster inom parentes).

  • Grillbaren i Bro (645)
  • Nyhetsgrillen Kungsholmen (573)
  • Grillad (242)
  • Sofies Grill Bromma (156)
  • E4-baren (122)
  • Prestogrillen (91)
  • Huvudstagrillen (83)
  • Göstas vid Tanto (69)
  • BBQ Kitchen (54)
  • Hemsegrillen (45)

De flesta ligger i Stockholm, tunnbrödsrulle verkar vara en Stockholms-grej, den är svårare att hitta i Malmö och Göteborg på samma sätt.

t rulle1


Faruk Yildiz, Grillbaren i Bro, kan alltså stoltsera med att vara den stjärna som lyser allra starkast på tunnbrödsrullehimlen.

– Det känns väldigt kul! Jag har försökt göra rullen ännu bättre de senaste åren genom att ha så mycket hemlagat som möjligt och förstaplatsen är ett kvitto på att man har gjort rätt. En bra drivkraft att fortsätta, säger han till till tidningen mitti.se.


I Aftonbladet kan man läsa om att stjärnkocken Erik Videgård säger sig själv ha ”bejakat sin inre tunnbrödsrulle” – och vet nu allt om hur man gör den på bästa sätt. Allt som behövs är tunnbröd, korv + potatis i någon form.


– Trots att det är så lätt får du verkligen allt i ett. Det är kött, bröd, potatis och sallad, så du blir ordentligt mätt, säger han.


Tunnbrödsrullen med korv och potatismos sägs ha uppfunnits i mitten av 1960-talet av Elov "Loffe" Bråtfors på torget i Stuvsta.

– Jajamen. Jag var först med tunnbrödsrulle med mos och korv. Den finns ju överallt idag. Men räksallad och allt påhitt kom senare. På klassiskt vis ska den servas med bostongurka, sa Elov "Loffe" Bråtfors i en intervju 2016, enligt tidningen Mitti.


Läs mer om Tunnbrödsrullens dag

Kolla in gruppen Tunnbrödsrullens vänner

 

Sammanställt av GUNILLA PIHLBLAD