Matsäkerhet på underhållande sätt
Rikard Bergqvist, ansvarig för Matsäkerhetspodden.
Syftet är kanske inte att underhålla. Men innehållet är lättsamt och tydligt och man märker att programmakarna tycker att det är både viktigt och kul.
Lyssna gärna på Matsäkerhetspodden där det senaste avsnittet handlar om ”the hamburger disease”.
Vi pratar om en mångårig samarbetspartner till Convenience Stores Sweden, konsult- och utbildningsföretaget Bergström & Hellqvist, som för cirka två år sedan bestämde sig för att starta Matsäkerhetspodden - en podcast om det som kan göra maten farlig och det som gör den säker - som det står i beskrivningen.
- Vi brinner för matsäkerhet och för att nå ut till en bredare krets bestämde vi oss för att göra de här programmen, säger Rikard Hellqvist som själv deltar i alla avsnitt.
- Dock alltid tillsammans med någon av våra medarbetare för ytterligare sakkunskap och som en sidekick.
Efter ett ganska långt pandemiuppehåll är man nu i gång igen och det senaste avsnittet handlar om bakterien Ehec som kan ställa till det rejält för den som råkar ut för denna. Följden kallas för ”the hamburger disease” och Rikard berättar i avsnittet att han för tio år sedan var på en konferens om ehec.
- Föreläsaren visade en bild på en 4-årig pojke och berättade sedan att det var hennes son och att han hade dött av just ehec. Det berörde oss alla djupt och även om avsikten med våra program inte är att skrämmas, så vill vi föra fram vad som är farligt och varför.
Andra har handlat om campylobacter, listeria, mjölkprotein, allergener och salmonella. Och tanken är som sagt att inte bara prata om farligheter, utan lika mycket om hur man gör maten säker. Branschriktlinjer och lagkrav kan också vara tänkbart framtida innehåll. Kanske i något sammanhang tillsammans med CSS.
- Även om vi och många andra arbetar med att informera och utbilda så är problemet med bristande matsäkerhet inte löst. Det händer fortfarande alldeles för ofta att folka blir sjuka med svåra effekter och biverkningar, säger Rikard Hellqvist och poängterar att det är viktigt att nå fler.
- Det är själva anledningen till att vi gör en pod. Vi tror på mediet som sådant och tycker det är kul att jobba med programmen.
Responsen är påtaglig. Enligt Rikard har man många lyssnare och man får bra omdömen. Du kan provlyssna direkt här eller söka på ”Matsäkerhet” där poddar finns.
Samarbetet mellan Convenience Stores Sweden och Bergström & Hellqvist sker i form av branschanpassade online-utbildningar samt med den egna branschriktlinjen Säker Mat.
Text: GUNILLA PIHLBLAD
Bilder från Bergström & Hellqvist