Win-win för minskat matsvinn
Vi har hört det förr men det tål att upprepas. 40 procent av all mat slängs. Att slänga mat är att kasta bort resurser och det handlar inte bara om klimat och miljö utan även om den sociala aspekten.
Så vad kan vi göra? Åsa Sandberg, ansvarig för partnersamarbeten på Too Good To Go, har en del av lösningen.
Åsa var gästföreläsare på Convenience Stores Sweden Forum den 25 augusti och började med att förklara vad matsvinn är och vilka konsekvenserna blir. Den sammanlagda volymen av allt mat vi slänger i världen är hisnande 2,5 miljarder ton.
- Eller enklare uttryckt, så slänger vi 79 ton mat varje sekund globalt, sa hon och förklarade vilka resurser det är man kastar bort.
- Land, arbetskraft, gödningsmedel, vatten, bränsle och elektricitet.
Varför slänger vi mat? Ja det finns många skäl och de är olika i olika delar av världen. I utvecklingsländer är svinnet större i den tidigare delen av livsmedelskedjan, medan det är precis tvärtom i de utvecklade länderna.
- En väldigt stor andel matsvinn sker i hemmet. Som konsumenter har vi tappat respekten för mat. Mat ses inte längre som värdefullt utan är lätt att kasta, sa Åsa och undrade vilket som var åhörarnas skäl.
- I butik vill man ju inte ha varor med dåligt datum i hyllan. Dessbättre är det fler och fler som väljer att sälja ut sådana varor på särskilda platser. Konsumenterna håller på att lära sig att ”bäst före” inte är farligt.
Åsa Sandberg, Head of Partnerships, Too Good To Yo.
Vad kan vi då göra för att minska matsvinnet?
Det hittills mest kända initiativet är maträddar-appen Karma som bygger på idén att konsumenter köper mat som annars skulle ha slängts från restauranger, caféer och butiker till ett reducerat pris. Too Good To Go bygger också på teknologi och företaget föddes i Danmark för att snabbt sprida sig runt om i Europa. Man kan säga att det handlar om att föra samman människor vid rätt tid, på rätt plats för att minska matsvinnet.
- Vi finns idag i 17 länder, främst i Europa och har nu även lanserat både USA och Kanada, säger Åsa Sandberg och beskriver appen som världens största marknadsplats som erbjuder överskottsmat till privatpersoner.
- Den för samman appanvändare med företag såsom butiker, kiosker, caféer och restauranger som har överbliven mat. Användare får god mat till bra pris, företag når nya kunder och undviker onödiga kostnader och planeten har mindre matsvinn att hantera.
Too Good To Go ser sig som en matsvinnsrörelse och har en mission i allt man gör. Man föreläser och har särskilda företagssamarbeten. Som fem strategiska områden har man pekat ut skolor, hushåll, marknadsplatser, företag och public affairs.
- Vi räddar två måltider i sekunden, har hittills räddat 93 miljoner måltider totalt med drygt 43 miljoner användare i Europa där vi också har drygt 108000 partners. Motsvarande siffror för USA är cirka 340000 och 600.
Hur fungerar det då?
- Det är väldigt enkelt. Vi ser till att inspirera och motivera användare som via appen hittar företag som har mat som riskerar att slängas. Användarna hämtar själva i butik och köper värdekassen till ett reducerat pris innan det blir matsvinn. Utlämnaren bestämmer själv vilken tid man vill att upphämtning sker.
En sak som gör Too Good To Go speciellt är överraskningsmomentet.
- Eftersom våra användare köper en värdekasse och inte exakt definierade produkter, kan man som företag lägga ner det som blir över i slutet av dagen och dessutom då ha olika saker olika dagar. Detta kräver ingen extra administration vilket gör konceptet både enkelt och smidigt.
Åsa Sandberg berättar avslutningsvis om resultatet av undersökningar man gjort:
- 71 procent anser att det är viktigt att handla i butiker som jobbar för att minska på matsvinnet
- 58 procent av Too Good To Go’s användare har besökt nya butiker tack vare plattformen
- 76 procent av användarna blir återkommande kunder när de provat en ny butik
Mer info på https://toogoodtogo.se/sv
Fotnot: Uppgifterna om globalt matsvinn kommer från Source: FAO, 2011. Sedan artikeln skrev har dessa fakta uppdaterats. Vi återkommer i nästa nummer med aktuella uppgifter.
Text: GUNILLA PIHLBLAD