Skip to main content

Restavfall och innovation hos PBX

byzxyuyu5pr9ptiprgug_kopia.jpg

 

I våras inledde Reitan Convenience Sverige och Sweden Foodtech ett samarbete för att tillsammans hitta framtidens produkter på språng. Nu lanseras en rad produkter ur Sweden Foodtechs nätverk. Alltifrån tempechips till dryck gjord på avokadokärnor, säljs på PBX från och med vecka 43. 

Som ett led i Reitan Convenience Sveriges ambition att leda vägen mot framtidens hållbara convenience ingick bolaget i våras ett samarbete med Sweden Foodtech. Efter en omfattande urvalsprocess har nu fyra produkter valts ut till försäljning på deras levande labb PBX. 

– På Reitan Convenience Sverige är vår ambition att driva omställningen mot framtidens hållbara convenience. För att nå dit måste vi hitta vägar till mer hållbara lösningar och produkter som tillgodoser våra kunders vardagliga behov. Samarbetet med Sweden Foodtech är ett utmärkt exempel på detta och jag ser fram emot att följa upp hur väl produkterna tas emot av våra kunder på PBX, säger Anna Wallenberg, vd för Reitan Convenience Sverige.

Produkterna som valts ut är en dryck gjord på avokadokärnor, tempechips på svenska baljväxter, en dryck gjord på hibiskusblommor och en växtbaserad sås gjord på baobabfrukt. Samtliga produkter börjar säljas på PBX från och med vecka 43. 

– Vi på Sweden Foodtech är glada att ta nästa steg i vårt samarbete tillsammans med PBX! Flera produkter från vårt nätverk lanseras nu i butik och blir därför snabbare tillgängliga på marknaden. Vi har med stor omsorg valt ut dessa produkter som har starka, både sociala och miljömässiga, hållbara fördelar - men också smakar fantastiskt, säger Daniella Illerbrand, Director of Content på Sweden Foodtech.

 

Här är produkterna som valts ut till PBX

Tempechips gjord på svenska baljväxter

Grunden till produkten ligger i Hallstavik Tempes kunskaper från Indonesien om fermenteringens fördelar och möjligheter, men innovationen är att sojabönan bytts ut till svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor.

Kado gjord på avokadokärnor

Med produkten Kado har företaget Simply No Waste tagit sig an utmaningen att minska avfallet och resultatet är en fantastiskt god och naturlig dryck, gjord på avokadokärnan - som annars skulle ha slängts. 

Baobab växtbaserad dippsås

Företaget ARWA Foodtech har utvecklat en innovativ teknologi som tar tillvara på hela baobabfruktens potential och tagit fram Creamy Baobab. Den kan användas som dippsås, på mackan eller i kalla såser, och är helt utan tillsatser.

Hikkibiskus gjord på hibiskus

Hikkibiskus är ett naturligt och alkoholfritt alternativ till läsk, energi- och funktionsdrycker. Basen är hibiskusblomman - en riklig källa till vitaminer, mineraler & kostfiber. Hibiskusblomman odlas ekologiskt och skördas av ett kvinnokooperativ i Burkina Faso

Källa och bild: Reitan Convenience Sverige