Oves – ett gatukök i tiden
Det var Peder Westers pappa Ove som startade verksamheten i Partille på 50-talet. Ove drömde om ett eget bageri, men blev istället med korvkiosk. Och på den vägen är det. Sedan Peder tog över 1979 har företaget utvecklats på flera sätt. Nu senast genom att addera en foodtruck till verksamheten. Läs mer om familjeföretaget som närmar sig 70-årsjubileum.
Convenience Stores News besöker Oves Gatukök i Sävedalen och får en pratstund med Peder om svunna tider, nutid och framtid. Just denna dagen har foodtrucken varit ute på uppdrag, och vi har passat på att hänga med. Men vi tar det från början.
Hur startade det hela, då för längesedan?
- Pappa var bagare och konditor på Öland. Han tog sen värvning under kriget och flyttade till Stockholm. När han senare träffade sin blivande fru, så fick hon välja mellan att bo i Stockholm eller Göteborg. Valet föll på Göteborg, och Partille, berättar Peder.
Ove hade flera olika jobb, men drömmen var att öppna eget bageri. Han fick nys om en gammal Pressbyråkiosk som var till salu, och köpte den för 50 kronor. Detta var någon gång runt 1953. På den plats i Sävedalen som han skulle placera sitt nyinköp var det på den tiden bara en stor grusplan. Det är förresten samma plats där Oves Gatukök ligger än idag.
Ett anrikt familjeföretag som närmar sig 70-årsjubileum.
Ove fick söka tillstånd hos kommunen för att placera ut sin kiosk, och efter en hel del krångel så fick han det till slut. Någon hade testat innan att driva kiosk på platsen, men utan framgång. Ove tänkte att om han satsade på korv med bröd och fick igång verksamheten, så kanske han skulle få råd att öppna sitt bageri till slut. Man får väl ändå säga att satsningen på korv och bröd blev en succé. Det gick så bra för verksamheten att han la bageriplanerna på hyllan för gott.
- Första kvällen han öppnade så hade han 154 kronor i kassan efter dagens slut. Detta var 1954 och det var rätt mycket pengar då, när en korv med bröd kostade runt 25 öre. Så pappa fortsatte, berättar Peder.
När kom du in i verksamheten?
- Jag kom in runt 1960, jag låg och sov här i kiosken för de hade ingen barnvakt, säger han lite skämtsamt.
- Jag har varit i verksamheten hela mitt liv egentligen, men vid 14-15 års ålder började jag jobba här. Jag fick skala potatis och sen också lära mig att göra mos. Vi använder samma potatissort nu som då, King Edward, den är bäst att göra mos på.
Efter en tid fick Peder avancera till att stå i luckan, och sen blev det dags att göra lumpen.
- Vi drog inte alltid jämt pappa och jag. Han ville göra på sitt sätt och accepterade inte mina förslag till att göra på annat vis. Vi blev lite ovänner emellanåt. Vid ett tillfälle kastade han mos på mig, minns Peder.
Ni löste väl det?
- Ja, det gjorde vi. Det blev vi tvungna till. Pappa var ute på krogen en kväll, det var 1977. Han blev då rånad när han skulle gå hem. Överfallen och nedslagen. När han inte hörde av sig så blev vi oroliga och började ringa runt. Till slut hittade vi honom på Sahlgrenska Sjukhuset, i koma och riktigt illa däran. De visste inte om han skulle klara sig, så jag kände att jag behövde axla ett större ansvar, säger Peder.
- Jag ville ju inte jobba med pappa egentligen. Jag ville göra min egen grej.
En större kiosk köptes in och första dagen tredubblades försäljningen. Foto: Lånat av Oves.
På den tiden hade de hård konkurrens av ett annat gatukök som låg i närheten. Det var nybyggt och fint, det egna var gammalt. Peder insåg att han måste göra något. Sagt och gjort. En större kiosk köptes in, och första dagen den var igång så tredubblades försäljningen.
- Och sen har det varit en solskenshistoria, säger han.
Verksamheten växte till slut ur även den här kiosken, och man behövde ta nästa steg i utvecklingen. Efter en del strul med markarrende, kommunen och advokater så fick Peder köpa loss en bit mark längs huvudgatan i Sävedalen.
- Detta var runt 2004 och det befintliga gatuköket stod klart 2005. Allt är nytt nu, inget finns kvar av det gamla.
- Jag ville bygga i amerikansk stil, lite 50-tal. Jag har själv ritat gatuköket med hjälp av en arkitekt. Takets utseende till exempel, jag såg det framför mig. Och två luckor. Nu har vi fyra och under lunchtid har vi kö hela vägen runt hörnet.
Peder har själv varit med och ritat byggnaden i amerikansk stil.
Vi får syn på en gammal meny, och ber Peder berätta lite om den.
- Den är från 1971. På den tiden kostade en korv 1,15 kronor och en halv special kostade 2,65 kronor. Höjningar fick sen göras med 10 öre. Göteborgs Korvhandlarförening satte priserna på den tiden, och pappa var med där. 7ans Gatukök, Morgan på Vågmästarplatsen…. Då följde alla de priserna. Det var samma över allt, minns han.
En meny från 1971 då Göteborgs Korvhandlarförening bestämde priserna.
Om vi hoppar fram till nutid så är vi nyfikna på verksamheten med din foodtruck. När började du med detta?
