Skip to main content

Menigo Foodservice minskade sitt matsvinn 2022

skarmavbild_2023-05-02_kl._19.34.53.png

 

Menigo Foodservice, som är en av landets största livsmedelsgrossister, arbetar för att ligga i framkant vad gäller att minska sitt matsvinn - både i den egna organisationen och genom att påverka hela sin värdekedja. Under 2022 minskade de sitt svinn med mer än 60 000 kilo jämfört med föregående år. Här delar de med sig av några delar av sitt framgångsrecept.

Företaget är alltså en god bit på väg mot det övergripande målet - att senast 2030 ha halverat sitt matsvinn jämfört med 2017. För att nå hit har man har bland annat infört ett nytt mål för svinnet i vikt. På så sätt har man fått bättre koll på svinnets faktiska storlek. Man har också utvecklat sin onlineförsäljning för att sälja ut varor med kort datum samt utsett dedikerade medarbetare för att stärka sitt donationsarbete. Vidare har samarbetet med svinnpartners utvecklats och man har arbetat mer dynamiskt med de datumgarantier som lämnas - för att kunna sälja varor med kortare hållbarhet när man vet att produkterna ändå kommer användas snabbt.

Menigo Foodservice kommer fortsätta att kontinuerligt följa upp och arbeta med att minska sitt matsvinn. Framåt kommer man bland annat arbeta med att optimera sina varuflöden, fortsätta dialogen och samarbetet med både leverantörer och kunder för att minska svinnet genom hela värdekedjan samt vidareutveckla arbetet med att sälja produkter som närmar sig bäst före-datum. Och självklart kommer man fortsätta donera kvarvarande produkter till befintliga och nya samarbetspartners.

Källa och bild: Menigo Foodservice AB