Hos Systrarna Werner bjuds kunderna på ett stycke svunnen historia till kaffet.
Ett glatt gäng. Systrarna Olady med en av sina anställda.
Systrarna, som faktiskt inte heter Werner, bestämde sig 2021 för att skaka liv i den anrika gamla trädgårdsmästarvillan i Billdals Park utanför Göteborg. Här vill man skapa en oas där generationer möts och sena sommarkvällar blir till en självklarhet. Hit kommer kunderna för gott kaffe, mat, fika och musik. Här bjuds också på lite historia för den som är intresserad.
En tidig och solig söndagsmorgon i april promenerar vi genom Billdals Park, på väg till Systrarna Werner och sugna på frukost. Klockan är strax efter 9, och vi är första kunderna på plats.
Trädgårdsmästarvillan i Billdals Park, eller Gula Huset, som den också kallas.
Idén att utveckla och driva ett kafé i den gamla tjänstebostaden kommer från syskonen Sahar och Sehell Olady. De beskriver sig själva som två systrar från en familj som älskar anor och traditioner - och att baka och laga mat är en stor del av det. När de bestämde sig för att starta upp verksamheten så var namnet givet, menar de. Hur då undrar vi?
Många kända namn har under årens lopp förknippats med fastigheten - namn som Dickson, Krüger och Lindberg. 1909 tog industrimannen Gustaf Werner över ägarskapet, och han är kanske den som utvecklade egendomen mest. Han la ner mycket pengar på att utöka landarealen, modernisera och bygga nya byggnader som tvättstuga, arbetarbostäder och - ett växthus. Resterna av det vilar vi ögonen på idag medan vi äter vår frukost.
Systrarna Sahar och Sehell ville hedra Gustaf Werner och allt han gjort för fastigheten som helhet, och det är två systrar som driver det. Därav namnet Systrarna Werner.
Inredningen är charmig och tidstypisk.
För den som vill ha frukost finns här mycket gott att välja på. ”Storasyster” med fralla, granola/yoghurt, juice samt kaffe, te eller varm choklad. Eller en ”Mellansyster” som bjuder på en omelett istället för fralla och granola. ”Lillasyster” blir alternativet för den som hellre vill ha amerikanska pannkakor med bacon och sirap. Kunderna kan också välja mellan varma surdegsmackor, toast och annat gott.
Det finns något för alla på frukostmenyn. Även fyrbenta.
Vårt val idag faller på en Storsyster, två Mellansyster samt en osttoast. Vi köper också varsin latte. Allt är gott och till belåtenhet. Hundar är välkomna till kaféet. Tur är väl det för i vårt sällskap finns Pippi och Selma, två bullterrier-damer som gärna provsmakar en bit av omeletten. Med tanke på hur snabbt den försvann ner i magen på dessa två, så drar vi slutsatsen att de också tyckte det var gott.
Några som väntar på något gott.
När vi sitter på uteserveringen och äter vår frukost denna vindstilla morgon, så glider blicken över omgivningarna. Man känner sig lite ödmjuk inför att trädgårdsmästarvillan, det Gula Huset, i år legat här i 112 år. Gustaf Werner lät bygga det 1910. Bredvid huset ligger växthusets stengrund kvar. En gång trädgårdsmästarens växthus, idag fint inredd med sittplatser för fikasugna kunder. Nedanför stenmuren har man skapat en liten scen, och mittemot den finns en nybyggd trätrappa som ska fungera som sittplatser när det arrangeras musikevenemang här.
En strategiskt placerad food truck underlättar när det är många kunder.
När Sahar och Sehell startade upp verksamheten runt valborg förra året, så var inte allt helt klart. Man smygstartade då med en food truck och en enklare meny utanför det stora huset i parken. Fikasugna kunder erbjöds sallader, mackor, korv med bröd, pannkakor, glass och fika.
Food trucken finns fortfarande kvar och är ett bra komplement på sommaren när det är många kunder som kommer, och om man har olika musikevenemang. Den gör det möjligt att servera fler på kortare tid, och står nu strategiskt placerad på kortsidan av det gamla växthuset.
Foto: Systrarna Werner.
Inne i det gula huset har Sahar och Sehell gjort ett bra jobb med att bevara miljön. Gamla möbler och äldre porslin förstärker den historiska anknytningen. När vi är på besök har löven ännu inte spruckit ut på träden, men om sommaren är utomhusmiljön lummig och grön. Menyn har utökats sedan starten, nu finns det också räkmacka, frukostalternativ, varma mackor, sallader, soppor och pajer.
Glassbox anno 1789.
Billdals Gård kallas det stora vackra huset på egendomen. Efter Gustaf Werners död tog hans släktingar hand om byggnaden och under många år drev de bland annat ridläger här på somrarna. Hela egendomen köptes av Göteborgs kommun 1963. Huset stod sen länge tomt och förföll men på senare år har det till Billdalsbornas, och många andras, stora glädje rustats upp av fastighetsägare Göteborgs kommun och Higab. De söker nu efter ett lämpligt användningsområde även för detta huset.
Billdals gård. Foto: Higab
Systrarna Werner är öppet varje dag mellan 9-17 och när vi, mätta och belåtna, promenerar hemåt igen i morgonsolen så möter vi en hel del Billdalsbor i rörelse i parken. Vi gissar att många av dem är på väg till Sahar och Sehell för en god kopp kaffe och en frukostfralla, eller kanske för att köpa med sig lunch hem. Själva köpte vi med oss några bitar hembakad morotskaka till kvällsfikat.
I en gammal byrå finns något för de minsta - majssnacks eller fruktgröt.
Trevligt inrett med fin känsla för husets historia, bra urval på menyn, gott kaffe (det är viktigare än man tror) och en väldigt trevlig och glad personal gör att vi snart kommer tillbaka igen. Den lummiga grönskan var det enda vi saknade, och den är snart här!
Text och foto: Ann Hedlund
Foto: Systrarna Werner.