Kreativ pizzeria gör succé med sin lussekebab
Lussekebab - en storsäljare.
Tidningen Göteborgs-Posten (GP) berättar om Kroppkärrs pizzeria i Karlstad där det serveras lussekebab. Första gången som ägaren Metin Kizil serverade lussekebab, åt han själv tre stycken. Han kunde helt enkelt inte besinna sig. Nu har man haft sin skapelse på menyn i snart fem år, och intresset bara ökar. Flera influensers har också besökt pizzerian, berättar Metin förnöjt.
Lussekebab finns på menyn från november, och bygger på en ganska enkel idé. Man delar en lussekatt och lägger sen rikligt med nötkött på bottenhalvan, sedan på med saffranslocket. Grädda försiktigt i ugnen och när det är klart så lägger man till mild sås, lite isbergssallad, tomat och gurka. Ingen feferoni eller lök, det passar inte ihop med saffransbrödet.
Nästan alla förväntar sig att det ska vara äckligt, berättar Metin för GP.
- Många säger ”usch” innan de provat eller ”det är inte min smak”. Men sen äter de, och tycker det är jättegott. Jag äter fortfarande en lussekebab varje dag, säger han.
- Jag frågar ibland människor som kommer om det är första gången de är här och äter lussekebab. Ofta säger de ”nej, vi har varit här tidigare”. Det tycker jag är ganska roligt.
4140 beställningar på en dryg månad.
Intresset är så stort att saffransbullarna inte räcker till. Metin har därför kontaktat flera bagerier i området för att säkra tillgången på lussekatter.
- Vi fick precis en uppdatering om försäljningen hittills i år, och vi har fått 4140 beställningar på lussekebaben sedan början av november, säger han till GP.
En lussekebab kostar 105 kronor. Det betyder att Kroppkärrs pizzeria har sålt lussekebab för 434 700 kronor på drygt en månad.
Vill man ha sin lussekatt lite varmare vid servering kan man dessutom beställa ”en kopp etanol”.
- Det är lite kul bara. Vissa kunder vill ha lussekatten varmare, då kan de värma bullen med elden, säger Metin.
Den som vill ha en varmare lussekatt kan beställa en kopp etanol.
På frågan om vad som är viktigast för att göra en riktigt god lussekebab så svarar Metin:
- Vi serverar den gärna med mild sås, som passar perfekt till saffran och kebaben. Sen föredrar ändå vissa kunder att äta den med till exempel bearnaisesås.
- Och vitlökssås, eller stark sås. Folk lägger också pommes i lussekebaben. Det blir lite som en kebab i bröd med pommes, men i en lussekatt. Äter man en lussekebab med pommes blir man mättare, säger han.
Runt Lucia ökar intresset ytterligare för lussekebaben och man har fått in runt 170 beställningar för de kommande dagarna. Nu planerar de att servera den även i januari.
Pizzerian har alltid en mycket frikostig meny och serverar runt 180 rätter. Här finns både popcornpizza och vulkanpizza.
Mauri Hermundsson (youtubare, journalist och TV4-profil) var här förra året och åt Sveriges dyraste pizza.
För den som inte kan få nog av julmat så serveras det också julbordspizza på restaurangen.
Sammanställt av: Ann Hedlund
Foto: Metin Kizil