“Grön Macka” är namnet på Sveriges bästa
Efter final i Mack-SM 2021 står det klart att Mikaela Eliasson, Solna, nu kan titulera sig som Sveriges bästa mack-makare. Med “Grön macka” kammade hon hem vinsten och mackan är en hyllning till svensk matkulturs två trotjänare, lök och potatis.
Det är de enkla och helt veganska, ingredienserna som utgör “Grön macka”, skapad av Mikaela Eliasson, 25 år, från Haga Schweizeri i Stockholm. Fyllig rostad vegansk lökmajonnäs, två friterade lökringar, syrligheten från syrad lök och potatiskrisp. Allt detta mellan två skivor bröd gjorda på algot- och ölandsvete med, just det, potatis och vacker potatisgalette på toppen.
Juryns motivering lyder:
“Att med de enklaste och minst ansedda råvarorna skapa en så raffinerad och spännande macka som känns både exklusiv och vacker kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och kreativitet. Den här mackan tar matarvet till framtiden”
- Jag är superglad och stolt! Jag har verkligen jobbat hårt med den här mackan för att få den moffig och mättande. Potatis och lök är två ingredienser som verkligen kan skapa guld. Det var bara vinst som gällde och jag är jättenöjd. “Grön macka”, är till färgen kanske inte är speciellt grön, men är ändå ett väldigt grönt alternativ då den är skapad av två så hållbara råvaror. Med min macka har jag verkligen kombinerat det bästa av två världar, moff och miljövänligt, säger Mikaela Eliasson.
Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning till mackan som måltid. I årets mästerskap höll sig trenden kring hållbarhet stark, där finalbidragen dominerades av lokala och medvetna val av råvaror i säsong. Med alltifrån vilt till höstfrukter och svamp.