Friterad pizza kan bli nästa nyhet
Ska den friterade pizzan bli nästa nyhet på den svenska pizzafronten?
Mera nytt på pizzafronten läser vi om på stockholmssajten mitti.se. I en före detta 7-Elevenbutik på söder, öppnas nu en restaurang som specialiserat sig på den napoletianska specialitén friterad pizza.
Namnet är Pizza Fritta, ja både på restaurangen och företeelsen som sådan. En pizza fritta är bara hälften så stor som en vanlig pizza, innehåller hälften så mycket deg. Pizza fritta kan också beskrivas som en friterad version av en Calzone, det vill säga en inbakad pizza.
Den uppstod som ett resultat av fattigdomen när Neapel attackerades under andra världskriget och den blev känd som folkets pizza. När det blev svårt att få tillgång till traditionell pizza, började lokalbefolkningen steka degen och använda billigare ingredienser som ansjovis och broccoli. De mindre önskvärda delarna av grönsaker, som kronärtskockstammar, användes också. Filosofin var att ”vad du än steker blir det gott”, och det visade sig bli en succé och är idag något som presenteras både som ”street food” och de finaste pizzeriorna.
I artikeln i mitti.se berättas att pizzaveteranen Ermanno Parisi slagit sig ihop med musikalartisten Patrik Grönlund i den nya satsningen i korsningen Renstiernas gata - Åsögatan på söder i Stockholm. De tror att Sverige är redo för den här pizzavarianten och vi tänker att lite variation knappast kan skada.
Öppning är planerad att ske i november och tankar finns redan på att göra en kedja av konceptet. Vi säger buon appetiti och buona fortuna!
Text: Gunilla Pihlblad
Foto från Pinterest