Ett företag byggt på engagemang och drivkraft
Mitt i den skånska myllan ligger ”Torekows lilla chipsfabrik”, uppbyggd med drivkraft och jävlaranamma av grundaren Göran Nordander.
- Målet när jag startade var att Bjäre Chips skulle bli det tredje stora chipsmärket i Sverige och vi är på god väg. I år kommer dessutom servicehandeln att få se mer av oss.
Om man närmar sig Ängelholm söderifrån på E6:an, så är synen slående. Där på den bördiga Bjärehalvön ser man mitt i grödan en skinande stor fabrik med en tydlig skylt om vad som pågår där inne. Vd Göran Nordander tar emot och redan från entrén ser man rakt in i produktionen. Tittar man till höger ser man elva fina diplom med ”Bäst test”. Allt andas drivkraft och engagemang. Något som Göran återkommer till när han berättar om företagets historia.
- Jag hade jobbat som ekonomichef och revisor i 25 år och mer eller mindre tröttnat. Blev vd för ett potatisföretag och fick en insikt och en idé. Nämligen att Sverige behövde ett tredje stort chipsmärke och att de chipsen skulle komma från potatis som odlats på Bjärehalvön.
De elva diplomen för ”Bäst i test” talar sitt tydliga språk i fabrikens entré.
Tankar blev handling och just den delen verkar Göran Nordander vara mycket bra på. En chipsfabrik i närheten var till salu men Göran ville bygga nytt på Bjärehalvön, för att ha en bra story och trovärdighet. Han fick med sig investerare och delägare, och 2011 var Bjäre Chips ett faktum. Idag äger Göran och hans familj 75 procent av bolaget.
Målet har ni nu förstått. Medlet var råvarorna som alla skulle vara svenska. Inklusive förpackningarna. Lokalproducerat och med minimal miljöpåverkan. Och så att det skulle smaka gott så klart.
- Vi började med två smaker i 200-gramspåsar. Införsäljningen skedde genom dörrknackning hos Icabutiker. Jag åkte själv runt i en jeep och hade produkterna med mig. Efter en tid blev det en lastbil och flera säljare. Det funkade helt enkelt tack vare att butikerna gillade smaken och designen. Vi fyllde det hål i marknaden som vi hade definierat.
Den första fabriken låg i Öllöv nära Torekov. Men efter ett par år blev behovet av en ny anläggning allt tydligare. 2018 stod den nya fabriken utanför Ängelholm klar och i somras invigde man en utbyggnad av denna.
Var ska en chipsfabrik vara om inte mitt i myllan? Bjärehalvön är Europas största område för potatisodling.
En speciell succé blev också de 75-gramspåsar man tog fram i ett särskilt samarbete med hotellen i Båstad och Torekov. Fler sorter kom till och via mer dörrknackning i hela dagligvaruhandeln, är man nu framme vid centrala avtal och ett nytt samarbete med Sales Support för att satsa på servicehandeln där man idag finns listade hos Dagab, Privab och ERT.
- Det är naturliga steg och vi har kommit i gång bra på servicehandeln. Det stora klivet tar vi dock i år då vi även räknar med att få avtal med flera kedjor.
Bjäre Chips finns i sju olika smaker och i tre olika påsstorlekar. Företaget har 20 anställda totalt och omsatte förra året 35 miljoner kronor, en summa som ska bli 45 miljoner detta år. Slutmålet är 100 miljoner och så det där med att bli trea på marknaden.
- Grunden är bra råvaror och fina produkter. Inte minst visar våra testvinster på det. Dessutom att vi hela tiden haft ett driv som fört oss framåt. Vi tror på våra produkter och vet att vi kan övertyga såväl återförsäljare som konsumenter bara vi får en chans, säger Göran Nordander med en stolthet som man inte kan ta miste på.
-Vi är stolta över vårt företag, vårt varumärke, våra produkter och vårt arbete.
Inga hemligheter i denna fabrik där man ser rakt in i tillverkningen, vare sig man står i entrén eller som här, i konferensrummet.
Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD