Skip to main content

En gång pizzakung, alltid pizzakung

pa_moped.jpeg

 

Med en nyöppnad obemannad pizzabutik i Linköping och en utbyggd pizzafabrik i Nyköping, går Tony Gerasovski vidare med nya idéer och satsningar. Hans djupfrysta pizzabottnar finns nu i stora delar av convenience och foodservice, hans ”hembakade” frysta pizzor i dagligvaruhandeln och så detta med en ny typ av butik som mycket väl kan bli en kedja. 

- Pizza är för evigt, säger superentreprenören som 2011 blev svensk mästare i pizza.

Vi backar till just 2011 och mediapådraget kring den då blott 26-årige SM-vinnaren. Han hade fallit på målsnöret året innan och med inställningen ”ingen minns en tvåa” ställde han upp igen och vann en brakseger med pizzan ”Hjort är gjort” som var full av läckra ingredienser och bakad med sådan omsorg att det inte bara blev SM-seger. Försäljningen på familjens pizzeria Fazana fördubblades efter vinsten och ett helt nytt sortiment med gourmetpizzor lanserades.

Tonys pappa Daniel kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien 1965 och startade 1976 Fazana på Storgatan i Nyköping. En pizzeria som kom att engagera hela familjen även om sonen Tony valde att gå en annan väg.

- Jag är ju i princip uppväxt på Fazana och bestämde mig för att satsa på något helt annat som huvudnäring. Inte för att jag på något vis vantrivdes, men det kändes ändå som en utmaning att gå sin egen väg, berättar Tony som gick flygteknisk linje på gymnasiet och började jobba på Arlanda.

- Men jag kände snabbt att det inte passade mig, det var alldeles osocialt. Så jag sökte till restauranghögskolan i Grythyttan och utbildade mig till sommelier.

Efter Grythyttan jobbade han på en lyxkryssare i Medelhavet, sedan kom han hem och öppnade nattklubb samtidigt som han serverade på Fazana. Därefter halkade han in i vin- och spritimportbranschen och blev chef för det hotell som byggdes upp i gamla Sunlight-fabriken i Nyköping. Att han gick över till att baka pizza berodde på att Daniel blev sjuk och att familjen behövde hjälp.

 

med_konserven.jpeg

Tony’s finns numera i lokaler med anor. Man har sin fabrik i en stor del av det som en gång var Konservkompaniet i Nyköping. Och Tony Gerasovkis familj har dessutom en direkt koppling till legendaren Pelle Nilsson.

 

2013 fick den unge entreprenören en insikt som ledde till en idé. Detta tilldrog sig i frysdisken på Ica.

- Jag hade av naturliga skäl aldrig ätit en fryspizza och bestämde mig för att prova det aktuella sortimentet. Här fanns mycket att önska och jag började baka pizzor på restaurangen som jag frös in.

Den handbakade fryspizzan var därmed född och via kontakter började fyra Ica-butiker i Nyköping att sälja Tony Gerasovskis produkter. Men det var oerhört mycket jobb och efter att under ett halvår ha gjort allt detta själv, fick han under 2015 möjlighet att starta produktion i delar av gamla Konservkompaniets lokaler i Nyköping. Systern Tanja anslöt och de fick centrallistning på Ica för flera produkter. Men trots detta så uteblev lönsamheten.

- Våra produkter var bra och efterfrågade men tillförde inte så mycket värde på marknaden som redan var ganska mättad. Så vi tog beslutet att fokusera på frysta pizzabottnar till foodservice. Där nådde vi ett hel annat resultat och kunde så småningom återigen även börja producera helt färdiga frysta pizzor.

 

7eleven.jpeg

De flesta av convenience-kedjorna jobbar med Tony’s på ett eller annat vis.

 

Nu rullade det på med Coop centralt som kund och när även convenience började ta fart förrförra året växte man ur lokalen, utökade densamma och allt bara exploderade.

- Nu har vi produkter som vi verkligen kan stå för. Allt gjort från grunden med ett gediget hantverkskunnande och paketerat i riktiga pizzakartonger, säger Tony och berättar att man förra året bakade totalt två miljoner pizzor.

- Det var då exakt dubbelt så många som året innan.

32 anställda räknar man in idag och tillväxtresan fortsätter. Fazana såldes 2019. Pappa Daniel gick bort förra året, men mamma Jeanette finns fortfarande med i företaget där Tony är majoritetsägare och där systern Tanja Tanevska är en viktig medarbetare.

 

butiken.jpg

I december förra året öppnade den första obemannade pizzabutiken. Tanken är den ska följas av fler. (Foto från Tony’s)

 

Och så var det det allra nyaste, det som kan komma att leda till något som hitintills inte funnits alls i Sverige, nämligen obemannade pizzabutiker. Återigen handlar det om att tillföra något på marknaden.

- Att köpa hämtpizza innebär ju trots allt att man kommer hem med en mer eller mindre varm produkt i sin kartong. Men genom att köpa en något billigare, nästan färdiggräddad och göra slutjobbet hemma i den egna ugnen, får man det perfekta resultatet.

Tony fick kontakt med teknikpionjären inom obemannat, Robert Elijasson, och samarbetet med HonestBox startade. En lämplig lokal för den första butiken dök upp i Linköping och under första veckan sålde man 649 pizzor till 144 kunder. 

Antalet pizzor att välja på är tio olika, marknadsföringen sköts via sociala medier och butiken är öppen dygnet runt. Ännu så länge är det Tony själv som sköter påfyllningen samtidigt som han testar, utvärderar och planerar för nästa steg. Här ska nämligen också säljas egengjord gelato, dipsåser, Coca-Coca och Gårdschips. Och varför inte ett fryst frukostsortiment?

Tony Gerasovkis resa har varit lång och även om han har kört av vägen några gånger, så har han hittat nya banor som lett honom fram till ett läge där han kan fortsätta att producera pizzor och utveckla nya idéer.

- Pizza är för evigt, säger han med eftertryck.

Text och foto: Gunilla Pihlblad

 

narbild.jpeg

Tony Geraskovski är stolt över sitt hantverk, numera i fabriksmässig form.