Sveriges enda obemannade café?
Jennika Wass driver Sveriges förmodligen första och hitintills enda, obemannade café och konditori.
Är Jennika Wass verksamhet i Tenhult utanför Jönköping Sveriges första - och enda - obemannade café och konditori? Tills vi blir överbevisade är vi benägna att påstå det. Vi kan också berätta att det går bra och att det finns planer på utveckling åt flera håll.
Man åker gamla Nässjövägen cirka en mil från Jönköping och kommer till Tenhult, ett mindre samhälle med livskraft i form av en hel del industrier och med en befolkning på drygt 3 000 invånare. ”Mitt i byn” ligger en bensinstation med automatpumpar och en pizzeria som tidigare var ett gatukök. I Preems förde detta butik finns numera ett café där kunderna sköter sig själva och där man kan köpa färska konditorivaror av hög klass. Eller hemgjorda mackor, glass samt varma och kalla drycker. Att inmundiga på stället eller ta med sig hem.
-Vi öppnade här i februari, säger Jennika Wass inbegriper sin mamma Ellenor Gustafsson i ruljangsen.
- Fast jag har ett annat jobb och är bara här som extra och hjälper till. Men jag hoppas att bi anställd så småningom, säger Ellenor.
Idén om att starta e-handel med konditorivaror var inledningen till det som sedan också blev ett obemannat café.
Jennika är utbildad konditor och berättar att hon efter några år som anställd ville starta något eget. Dock inte ett traditionellt konditori eller café-
- Efter en del funderande landade jag i en form av e-handel. Jag bakade hemma och sålde skickbara tårtor och presenter via mitt företag onlinecakesjönköping.se.
Hon gjorde alltså tiopersoners ”brevlådekakor”, typ mazarin och tosca, som hon skickade med posten efter det att kunder från hela landet beställt. Det gör hon fortfarande även om det skulle ta ett par år att komma vidare. Det var nämligen nödvändigt eftersom e-handelsverksamheten behövde kompletteras.
- Jag ville ha en lokal där jag kunde producera. Köket där hemma var för litet även om det var godkänt enligt konstens alla regler. När jag hittade den här lokalen visste jag precis hur jag skulle bygga upp det.
På morgnarna och ibland även under andra delar av dagarna, är Jennika där och bakar och fyller på. Men kunderna går alltid in med qr-koden och betalar med mobilen.
Det blev alltså ett rum för tillverkning i direkt anslutning till en butik och en mindre servering. Vilket kanske inte låter så speciellt. Ända tills man förstår att det är obemannat. Att kunderna loggar in sig med QR-kod och Bank-ID och att de scannar varorna och betalar via mobilen. Samt att man kan sitta ner och fika om man vill. Här finns lite saker för barn, kundtoa och ja - allt som behövs för en trevlig fikastund.
- Vi är ju här ganska mycket, säger Jennika och Ellenor, speciellt på morgnarna när produktionen är som intensivast. Men även då får kunderna ta sig in och betala på egen hand. Självklart hjälper vi till om det är något. Samtidigt som vi fyller på hela tiden.
Serveringen utnyttjas en del även om det var tomt vid CSN:s besök. Hur som helst så är den trevlig och fräsch, precis som hela butiken.
Online Cakes i Tenhult är öppet dygnet runt för spontanbesök eller hämtning av beställda varor. Det fungerar bra i caféet även om man fått ta itu med några yngre sällskap som använt lokalen som fritidsgård. Men i det stora hela är det lugnt i det avseendet. CSN:s utsända kan också garantera att det ser bra ut. Fräscht och mysigt. Lagom på något vis. Som ett vanligt konditori - fast då med självbetjäning eller helt obemannat.
Hemsidan onlinecakesjönköping är själva grunden i verksamheten. Vare sig man beställer bakverk som ska skickas ut eller hämtas, så börjar det där. Utvecklingen sedan caféöppningen är positiv, det går riktigt bra och det är numera en övervikt mot försäljning på plats. Man har också precis börjat att sälja glass.
Kanske kommer det så småningom att bli fler enheter på andra platser. Online Cakes verkar ha kommit för att stanna.
Och Jennika ser framåt. Både mot bättre skyltning och mot att utveckla e-handeln.
- Det är mycket lokala kunder men en hel del genomfartstrafik som vi gärna vill ska se oss. Jag vill ha mer beställningar och ska marknadsföra mig direkt till företag, säger hon och berättar att smörgåstårtor är något som ökar.
Vi gör också speciella födelsedagstårtor efter önskemål, mycket uppskattat.
Ett annat mål är att öppna fler liknande enheter, att bli en kedja. Samt att utvidga det skickbara sortimentet. Något man får göra genom att helt enkelt testa och se om det fungerar.
- Beställer man innan klockan 10 så skickar vi den nybakade tårtan samma dag, avslutar Jennika Wass.
Text och foto: Gunilla Pihlblad