Skip to main content

Kiosken - ett bra sätt att leva

alla tre

Julia (som inte vill vara med på bild) och Andreas Desimons med en av sina stamkunder.

Andreas och Julia Desimons blev med kiosk för 23 år sedan. De har utvecklat den från tidningskiosk till grill och menar båda två att det är ett bra sätt att arbeta och leva på.
- Vi har satsat på att sälja bra mat och att vara trevliga mot våra kunder. Det har gått bra, säger de.


Kiosker av det här slaget börjar bli alltmer sällsynta. En liten byggnad på arrenderad storstadsmark. Ett bra läge. Ingen kedjetillhörighet. Bemannas enbart av ägarna. Men det fungerar bra. Inte ens pandemin har kunnat påverka Matteus Grill i korsningen Vanadisvägen/Norrtullsgatan i Stockholm.

- Vi tror att kiosken funnits här i cirka 80 år, säger Andreas och berättar att han och Julia tog över den 1998.
Då var det bara en tidningskiosk men det var inte lönsamt i längden. 2003 hade vi gjort klar vår ombyggnad till grill och det var en bra satsning.

Läget i Vasastan är bra på flera sätt. Flödet av folk är stort och det är mycket kontor, skolor, förskolor och bostäder här. Till stor del har man stamkunder. Något som också skapar en gemytlig stämning med en trevlig jargong.

Ett orosmoment är så klart att markarrendet ska förnyas vart tredje år. Men Stockholms stad har hitintills varit bra att ha att göra med. Julia och Andreas känner sig nöjda och lugna.

Den är bara 18 kvadratmeter stor men har också ett helt källarplan att användas till lager. Öppettiderna är 10 till 21 måndag till fredag, 12-20 lördag och söndag.

- Man kan jobba själv vissa tider men under lunchen och vissa andra perioder måste vi vara två. Vi har stängt några veckor under sommaren och på storhelger. Då vet vi att det är lugnt och kan passa på att vara lite lediga.


ext matteus

Läget i korsningen Norrtullsgatan-Vanadisvägen i Vasastan är bra.


Matteus Grill är ett klassiskt gatukök som säljer mycket korv och hamburgare och där kebab kommit att ta en allt större del av försäljningen. Den totala omsättningen är 2,8 miljoner och då är 1,7 miljoner mat. Övrigt sortiment är tobak, glass och lite godis och chips.

Andreas berättar att de planerar för att så småningom kunna gå i pension. Men fem-sex år till räknar de med att jobba och hoppas att grillens förutsättningar inte ändras. Då lockar det att umgås mera med barn och barnbarn.

Båda två är assyrier och kom till Sverige under 80-talet. Andreas 1980 och Julia 1988. Innan han blev kioskägare jobbade Andreas som bilmekaniker.

Även om de är nöjda med arbetet så funderar de på att satsa på lite mer vegetariskt på menyn.

- Vi funderar så får vi se vad som kan hända, säger de.


Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD