Skip to main content

Minskat matsvinn - alla kan göra något!


ann_och_lennart.jpg

Ann och Lennart

 

Orkla FoodSolutions fortsätter att djupdyka kring de foodservice-trender man presenterade i sin Trend Update 2023 i december förra året. 24 maj var det dags för det tolfte webinaret i serien Next is Now – Good Morning, och högaktuella “Don’t waste it” stod på agendan. Eller helt enkelt matsvinn, för att tala klarspråk.

Sändningen leddes av Ann Rebenstam, Activation Team Manager på Orkla FoodSolutions, och Lennart Wallander, Chief Officer of Tomorrow på Food & Friends.

Det fanns ingen tid att förlora, så tittarna blev omedelbart översköljda av tydliga och häpnadsväckande exempel som visade hur otroligt mycket mat som slängs. Samtidigt går hundratals miljoner människor hungriga varje dag, och planeten skriker i princip av smärta kring hur vi behandlar den.

Enligt Livsmedelsverkets senaste siffror så slänger hushållen cirka 15 kg mat per person och år. Och då är inte ens det flytande matsvinnet medräknat. Men 15 kg mat är ungefär som att var och en av oss skulle ta hela middagstallriken och slänga rakt ner i soporna. Under mer än en hel månads tid!

Lyfter vi blicken och tittar på hela livsmedelskedjan, så låg matsvinnet på cirka 250 000 ton under 2021. Har du svårt att se berget av matsvinn framför dig, så motsvarar det ungefär 30 000 elefanter staplade ovanpå varandra. Kort sagt – vi slänger helt enkelt mat på en oacceptabelt hög nivå.

 

k-markt.jpg

Johan Gottberg har från starten av restaurang K-märkt jobbat aktivt mot matsvinn.

 

En sann food waste warrior

En av dagens gäster i studion var Åsa Sandberg, en av drivkrafterna bakom Nordic Food Waste Summit 2023. Ett event som genomfördes i april, med målet att sammanföra politiker, makthavare, livsmedelsproducenter, forskare, restaurangägare och beslutsfattare. För att tillsammans nätverka, diskutera lösningar och utbyta goda exempel kring hur vi får stopp på det onödiga matsvinnet.

Under sändningen visades olika inslag där Lennart besökt aktörer i branschen som har attackerat problemet med matsvinn på lite olika sätt. Det första besöket var hos Johan Gottberg. Han var med och startade restaurang K-märkt under 2014, och redan från starten bestämde de sig för att jobba aktivt för att bekämpa matsvinnet.

K-märkt arbetar inte med någon fast meny utan bygger serveringen på råvaror som grossisterna vill bli av med och som annars skulle kastas. Serveringen är uppställd likt en buffé, där gästerna först möts av grönsakerna, sedan röror och såser, för att sist presentera proteinet. Och då är tallriken förhoppningsvis ganska full redan, vilket bidrar till att folk får i sig mer grönt och mindre mängder kött.

Gästerna får också väga tallrikarna och betalar därefter utifrån vad lunchen väger. Johan tycker att detta blir väldigt jämlikt eftersom alla betalar för exakt vad de äter, och det blir också en trigger för gästerna att inte slänga mat som de precis betalat så exakt för. Johan anser också att det borde vara olagligt att slänga mat. Politiker och makthavare borde ta ett hårdare grepp kring den stora problematiken med matsvinn.

 

brodernas.jpg

Brödernas vd Joakim Wiklander berättade om hur kedjan använder AI för att minska matsvinnet.

 

Att använda AI i framtidens restauranger

Ett annat besök gick till kedjan Brödernas, där Lennart träffade VD:n Joakim Wiklander. Här arbetar man sedan tidigare med AI, och Lennart var nyfiken på varför de valt att satsa på detta.

Brödernas ville helt enkelt minska matsvinnet och sina kostnader, och hoppades uppnå detta genom att få tillgång till bättre data. Till sin hjälp använder de en dator eller robot som analyserar flera olika parametrar såsom väder, tidigare försäljning och datum. Med hjälp av denna info får de fram en prognos.

Även om de inte hunnit arbeta särskilt länge med systemet, har de fått ner inköpskostnaderna med tre procent. Och eftersom de köper in mindre råvaror undviker de också svinn, vilket i slutändan landar som pengar på sista raden.

 

ann_och_asa.jpg

Åsa Sandbergs personliga vision är att varenda en av oss i Sverige och i världen lyckas ändra våra normer.

 

Vi måste hitta tillbaka till respekten för maten

Åsa och Ann kände stor inspiration från de exempel som vi fick ta del av från sändningen. Åsas personliga vision är att varenda en av oss i Sverige och i världen lyckas ändra våra normer. Precis som det numera är självklart att vi inte röker på ett flygplan, så måste det bli nolltolerans på att slänga mat. Det ska helt enkelt inte var ok.

Vi har kommit så långt bort från maten och råvarorna att vi har tappat respekten för dem. Vi slänger ju inte bara själva maten, utan även allt bakom. Såsom hantverket, energin, transporterna, och så vidare.

Hon skickade även med råden att se datummärkningen som en rekommendation. Titta, smaka och lukta på råvaran när den är färsk, så vet du också vilka egenskaper den har längre fram när datumet eventuellt gått ut.

Summering och avslutande tankar att ta med sig gällande matsvinn

Ann och Lennart avrundade sändningen med att kort gå igenom de insikter som kommit från dagens gäster och dialogerna med dessa. De kunde konstatera att vi kommit en lång bit på vägen för att uppnå målen till 2030, men att vi trots allt måste öka takten för att ha en chans att lyckas. De offentliga köken har kommit längst, jämfört med privata restauranger och hushållen, men arbetet måste fortskrida på alla plan.

Mat som slängs har enbart bidragit till att öka utsläppen. All näring som kunde gjort nytta i någons mage, blir i stället till en belastning för planeten. Det faktum att miljontals människor svälter under tiden som detta sker, gör inte saken mindre deprimerande. Vi måste helt enkelt få tillbaka respekten för råvarorna.

Det är inte heller bara klimatet som belastas av matsvinnet, det är även direkt kopplat till ekonomin. Den mat som hamnar i soporna kan likställas med att du slänger pengarna rakt i soporna, något som ingen kan vara särskilt nöjd med.

Ann och Lennart uppmanade slutligen tittarna till att bli aktivister mot matsvinn. Ut och sprid alla goda exempel som ni själva gör, och använd andras arbete som inspiration i er egen verksamhet. Och förklara för era gäster varför ni gör som ni gör, och berätta för dem allt positivt arbete ni genomför.

Har ni några goda exempel på hur ni arbetar för att minska på matsvinnet, så hör gärna av er till Orkla FoodSolutions. 

Texten är en förkortad version av Orkla FoodSolutions egen sammanfattning av webinaret. Bilderna kommer också därifrån.