Greenfood och Rscued ska förvandla matavfall till blomjord
Samarbetet mellan Greenfood och Rscued har onekligen burit frukt, tack vare flera innovativa sätt att förvandla överbliven frukt till juicer och smoothies. Nu ska Greenfood och Rscued ta nästa steg mot en mer hållbar matproduktion genom att skapa frodig jord av icke-ätbart matavfall.
Hur man än vänder och vrider på matproduktionen så skapas svinn. Faktum är att 30 procent av all mat som produceras i världen slängs. Det är ett enormt slöseri med resurser och det har en direkt påverkan på miljön och klimatet. Därför är det viktigt att minimera matsvinnet och miljöpåverkan.
Inga skruttar slösas
- Vi har redan idag en låg grad av matsvinn, men vi är inte nöjda med det. Redan i produktutvecklingsfasen försöker vi alltid att tänka cirkulärt kring biprodukter och matavfall. Exempelvis så identifierar vi de livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.
Mer konkret så gör Greenfood ihop med Rscued juice av skruttarna, Pico de gallo av tomatändarna och broccolistammarna blir perfekta smaksättare i en sallad. På massor av olika sätt tar de tillvara på så mycket ätbart svinn som möjligt.
Från matavfall till frodig jord
Greenfood och Rscued ville även skapa något mer cirkulärt av de stammar, skal och skruttar som inte riktigt platsar som ingrediens i en ny produkt. Därför har parterna installerat en ny kompostmaskin som kan bryta ner oätliga matavfall och förvandla det till näringsrik jord.
Så framöver kommer ca 100 kg näringsrik kompost skapas varje dag av 1000 kg oätligt matavfall i ett nytt kretslopp. Komposten fungerar som gödsel i en blomjord, som Rscued säljer sedan tidigare säljer i Sverige, Norge och Finland. Med den nya kompostmaskinen skalar Greenfood och Rscued upp produktionen ytterligare.