Välfyllda cookies ett gott alternativ
En matig cookie kan var ett fullgott mellanmåls- eller lunchalternativ. Speciellt som råvarorna är noggrant utvalda och ljuvligt välsmakande. Det bevisar om inte annat etablerandet av Krümel, bageriet med butik och litet café på Valhallavägen i Stockholm.
Utanför får man direkt en positiv känsla av gammaldags butik. Skyltningen är inbjudande och när man gått ner för halvtrappan kommer man in en liten lokal där stämningen och doften gör en behaglig till sinnes. Vid disken möter man Kaja Hengstenberg och så kan man börja välja mellan en rad olika nybakade cookies serverade på en särskild cookietallrik, i en liten pappersficka eller i en box, beroende på antal och när de ska avnjutas. Här finns också kaffe, mjölk och varm choklad om man vill ta med eller slå sig ned i den lilla serveringen.
- Cookie och mjölk är en populär kombination liksom varm choklad med marshmallows, säger Kaja och berättar om hur det hela började.
- Jag har alltid varit intresserad av bakning och matlagning, gillar att experimentera och kan lätt bli lite nördig i mina intressen. För tre år sedan, under pandemin, snöade jag in på både surdeg och cookies vilket ledde till att jag började sälja just kakorna på nätet.
Kaja Hengstenberg började experimentera hemma i köket och har idag en fullskalig produktion av fylliga cookies och en butik på Valhallavägen i Stockholm.
Kaja Hengstenberg är född och uppväxt i Tyskland. Hon har bott och jobbat i flera internationella storstäder och kommer närmast från ett arbete inom politikområdet i Bryssel. Kärleken förde henne till Sverige och det är nu två år sedan hon började ”baka kakor” för hemleverans. I början av förra året hittade hon den här lokalen och i april öppnade hon upp verksamheten.
Men vad betyder krümel?
- Det är samma ord som engelskans ”crumb” och betyder helt enkelt ”smulor” samtidigt som det står för att njuta och dela något speciellt. För mig betyder det högkvalitativa cookies, gjorda av de bästa råvarorna, lokala om möjligt. Vi använder till exempel svenska spannmål, smör och ägg samtidigt som de unika smakerna kommer från fransk Valrhonachoklad, Maldon sea salt flakes och äkta vanilj. Vi bakar dem för hand, packar dem försiktigt för leverans med post eller att tas med direkt.
Varför just cookies?
Kombinationen av ett matigt innehåll och att de är söta, gör att de tillfredställer flera behov. Många vill ju äta sött men känner kanske att de samtidigt måste ha något med substans. Jag tror att man helt enkelt blir glad av att köpa och äta en sådan här cookie.
Cirka 200 cookies per dag säljer Kaja som också har mycket företagsbeställningar.
Om vi tittar lite på utbudet så har Kaja alltid fyra fasta produkter. En av dessa byter hon var fjärde månad samtidigt som hon varannan vecka kommer med en eller två helt nya och mera tillfälliga sorter. De sistnämnda är ofta kopplade till speciella händelser eller säsong, till exempel en semmelcookie. Mera extrema är varianter är tomat- och vanilj samt jordnätter och svartpeppar. Det finns också alltid minst en vegansk och en glutenfri variant i sortiment.
Företag är frekventa kunder och det kan ibland handla om stora beställningar. Som mest en dag leverade hon 700 cookies till ett och samma ställe. Det skickas också paket över hela Sverige. De fina boxarna är också populära presenter. Kaja berättar att hon i snitt säljer cirka 200 per dag i butiken samtidigt som hon har mellan 2 och 60 leveranser varje dag. Marknadsföringen sker via sociala medier och att det snabbt sprider sig mellan kunderna. Under tiden som Convenience Stores News besöker butiken märks det att variationen är stor. Det är arbetsoveraller och finklädsel och flera olika språk hinner talas. Men i samtliga fall andas det nyfikenhet och uppskattning.
Bageriet/butiken ligger en halvtrappa ner och har en varm och välkomnande entré.
Sociala medier passar naturligtvis perfekt för en så bildmässig produkt som dessa cookies. Kaja blev också kontaktad av produktionsbolaget för Biancas talkshow där hon fick delta med sina produkter. Dessutom håller hon på med en egen bok!
- Förlaget Natur & Kultur kontaktade mig och den ska publiceras i vår, säger hon anspråkslöst och berättar vidare om sin ambition för noll matsvinn.
- Jag mixar ihop eventuellt överblivna cookies och gör krüm’balls, samma princip som för dammsugare och chokladbollar.
Får det vara en Chunky gone Nutty Crumb? Bild från krumelcookies.com
Krümel håller öppet 11-18 på vardagar och 10.30-16 på lördagar samt även på söndagar nu i december. Kaja Hengstenberg har idag några anställda på timmar, annars skulle inte ens hennes tid räcka till. Två frågor återstår:
En cookie kostar 40 kronor. Får du kommentarer om att det är dyrt?
- Det händer, men priset är inte svårt att motivera. Jämfört med en kanelbulle så innehåller den så mycket mer. Allt är dessutom ekologiskt och gjort för hand.
Kommer du att ta konceptet vidare?
- Allt har gått så snabbt och jag har fullt upp med detta nu. Men jag utesluter inte att längre fram kunna öppna på fler ställen.
Titta gärna in på https://www.krumelcookies.com om du vill se mer.
Text och foto: Gunilla Pihblad (som personligen nästan förätit sig på Crumb Brûlée-cookien)