Skip to main content

Hälsosam och hållbar mat till alla

aa2ytdiauxxedrwflorw_kopia.jpg

 

Åtta av tio svenskar äter för lite grönsaker. En förlustaffär för folkhälsan. Tydligare märkningar och slopad moms skulle kunna vända trenden – det lyfter salladspionjärerna på Picadeli i Almedalen i år. Med utgångspunkt i insikterna från Vegocracy, en rapport baserad på intervjuer med över tusen svenskar ställer Picadeli nu krav för att öka tillgången till näringsrik, hållbar och hälsosam mat. 

För andra året i rad bjuder Picadeli in till samtal under Almedalsveckan. I år riktar salladspionjärerna strålkastaren mot sin hjärtefråga: att demokratisera den hälsosamma och hållbara maten.

Samtalet äger rum på Future Food Forum, en mötesplats som samlar ledande aktörer inom livsmedelsindustrin, foodtech, dagligvaruhandeln och restaurangbranschen. Fokus ligger på framtidens mat, ur olika perspektiv. David von Laskowski, vd för Picadeli/Greenfood, deltar i samtalet tillsammans med handplockade gäster.

- För oss handlar framtidens mat om att möjliggöra för fler att äta hälsosamt, klimatsmart och plånboksvänligt. Vi säljer nästan 50 miljoner sallader årligen – så vi har alla möjligheter att påverka, men det krävs också regler och riktlinjer som stöttar en positiv trend. Redan 2022 var vårt budskap på Almedalen att vi ville se slopad moms på frukt och grönt. Nu ser vi hur den frågan tar allt mer plats, och det är glädjande! Svenskarna har nämligen inte råd att äta så hälsosamt som de önskar, och det är en av frågorna som vi kommer att diskutera under samtalet, säger David von Laskowski, vd, Picadeli/Greenfood.

Till Future Food Forum har Picadeli med sig årets upplaga av Vegocracy Report, den årliga undersökningen som utforskar svenskarnas matvanor. 2023 års rapport visar att svenskarna äter för lite frukt och grönt, och det påverkar inte bara folkhälsan – utan också klimatet. 1 av 3 svenskar säger sig inte ha råd att äta hälsosamt, dessutom skulle 64 % äta mer hållbart om det var billigare.

Trots att majoriteten av de tillfrågade känner till de svenska kostråden är det bara 17procent som anser sig kunna följa dem. Med andra ord äter 8 av 10 svenskar för lite grönsaker.

 På Almedalen 2023 lyfter Picadeli följande frågor:

Slopad moms på frukt och grönt

52 procent av svenskarna skulle äta mer hälsosamt om det kostade mindre, visar undersökningen. Picadeli vill se ett krafttag för att främja hälsosamma matvanor, och lyfter därför frågan om avskaffad moms på frukt och grönt även under årets Almedalsvecka. Momsen på frukt och grönsaker är idag 12 procent, vilket till exempel kan jämföras med momsen på inrikesflyg, som bara är sex procent.

Eftersom en av fyra svenskar riskerar att bli sjuka eller dö i förtid på grund av sina matvanor, krävs här krafttag. Folkhälsan och kosten går hand i hand. Det svenska momssystemet skulle kunna fungera som ett verktyg för att främja god folkhälsa. 

Dags för en ny märkning av hälsosam (och hållbar) mat!

Picadeli anser att svenska konsumenter förtjänar märkningar som vägleder dem till både hälsosamma och hållbara val. I Almedalen i år frågar sig Picadeli om det är dags att låta trotjänaren Nyckelhålet gå i pension, för att i stället ge plats för en moderniserad, heltäckande, transparent och intuitiv märkning – och efterfrågar ett brett införande av Nutri-Score i Sverige. 

Dessutom äter svenskarna allt för ohållbart, samtidigt som Picadelis Vegocracy Report visar att varannan svensk (47 procent) skulle välja mer hållbara livsmedel om det fanns en tydligare märkning av vad som faktiskt är hållbart. Under 2023 utvecklade och införde Picadeli märkningen Climate Foodprint, för att ge konsumenter den tydliga och mer intuitiva vägledning som de förtjänar.

Future Food Forum äger rum i Almedalen fredagen den 30:e juni. Med fokus på framtidens mat bjuder Picadeli in till programpunkten ”Hållbar mat – för alla?”.

Under samtalet deltar experter på hälsosam och hållbar mat: 

Linda Bakkman (näringsfysiolog och doktor i medicin),
Martin Andersson (näringspolitiskt ansvarig, Svensk Dagligvaruhandel),
Per-Anders Jande (ordförande Svensk mat-och miljöinformation),
Lisa Klefbom (Intressepolitisk expert, Cancerfonden),
Niklas Laninge (VD och medgrundare i Nordic Behaviour Group)
David von Laskowski (vd, Picadeli/Greenfood).

Future Food Forum äger rum i Di-gruppens område, nedanför Wisby Strand på Strandvägen. Picadelis programpunkt startar klockan 12.00 och pågår till 12.45.