- Jag tror det är åtta år sedan nu. Då var det lite nytt i Göteborg, det här med foodtrucks. Det var svårt att få en plats att stå på. Man fick stå på ett ställe i fyra timmar åt gången, sen var man tvungen att byta. Vi kände att vi hade mer att göra med cateringverksamheten, så vi hoppade av, säger Peder.
Hur går foodtruck-verksamheten då?
- Det går bra. Vi har 5-10 förfrågningar varje dag, mest via mejl men det är också kunder som ringer. Vi sitter på kvällarna och svarar på förfrågningar.
Det fungerar lite olika beroende på hur många som ska serveras. Man erbjuder en standardmeny med fyra rätter: hamburgare, halloumiburgare, stekt strömming med mos och korv med mos. På så sätt erbjuder man något för alla – de som vill ha kött, de som vill ha fisk och de som vill ha vegetariskt.
Är det många som ska serveras så tar man bort alternativet med strömming för det stoppar upp tempot en aning. Om det är en beställning på runt 55 personer så anses det som ett litet jobb, och strömmingen får vara med på menyn.
Ute på uppdrag med foodtrucken.
Peder berättar att de nyligen varit ute på ett jobb där kunden beställt 300 hamburgare. Det gick åt betydligt fler än så, och man var tvungen att ringa Svensk Cater som kunde hjälpa till och köra ut mer hamburgare.
- Nu ska vi till samma kund igen och denna gången räknar vi med mellan 300-500 hamburgare så vi är förberedda.
- Det vi säljer när vi är ute är till cirka 90 procent hamburgare.
Och man åker inte bara ut till företagsevent. Det kan vara lite vad som helst. Dop och begravningar är ganska vanligt. Peder berättar att man varit på 4-5 begravningar där gamla stamkunder gått bort, och de hade lämnat instruktioner om att när de dör så ska Oves Gatukök stå för maten.
Företagsevent, dop eller begravning. Foodtrucken är bra till det mesta. Foto: Lånat av Oves.
Hur kände ni av pandemin?
- I första vändan var det många som bokade av, men sen tänkte de om verkade det som. Att det var bättre att man var utomhus med oss, istället för inne på en restaurang. Då var det bra med foodtrucken.
- För gatuköket var det bra att vi inte har några sittplatser inne. Vi tappade kanske 10-15 procent i omsättning på gatuköket, men det har vi sakta tagit in nu, mycket via foodtrucken.
Bara den kommande veckan ska man servera 1400 portioner via foodtrucken. De kör på hela året, bara de kan ta sig till den plats som kunden önskar. Det blir av naturliga skäl lite färre bokningar under den kalla delen av året.
Populärt lunchställe, dock utan sittplatser inomhus.
Vad har du för idéer med verksamheten framåt?
- Vi ska bygga klart den nya foodtrucken vi skaffat, den är snart klar. Den gamla ska bytas ut. Annars är det väl bara för mig att hålla i, snart är det bara ett år till pensionen. Men jag vill ändå jobba vidare. Jag kan inte sitta hemma, säger han.
Barnen jobbar också i verksamheten. Sonen sköter bland annat Wallins Grill i Alingsås som de tog över 2019/2020. Det är samma koncept där, och framförallt samma potatismos.
- Vi gör allt mos i källaren här i Sävedalen. De är här på morgonen och hämtar, ibland får vi åka upp med mer under dagen. Det går bra även i Alingsås, men det är väldigt väderkänsligt. Mer utsatt för regn och vind. En solig dag är det kanon. Vi har pinnglass, skopglass och mjukglass där och på sommaren så säljer ju det såklart. Men är det skitväder, då går de inte ut däruppe, skrattar Peder.
Peder och hans personal gör onekligen ett bra jobb. Förra året blev de utnämnda till Årets Korvkiosk av Korvakademin, och i år fick Oves Gatukök priset som Årets Företagare i Partille kommun. Något som man självklart är stolt över.
Oves Gatukök i Alingsås öppnade 2019/2020. Foto: Lånat av Oves.
Hur märker du av ökade priser på råvaror och har du svårt att få tag i något?
- Vi har inte haft problem hittills att få tag på det vi behöver, men priserna galopperar. Den första december höjde jag priserna 10 procent, generellt hade vi då inte höjt på tre år. Jag blev förvånad själv att det gått så lång tid. Det är absolut bättre att höja lite varje år. Nu blir det snart dags att höja igen, minst 10 procent denna gången också. Det är inte roligt, säger Peder.
Han funderar lite och säger sen att de har problem med att få tag i räkor. Hittills har det löst sig, men bränslepriserna är så höga nu att fiskarna väljer att inte gå ut med båtarna. Produkterna med räkor, som räksallad och västkustsallad, har de således också fått höja en del. I övrigt så ser han ljust på framtiden.
En klockren registreringsskylt.
Något som Peder särskilt vill lyfta fram är moset som görs enligt ett eget, och föga överraskande, hemligt recept. Samma recept som Ove en gång tog fram. Inom verksamheten är det bara några få som kan receptet och som gör moset. Man vill lära ut det till så få personer som möjligt. En av de viktigaste ingredienserna är dock fingertoppskänslan. Konsistens och smak måste vara perfekt, och då krävs det just fingertoppskänsla. Moset har nått berömmelse även utanför Partille och Göteborg, och kanske är det rent av så att uttrycket ”Gôtt mos” myntades här. Foodtrucken kunde inte ha en mer passande registreringsskylt!
Text: Ann Hedlund
Intervju och foto: Maria Mannebratt