Klassisk kiosk på Odenplan i ny skepnad
Hela Odenplan har fått ett rejält lyft och blivit en knutpunkt av hög rang.
I somras kunde den äntligen öppnas. Den nya kiosken som ersätter klassiska Sippans på Odenplan i Stockholm. Allt är helt nybyggt men formen på byggnaden och de karaktäristiska skyltarna känns igen. Premium Grill är precis vad namnet säger, en grillkiosk med kvalitet och extra allt.
En kort resumé. Långt ifrån alla som läser är ju hemma på Odenplan som sedan 2009 varit föremål för en total ombyggnad, både över och under jord. Nya Citybanan har en knutpunkt här och platsen har ökat kraftigt i betydelse tack vare pendeltågen. En siffra som figurerar är att här rör sig cirka 500 000 personer varje dag.
Den trekantiga Sippans kiosk arkitektritades 1954 och var med sin särpräglade reklamskylt på taket en karaktärsbyggnad på Odenplan. 1996 genomgick den en renovering med hög ambitionsnivå med bidrag från länsstyrelsen. I Stockholm finns nämligen få kiosker av detta slag bevarade och den hade enligt stadsmuseets klassificering, ett stort kulturhistoriskt värde. När ombyggnationen av Odenplan började 2009 planerades det för ett bevarande. Sippans kiosk skulle demonteras och förvaras fram till att allt var klart.
Ägaren till Premium Grill hoppas nu i första hand på att få glasa in en uteservering. I andra hand på öl- och vinrättigheter.
Så blev det nu inte på grund av att byggnaden inte klarade detta rent tekniskt. Så därför kunde en ny intressent få bygga - efter noggranna anvisningar - en ny kiosk som skulle passa in i miljön. Det blev en samtida tolkning av Sippans kiosk med stöd i den ursprungliga byggnaden med de karaktäristiska skyltarna och triangelformen. Ytan är 20 kvadratmeter och den mäter fem meter i höjd.
När vi besöker Premium Grill en kulen novemberförmiddag är det inte så mycket folk i rörelse. Men George, talesperson för ägaren, berättar att man öppnade i somras och att försäljningen sedan dess har gått mycket bra.
- Vi är en gourmetgrill med färska hamburgare gjorda på högrev, specialgjorda korvar, färska grönsaker och potatis från Gotland. Våra stenugnsbakade baguetter kommer varje morgon från en lokal bagare och tillbehör som surkål och chimichurri gör att portionerna lyfter rejält, säger George och kompletterar med något som är minst lika viktigt.
Service! Ett trevligt och personligt bemötande.
George med "korvarnas Rolls Royce", en serbisk Siemska på 280 gram.
George har lång erfarenhet av restaurangbranschen, både i Sverige och utomlands, och han pratar varmt vidare om det egna potatismoset som snabbt blev en favorit hos kunderna.
Vi lagar och tillreder allt från hjärtat och har fått många stamkunder som bor och jobbar här i Vasastan.
Grillen är öppen mellan 10 och 23 måndag till torsdag. På fredagar och lördagar stänger man klockan 3. På söndagarna lite tidigare, klockan 22.
Uteserveringen är viktig och George och hans kolleger hoppas nu på att få den inglasad med en yta lika stor som själva kiosken. Ett annat mål är att få öl- och vinrättigheter, en process som man har påbörjat.
Vi provsmakar moset som verkligen är värt en resa till Odenplan för. Och fascineras över ”Korvarnas Rolls Royce”, en serbisk Siemska på 280 gram. Det italienska kaffet går inte heller av för hackor.
Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD