”She believed she could, so she did”
Sophie ute med sol i ögonen
Så står det på en tavla på Sophie Petterssons kontor och det är en devis som hon levt efter i hela sitt mångsidiga yrkesliv. Idag driver hon sommarcafé i veteranjärnvägsvagn, gammaldags godisbutik i pittoresk småstad och snart också ”frukostkök” på annat håll i samma stad.
Välkommen till Nora och Pershyttan och möt en person med idéer och driv!
Hennes verksamheter är alla delar av den stundtals lite spretiga convenience-branschen och när vi pratar om det så säger hon spontant att det passar bra för hennes bakgrund är just spretig.
- Jag har jobbat inom restaurangbranschens olika delar sedan jag var 15 år men också med en massa andra saker som till exempel städning och foto. Mitt senaste jobb var inom skolan där jag hade flera olika uppgifter.
Sophie Pettersson är 43 år och med i företagandet finns också på olika vis hennes familj som består av maken Tobbe, barnen Theo, Mimmi, Kasper och Milton.
- Mimmi jobbar oftast tillsammans med mig i köket medan Tobbe pratar med kunder och Milton tar upp beställningar. Både i tågcaféet och i karamellbutiken handlar det mycket om att kunderna ska känna sig som hemma hos oss och om nostalgi i kombination med modernt affärstänkande.
En typisk dag på sommarcaféet i Pershyttan. Tobbe serverar gäster medan Milton sköter kiosken och Sophie och Mimmi jobbar i köket. (Bilder från Pershyttans Tågcafé)
Familjen flyttade till Nora 2009 och rotade sig snabbt i den idylliska bergslagsstaden. Utanför Nora ligger Pershyttan, en av Sveriges mest välbevarade bergsmansbyar som kan besökas året om men som har en riktig peak under sommaren. Här finns också en gammal järnvägsvagn som förvaltas av Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum. Sedan två år tillbaka är det alltså Sophie och hennes familj som driver caféverksamhet där.
- När vi såg annonsen om att man sökte arrendatorer kände vi direkt att det skulle passa oss. Det är en fantastisk miljö och stämmer så bra med mina egna idéer om sortiment och utbud, säger Sophie och berättar att första sommaren direkt blev en succé.
- Vi sålde i snitt 80 luncher per dag och det var 60 mer än jag räknat med.
Man försöker ha så mycket lokalproducerat som möjligt och förutom själva maten finns här fika och glass. Vagnen har 40 sittplatser inomhus och utanför finns en stor gräsplan med cirka 80 platser. Med tanke på att övertagandet av driften sammanfallit med pandemin så har just platserna ute varit guld värda.
Eftersom det finns mycket att titta på i området passar det bra att sälja picnicpaket. (Bild från Pershyttans Tågcafé.)
Förra våren besökte Sophie Sigtuna och gick in i Augustas Janssons konfektyr- och karamellbutik. Det tände en idé som hon snabbt såg till att förverkliga. Dels för att det skulle passa så bra in i stadsmiljön i Nora. Dels för att hon själv ville utveckla ett nostalgisortiment och skapa en inredning som harmonierade.
Men nostalgi och ”gammalmodighet” behöver inte gå stick i stäv med nutid och framtid. Butiken som öppnades i oktober har ett starkt ben i den webbshop som fått en mycket bra start. Här säljs bland annat ”karamellogram” som skickas ut över hela landet.
- Jag kör ut själv i närområdet och försöker jobba upp en kundkrets med både privatpersoner och företag. Tanken med karamellogram är ”i stället för en blomma” och de olika förpackningar vi erbjuder är minst lika fina som en sådan.
Lokalen är liten med väl utnyttjad. Inredningen ska matcha utbudet och det gäller även personalens klädsel.
Produkterna som erbjuds i såväl webbutik som på de 30 kvadratmetrarna på Kungsgatan i Nora, har Sophie hittat genom idogt sökande. Stora leverantörer är Gränna Polkagriskokeri, Sockerbageriet och Sköna Ting. Hon köper också in lakrits- och chokladprodukter från Finland och Island och så tillverkar hon själv en del hemlagat som tryfflar, kolor, marmelad, fudge och sockerfritt. Sortimentet ska utökas med dricka och glass.
Speciella lakritsprodukter från Finland och Island är populära i Fru Petterssons Karamellbutik.
Den tredje delen av den företagsamma ”fruns” verksamhet heter Petterssons Kök och är precis på väg att bli verklighet.
- Efterfrågan på vårt egengjorda godis skapade ett behov av ett tillredningskök och då tänkte jag att detta skulle kunna kombineras med en frukostservering. Jag saknade nämligen att kunna köpa bra frukostpaket när själv pendlade till jobb i Örebro, säger Sophie som i skrivande stund måste vara lite hemlig om lokaliseringen.
- Vi har inte helt klart med lokalen ännu, men räknar med att komma i gång inom den närmaste tiden.
Affärsidén är kaffe, smoothies, nybakat bröd och allt gott som hör en bra frukost till. Detta sätts samman till olika paket och kan med fördel beställas och snabbt hämtas upp. Men det går också bra att handla direkt på plats. Öppettiden är inledningsvis planerad att vara 5.30 till 8.00.
Nostalgitemat går hand i hand med modern affärsverksamhet. Vågen används men när Sophie försökte skaffa en gammaldags kassaapparat fick hon ge upp på grund av byråkratin.
De tre olika verksamheterna sysselsätter Sophie både dygnet och året runt. Förutom familjen finns personal på deltid och timmar med i beräkningen och det är många trådar att hålla i. Men inget som avskräcker.
- Allt är affärsplanerat enligt konstens alla regler och jag ser fram emot att säsongen snart drar i gång. Nora är ju en riktig turiststad så det är definitivt skillnad på sommar och vinter.
Har ni vägarna åt det här hållet i sommar, så tveka inte att besöka såväl Pershyttan som Nora. Ni hittar garanterat Sophie Petterson på något av sina tre jobb!
Text och foto: GUNILLA PIHLBLAD
Hon trodde hon kunde, så hon gjorde det.