Skip to main content

Anna kombinerar sin företagsamhet med socialt patos

anna med fika

Anna med fika

 

Drivet och lusten har hon haft under alla sina 30 år inom Pressbyrån. Det har alltid funnits idéer och det har alltid varit roligt. Under senare år har en vilja att kombinera företagandet med social verksamhet blivit ännu en drivkraft. - Det verkar ha kommit med åldern, skrattar Anna Rosenqvist, köpman på Pressbyrån Örebro Central.

Och skrattar gör hon ofta. Som till exempel när hon berättar om hur hon som 20-åring gick förbi Pressbyrån vid Järntorget i Örebro och såg en lapp om att man sökte semestervikarie.

- Jag gick in direkt och har sedan dess aldrig kommit ut.

Fast ut ur just den butiken kom hon trots allt, även om hon blev kvar i tio år. Då blev en annan butik längre upp på Drottninggatan ledig för franchisedrift. Anna sökte, fick höra att det nog skulle bli ”lite tufft”, men stod på sig och kände styrkan i utmaningen. Hon anställde svägerskan Caroline Rosenqvist och efter att ha jobbat upp den lilla butiken rejält, fick de erbjudande om att ta över Annas första arbetsplats som köpmän.

- Det var fantastiska år, vi hade jätteroligt tillsammans och var med på allt som hände i city. Vi byggde upp relationer med företagskunder och vi hoppade tidigt på sociala medier-tåget, säger Anna och berättar att de ändå delade på sig 2013.

- Då blev butiken på centralstationen ledig och vi tyckte det var ett bra sätt att sprida våra krafter. Caroline blev kvar på Järntorget och jag flyttade hit.

 

kund vid ingangen

Butiken är numera helt öppen från väntsalen och inåt. Kaffet som tidigare fanns längst in är en del av en inbjudande caféavdelning.

 

Redan under den gemensamma perioden på Järntorget började det sociala patoset att ge sig till känna. Bland annat så skänkte de leksaker till barnsjukhuset. Läget där, precis som på centralen, öppnade också för att människor i utkanten av samhället fanns i och runt butiken.

- Man kan inte strunta i hjälpa till när man har möjlighet. Det kan vara en fika, en korv, en lånad telefon  eller bara lite värme, säger Anna som ni kanske kommer ihåg från en tidigare artikel. Då i december, handlade det om gemensam aktivitet med lussefika för alla pressbyråer i Örebro. Något som man nu gjort två år i rad.

- Vi har under lusseaktiviteterna lärt oss mycket om hur vi kan organisera vårt sociala arbete. Hur det fungerar med Stadsmissionen och olika härbärgen. Numera lämnar vi flera gånger i veckan varor med kort datum till Matcentralen som fördelar ut produkterna. Vi har också tagit fram fikatalonger som delas ut med hjälp av Stadsmissionen.

Ett annat fint exempel på hur både kunder och butik kan hjälpa utsatta, är att man vid kassan kan ha en skylt om att kunden lägger en extra slant som exempelvis går till en korv med bröd  eller en kaffe med bulle till någon som behöver det. Detta vill Anna för övrigt påverka Reitan centralt att börja med.

 

onskefikaonskefika 2

Önskefika är en uppskattad aktivitet som betyder att någon köper en fika som personalen sedan åker ut med till olika ställen. (Foton från Pressbyrån Örebro Central)

 

Att kombinera det vanliga jobbet med sociala insatser går numera utav bara farten för Anna Rosenqvist och hennes medarbetare. Det hänger också samman med en annan form av socialt tänkande i företagandet, nämligen kontakten med företag och med nya sätt att marknadsföra och sälja. Här har pandemin drivit på en utveckling som fanns även tidigare. Det handlar om såväl samarbete med SJ, som om att köra ut fika eller annat till kontor och konferenser.

Just samarbetet med SJ skulle Anna vilja utveckla ännu mer. Hon berättar om frukostpaket till förstaklassresenärer som man haft i många år och vilket som mest kunde innebära 100 påsar per dag. Men även om ”förseningsfika” och möjligheten att tillsammans göra såväl kanelbulle- som semmelaktiviteter.

Olika dagar och högtider utnyttjas alltid till max hos Anna som jobbat mycket med ”önskefika”, att man som kund kan bjuda och överraska någon. Nu ser hon extra mycket fram emot Alla Hjärtans Dag då det utöver sedvanliga hjärtan och rosor i sortimentet, också kan firas i princip hur mycket som helst.

- Vi längtar efter att både ge och få lite extra kärlek!

anna vid hyllan

Anna Rosenqvist ser fram emot Alla Hjärtans Dag då det både finns direkt anknutna varor och massor av anledningar att vilja ge kärlek.

 

När Anna tog över butiken på centralen 2013 stod den inför en ganska omfattande ombyggnad där hon själv kunde vara med och påverka. Det har bland annat inneburit en helt öppen planlösning, en välkomnande cafédel och att sofforna i väntsalen är vända så att man ser mot butiken. Det har också satsats mycket på kaffe, både på kvalitet och och olika sorter, samt på exponeringen av det man blir sugen på till själva fikat.

- Vi har ökat mycket och vi tänker fortsätta att öka. Här finns inga direkta begränsningar.

Anna Rosenqvist har nu fyllt 50 år och har både sin mamma och sin 20-åriga dotter som extra hjälp i butiken där det för övrigt finns fem anställda. Hon bor nära och hon lever med sitt jobb på ett sätt som hon själv tycker är positivt. Hon har, läget till trots, tagit sig igenom pandemin utan att få röda siffror och hon har framtidsvisioner. Dessutom byggs det mycket runt centralstationen, både kontor och hotell.

- Jag har världens roligaste och mest omväxlande jobb och uppskattar hela kedjegemenskapen som ger en extra dimension åt arbetet. Som det känns just nu skulle jag kunna tänka mig att driva en butik till. Här i Örebro finns ju också Södra station som skulle må bra av mera ordning och service.

En social tanke det också!

 

personal med fika

Om det ser ut så här vid ingången, vem kan då gå förbi utan att kapitulera för en fika? (Foto från Pressbyrån Örebro Central).

 

Text och foto:
GUNILLA PIHLBLAD