Skip to main content

En älskad produkt med anrik historia

glass2

 

Glass är en av branschens mest älskade produktkategorier, och under mars månad kommer vi att ge den lite extra uppmärksamhet och kärlek. Många glassnyheter lanseras och vi har en jubilar! GB Glace fyller 80 år. Det måste ju firas lite extra.

Vi blev lite nyfikna på glassens ursprung och historia, något som visade sig inte bara bestå av kalla fakta utan också av hörsägen och anekdoter. Inte så konstigt kanske eftersom den första glassen sägs ha tillverkats någon gång redan runt 3000 f.Kr.

Det är väl egentligen ingen som vet exakt när och var den första glassen tillverkades, men i gamla skrifter kan man läsa att det tillverkades glass i Kina redan 3000 f.K. Då ska glassen, som idag nog skulle benämnas mer som sorbet, ha tillverkats av snö som man blandade med fruktsaft. Till Europa kom glassen på 1200-talet tack vare att Marco Polo tog med sig receptet hem till Italien. 

Glassen blev väldigt populär vid Europas hov och i de finare kretsarna på 1500-talet, och smakvariationerna visste inga gränser. Någon gång runt 1660-talet sägs det att glass blev tillgängligt också för allmänheten när gräddglassen gjorde sin entré. Den sicilianske affärsmannen Procopio Cuitò tog fram ett recept där man blandade mjölk, grädde, smör och ägg. Glassen serverades på café Procope, det första café som ska ha öppnat i Paris 1686.

Första gången glass serverades i Sverige ska ha varit vid Gustav III:s hov på 1700-talet, och 1755 skrev Cajsa Warg om glass i sin kokbok. Den svenska allmänheten kunde köpa glass runt sekelskiftet (1800/1900), när inflyttade italienare och ryssar sålde sina hemmagjorda produkter på gator och torg.

 

skarmavbild 2022 03 02 kl. 16.27.31

Cajsa Wargs första upplaga av kokboken Hjelpreda I Hushållningen för Unga Fruentimber. Foto: Wikipedia

 

Till USA kom glassen också på 1700-talet, men det dröjde fram till maj 1777 innan den första glassannonsen kunde beskådas i the New York Gazette. Glassen gjordes länge för hand, ofta av speciella glassmakare som alla hade just sina hemliga recept. 1768 beskrivs en glassmaskin för första gången. En vev gjorde det möjligt att rotera innehållet i maskinen och snabba på själva frysprocessen, samtidigt som glassen hölls mjuk och smidig. En amerikansk kvinna vid namn Nancy Johnson tog patent på glassmaskinen på 1840-talet. Idén sålde hon billigt och någon annan blev sedan förmögen på uppfinningen, sägs det. 

 

skarmavbild 2022 03 02 kl. 16.35.05

Nancy Johnsons glassmaskin

 

De första glassfabrikerna såg dagens ljus i Boston och New York på 1850-talet. En viktig faktor i tillverkningen var så klart is. Norge och Kanada var stora is-exportörer vid den här tiden och välbeställda lorder i England byggde så kallade ishus på sina ägor, och glassmakare från Italien anställdes för att förse slotten med glass. 

Under slutet av 1800-talet och under 1900-talet fick glassen sitt stora genomslag. Anledningarna var flera, förutom att det är gott såklart. Den industriella revolutionen skapade möjligheter att tillverka glass i fabrik, att förvara glass hemma och det blev också lättare att få tag på glass. Ångmaskiner började användas för att driva vispningen av glassen.

Det sägs att på världsutställningen i St Louis 1904 så ”uppfanns” glasstruten. Det serverades våffelstrutar med sylt och grädde och plötsligt tog sylten slut. Man kom då på att man kunde fylla strutarna med glass i stället, och resten är historia som man säger. 

 

colourbox5792611

En god idé från 1904?

 

Nästa steg i utvecklingen kom när glasspinnen började tillverkas på 1930-talet och spridas över världen. På 1940-talet ansågs det vara pinsamt för vuxna att äta glasspinnar, det var bara för barn. Det ändrades dock efter att en artikel publicerats 1952 där föräldrar uppmanades att ge glass till barnen om de hade feber. Glassen blev då mer accepterad och även vuxna kunde officiellt börja njuta av glass.

En studie från 1946 visade att varje amerikan åt cirka 20 liter glass per år. Under 1960-talet i USA och under 1970-talet i Europa började affärerna fyllas med storförpackningar av glass och glasstårtor. Utbudet och variationerna blev oändliga, och glass blev snabbt en favorit även här hemma i Sverige. Mellan åren 1955 och 1970 så ökade svenskarnas glasskonsumtion med 1300 procent och idag sägs vi äta mest glass i Europa.

Nu går mot vår och glasstider igen. Det ska bli spännande att smaka alla årets nyheter och fira att GB Glace fyller 80 år. Det får vi anledning att återkomma till. 

Text: Ann Hedlund