Populära Youtube-profilen och matinspiratören ”Matgeek” på besök i korvfabriken
Johan "Matgeek" Hedberg på besök hos Lindvalls Chark.
Matgeek, eller Johan Hedberg som han egentligen heter, tar ibland sina cirka 300 000 Youtube-prenumeranter med på olika besök runt om i landet i matens tecken. Då Preems korvar står högt i Johans kurs, så blev det ett besök hos Lindvalls Chark i småländska Strömsnäsbruk där Preems korvar tillverkas. Besöktet resulterade i en film som visar hur en korv blir till och vad kunderna gillar bäst. Och lite provsmakning blev det också så klart.
Johan Hedberg har en bakgrund som PR-konsult och marknadschef. När han insåg att det egentligen var mat och bakverk som var hans passion, så bytte han bana. Idag driver han en av landets största matbloggar, en podcast och en Youtube-kanal med runt 300 000 prenumeranter. Dessutom marknadsför han en rad produkter, till exempel olika såser.
Eftersom Johan är väldigt förtjust i Preems korvar så föll det sig naturligt att besöka fabriken där de tillverkas. På Lindvalls Chark har man tillverkat korv sedan 1925, så det är inte långt kvar till hundraårsjubileum. I filmen får ”Matgeek” en rundtur på fabriken tillsammans med två andra korvglada killar - Martin och Mårten.
Mårten, Martin och Matgeek
Martin Severin är kategoriansvarig på Preem och alltså den som bestämmer vilket sortiment som kedjan ska ha, och vilka leverantörer man vill samarbeta med. Mårten Carlsson är produktutvecklare och charkmästare på Lindvalls. Mårten har jobbat på fabriken i 27 år, så det han inte vet om korv och fabriken är kanske inte värt att veta.
Rundturen börjar med en närmare titt på råvaran, nämligen svenskt fläskkött. I vissa produkter finns även nötkött får vi veta. Korven görs i huvudsak av det som putsats bort från större köttbitar och hela djuret tas därmed tillvara. Vi får också lära oss att det är mycket smak som sitter i just det som används för att göra korv. I filmen konstaterar man att korven fått ett uppsving i popularitet på senare tid. Mårten berättar att det produceras 8000 ton korv i fabriken - varje år! Det betyder i runda slängar 80 miljoner korvar!
En enkel och kortfattad beskrivning av tillverkningsprocessen är att först vägs köttet upp, sen hamnar det i en så kallad snabbhack. Hur mycket det hackas beror på vilken korv som ska tillverkas, och vilken konsistens ”korvsmeten” då ska ha. Sen tillförs kryddor och olika ”smaker”, såsom ost eller bacon. Korvarna som tillverkas för Preem innehåller inget socker och inga konserveringsmedel.
Bild: Preem
Martin får frågan om hur man väljer rätt sortimentet på en mack, och svaret är att man vill kunna erbjuda något för alla i bilen. En person vill ha en starkare, kryddigare korv. Någon vill ha lite mildare. Och så måste det finnas vanlig grillkorv förstås, det är den som säljer bäst.
Därefter kommer baconkorven. Martin säger att idag har Preem 8-10 olika sorters korvar, som man varierar lite beronde på säsong. Korv med ostsmak är väldigt populär hos kunderna, berättar Martin. Och vi får veta att en bra korvost är emmentaler. Den har fin smak och bra smältpunkt, enligt Mårten.
Text: Ann Hedlund
Foto: Från Matgeeks film