Världens första djupfrysta smörgås
Kronprinsessan Victoria avtäcker skylten vid invigningen.
I år firar Polarbröd 50 år som aktiebolag, men det är fortfarande i hög grad ett familjeföretag med månghundraåriga traditioner inom brödkulturen. I augusti 2020 brann bageriet och smörgåsproduktionen i Älvsbyn ner till grunden. I maj i år invigdes de nya lokalerna och kronprinsessan Victoria avtäckte entréskylten. Anmärkningsvärt nog var denna skylt nästan det enda som överlevde branden, och den har blivit en symbol för Polarbröds återkomst.
Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Det moderna företaget har vuxit från ett litet familjebageri till att bli Sveriges tredje största producent av matbröd. 2021 omsatte Polarbrödskoncernen 955 miljoner kronor med hjälp av sina 261 anställda. Polarbröd är verksamma i Älvsbyn, Bredbyn och Umeå. Men hur började allt egentligen?
Greta Nilsson, mormor till nuvarande ägare, drev kafé vid skidbacken Kanis i Älvsbyn. Efterfrågan på smörgåsar varierade med skidvädret, och för att slippa svinn testade Greta att frysa in mackor och bara tina upp så många som behövdes. Älvsby-kakorna visade sig passa utmärkt för infrysning och skidåkarnas favoritpålägg var renstek. Greta kallade denna, världens första djupfrysta smörgås, för Rågstrut.
Skisser på förpackningar. Greta och dotter Elisabeth på mässa.
En dag fick Greta en förfrågan om att snabbt ordna mat åt en grupp bageriaktörer på bussresa. Med knappt två timmar till avfärd tog hon några kartonger av sina Rågstrutar ur frysen och skyndade iväg. Vid lunch plockade Greta fram strutarna och serverade.
- Det här var det godaste jag ätit på en buss! Nu ska du ut på marknaden med den här mackan, sa en medresenär.
Det var dags att lansera Rågstruten i världen, men då behövdes ett nytt namn. Greta, som tagit engelska språkkurser, tyckte att sandwich lät exklusivt. Eftersom den frysta mackan var från norr lade hon till ordet Polar. Med hela världen som möjlig marknad skapade hon Polar Sandwich och lade till ”Älvsbyn, Sweden” på förpackningen. Hon bad också sin kusin Birger Lindberg måla en ståtlig ren med midnattssolen i bakgrunden, och ett klassiskt varumärke var fött.
Ett klassiskt varumärke.
Den djupfrysta smörgåsen Renklämman var den första produkt som Greta lanserade. Den fick senare namnet Polarklämma, världens första djupfrysta smörgås, och utgör grunden till varumärket Polarbröd.
Den 23 augusti 2020 inträffade det otänkbara. Bageriet och smörgåsproduktionen i Älvsbyn brinner ner till grunden, och hundratals jobb försvinner. En hel ort är i sorg. Branden blir en riksangelägenhet och lyckönskningar och glada tillrop kommer från alla tänkbara och otänkbara håll – konsumenter, kunder och andra bagerier. Stödet förser företaget med energi och framåtanda. Det konstanta mantrat i allas bakhuvuden är detsamma: Vi ska tillbaka, starkare än någonsin!
2020 brann bageriet och smörgåsproduktionen i Älvsbyn ner till grunden.
Endast tre månader efter branden producerades återigen Polarklämmor i en nybyggd lokal i Älvsbyn. Tolv medarbetare fick tillbaka sina arbeten. Ungefär ett år efter branden blev även den första etappen av återuppbyggnaden av bageriet färdigställd och nu bakas det återigen bröd i Älvsbyn.
Bilder och underlag till text: Polarbröd
Sammanställt av: Ann Hedlund
Polarklämmor.