När butiken - och maten - blir ett utflyktsmål
Kocken Erik tillsammans med ägarna Mia och Jocke.
Det började med en lanthandel för 101 år sedan och höll på att sluta utan någon butik alls. Men så kom Maria och Jocke Cleryd farandes från Stockholm till Tiveden och den anrika inrättningen fick ett nytt liv. Ja, inte bara ett, utan flera. Idag inrymmer Tiveds Lanthandel även fine dining-restaurang, sommarservering med pizza och hamburgare samt - nytt för i år - café.
Tiveds Lanthandel och krog är namnet där butiken, del av Nära Dej-kedjan, är belägen. Rakt över vägen ligger Luripompa, sommarserveringen med hemmagjorda hamburgare och surdegspizzor. Och bredvid butiken det gamla missionshuset som nyligen införlivats i ”koncernen” för att bli ett café med självklara namnet Himlaladan. Lika självklart är det kanske inte att förstå vad Luripompa betyder?
- Det är äkta västgötska och betyder småberusad, förklarar Jocke och anslår en ton som går igen i paret Cleryds marknadsföring. Roligt, finurligt och i slutänden väldigt lockande.
Mia och Jocke Cleryd har blåst liv i den gamla lanthandeln på ett sätt som lockar folk från vida omkring till byn i Tived.
Hela trakten är lockande. Tiveden som är gränslandet mellan Närke och Västergötland och till stora är en oerhört vacker trakt med såväl nationalpark som den overkligt klara sjön Unden och de världsberömda röda näckrosorna i Fagertärn. Närmaste större orter är Laxå och Askersund och Tived är namnet på socknen. Byn där vi befinner oss heter Sannerud.
- Vi bor i Laxå kommun som ligger i Örebro län men landskapet är Västergötland. Dessutom är det typ två mil till alla andra större orter. En geografisk kuriositet, konstaterar Jocke, före detta lokförare på pendeln, och Mia, före detta serviceperson inom restaurang och hotell.
- Vi hade en koppling till trakten i form av ett sommartorp. När vi hade bestämt oss för att lämna storstan fick vi höra att lanthandeln skulle läggas ned och bestämde oss för att förhindra detta.
Tivedsburgaren har blivit ett begrepp och surdegspizzorna går inte av för hackor. Utsikten över sjön Unden ingår. (Foto Tiveds Lanthandel och krog)
Det var 2017 och ambitionerna har sedan aldrig fått vila. Först kom Luripompa, sedan satsningen på restaurang i samma byggnad som butiken och nu också Himlaladan. Såsom varande länsbo, kan undertecknad verifiera att ryktet om det här etablissemanget är både gott och vida känt. Man kan lätt göra en dagsutflykt för att uppleva både trakten och utbudet. Och det är maten som får människor att åka miltals för att komma hit.
- Våra råvaror följer säsongen, vi kan hantverket och är lekfulla i köket. Vår vinlista är lagom lång och alla viner är utvalda, säger Jocke och framhåller den anställde kocken Erik Hohmann Svensson som har helt fria händer.
- Delikatessdisken är stor och skulle inte skämmas i fina saluhallen i storstaden. Vårt eget rökeri ligger på bakgården och levererar alvedsrökta fläsksidor på samma sätt som det gjorts i Tiveden sedan urminnes tider.
Det bor bara 70 personer i byn. Men för dem är servicen viktig.
Att detta är en starkt säsongspåverkad rörelse förstår ju alla som läser. Under vintertid är självklart butiken öppen, liksom restaurangen som har luncher och kvällsöppet fredagar och lördagar. På gång nu är till exempel något som man döpt till ”Hela kon” och som handlar om en sjurätters där allt kommer från samma djur. På tal om kött så är man extra stolta över samarbetet med Aspa Gård i näraliggande Olshammar.
- Det är en korsning mellan SRB och den japanska sorten Wagyu och det är bara vi och kocklandslaget som har detta kött, säger Jocke anspråkslöst och berättar att man för övrigt använder så mycket lokala produkter man kan få tag i.
Bilden är från förra året. Helgen innan midsommar öppnar man för säsongen. (Foto Tiveds Lanthandel och krog)
Två vilodagar har man under den kalla årstiden, söndag och måndag, och under denna tid är det bara Jocke, Mia, Erik och någon extra på timmar, som jobbar. När det sedan drar i gång till sommaren är personalstyrkan betydligt större och just nu pågår rekrytering av sommarjobbare, vilka nästan uteslutande är ungdomar från trakten.
- Då är vi cirka 20 personer, säger Mia och berättar att man öppnar restaurangen fullt ut i mitten av maj och Luripompa helgen innan midsommar. Den sistnämnda ska för övrigt flyttas till samma sida av vägen som butiken vilket kommer att göra solnedgången över sjön extra tillgänglig.
- Just nu räknar vi också med att kunna öppna caféet i början av maj. Dessutom är planen att ha verksamhet där även under vintern med framför allt uthyrning.
Underhållning ingår också i sommarkonceptet. Både på restaurangen och på Luripompa och ska så också bli på caféet. En mycket aktiv hembygdsförening för Tived ser också till att det händer mycket saker under sommaren då turisterna står som spön i backen. Bara till nationalparken kommer det cirka 100 000 per år.
Butiksytan har fått maka på sig till förmån för restaurangen. Men det har blivit en väl fungerande enhet och den manuella charken med bland annat egenrökt fläsk, är populär.
Egentligen är själva butiksdelen idag inte så stor. Varken yt- eller omsättningsmässigt. Men den är viktig för den 70-hövdade ortsbefolkningen och för kopplingen tillbaka till historien. Omsättningen 2022 landade på totalt sju miljoner kronor av vilka 1,5 låg på butiken. Man är också ombud för DHL och Bring.
- Vi möblerar om och försöker utnyttja ytan så effektivt som möjligt, säger Mia och tar en paus från charkdelikatessen för att visa toaletten som man man lagt ner lite extra inredningsmöda på.
Hon konstaterar att allt hänger ihop. Ja, kanske inte just toaletten. Men allt det andra.
- Utan restaurangen hade vi inte haft någon butik. Och även om folk storhandlar på andra ställen så finns vi här med vår service och delvis unika produkter.
Text och foto där ej annat anges: Gunilla Pihlblad