Skip to main content

Nu kan du också göra Sveriges bästa macka

mackan.jpg

Juryn: I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. 

 

Den heter “Guld på rågbröd” och korades nyligen till Sveriges bästa macka. Vinnaren Lina Lundqvist delar här med sig av såväl tankar kring skapandet som själva receptet som bygger på en enkel komposition av traditionella svenska smaker. Varför inte prova att göra den själv och marknadsföra den som just Sveriges bästa macka!

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Tävlingen avgjordes förra fredagen på Stockholmsmässan.

Årets gyllene vinnarbidrag lyfter fram traditionella smaker där hjortron och varmrökt lax utgör huvudrollerna. Mackans säkra smaksammansättning tillsammans med Lina Lundqvists stora hantverksskicklighet fick juryn på fall. 

Mackan har sin grund i ett rustikt rågbröd, täckt av ett smakrikt ärtsmör med pepparrot och citron tillsammans med ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Den enkla kompositionen av traditionella svenska smaker imponerade stort på juryn. 

Juryns motivering lyder: 

”I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. Det gav juryn ett gyllene tillfälle att utse en riktig guldmacka.”

- Det här var ju verkligen superroligt! Jag har valt att jobba med smaker som jag verkligen älskar, som både är traditionella och enkla. Jag har skapat en macka som jag själv vill ha och tycker om. Den passar perfekt för att sätta lite extra guldkant en vanlig vardag. Det ska bli otroligt roligt att fler ska kunna få tillgång att smaka den här mackan, säger Lina Lundqvist som driver Rodga Spis utanför Norrköping. 

 

vinnare.jpg

Så här glad blev Lina Lundqvist när hon fick veta att hon gjort årets bästa macka. Förutom äran fick hon också 10 000 kronor att använda ”i branschrelaterat syfte”.

 

Mack-SM syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. I årets mästerskap är den hållbara trenden fortsatt stark. Tankegångarna bakom finalisternas bidrag är genomgående tydliga, där ett riktigt gott och närproducerat bröd står som stark huvudrollsinnehavare på samtliga mackor, för att sedan ackompanjeras med smakfulla pålägg i form av grönsaker och bär i säsong. Eller svenskt kött från närliggande skog eller gård.

- Under tjugo års tid har vi på Sveriges bagare & konditorer arrangerat Mack-SM. För varje år rör sig finalisternas bidrag i ny riktning men en sak är gemensam för varje tävling. Det är de tävlandes hantverksskicklighet och smaksäkerhet, där ett riktigt gott och bra bröd alltid är huvudrollsinnehavaren. Mer mackor på de svenska lunchborden! säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer. 

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Här nedan kan du klicka upp receptet. Lycka till!

pdf.pngrecept.pdf

Sammanställt av Gunilla Pihlblad
Bilder från Sveriges bagare & konditorer