”Smakfulla” bröder gör succé med burgarvagn
Deras hamburgare har på kort tid blivit en snackis i Örebro med omnejd. ”Bästa i stan”, ”färskt och fräscht” är återkommande omdömen. Convenience Stores News utsända blev nyfiken och möttes av två mycket matglada och trevliga bröder som tar sitt hantverk på största allvar och inte utan ödmjukhet.
De heter Marcus och Jesper Reidarsson, är 24 respektive 23 år gamla och uppväxta i en entreprenörsfamilj utanför Kumla. Marcus blev plåtslagare som pappa och Jesper jägarsoldat i Arvidsjaur. Båda hade de dock ett intresse för matlagning och viss erfarenhet av restaurangjobb. Så de bestämde sig för att satsa på att göra just ”stans bästa burgare” och skaffa en vagn som de kunde sälja denna från.
- Vi jobbade drygt ett halvår med att testa oss fram till det bästa resultatet. Olika styckdetaljer, olika fetthalter, bröd, såser, ja till och med olika jalapenos, säger Marcus och berättar att de samtidigt hittade en sliten vagn i Stockholm som de rustade upp.
- Där kom så klart plåtslagarkunskaperna väl till pass.
Starten på den här matresan kom att ske i spanska Torrevieja dit bröderna styrde kosan i maj i år för att bli nattarbetare.
- Vi stod utanför två diskotek mellan midnatt och sex på morgonen och det gick jättebra. Ryktet spreds och det sålde sig självt. Speciellt som vi var relativt ensamma om att erbjuda den här sortens nattmat.
Jesper 23, jägarsoldat, och Marcus 24, plåtslagare, slog sig ihop och startade en burgarvagn. Nu gör de succé i centrala i Örebro.
Men längtan efter flickvänner, familj och vänner gjorde att de vände hemåt igen i oktober. Då med ambitionen att hitta platser i Örebro för sin vagn. Även här ställde tillstånd och avgifter till det lite.
- Vi är i ett start up-läge och har inte råd med hur mycket kostnader som helst. Vår egen tid är en sak, men kapital att betala den typen av hyra för har vi inte riktigt ännu, säger Jesper.
Lösningen kom att bli lite mer externa platser och då i samarbete med företag på dessa. En lyckad variant som bidrog till spridningen av det goda ryktet. Idag står de dock stor del av veckan på en mycket central plats mitt inne i centrum. En plats där det tidigare fanns en populär restaurang men där hela huset tyvärr brann ner för några år sedan och där det ännu inte påbörjats något nybygge.
- Markägaren åt hos oss en lunch och frågade om vi ville stå på hans tomt. Vilket vi så klart nappade på, säger Marcus och pepprar på hamburgarna han just håller på att steka.
- Mycket svartpeppar är en del av vårt recept liksom vår egen ”baconsylt”, en långkokt röra med karamelliserad rödlök, bacon, äppelcidervinäger och lite annat i en härlig blandning av sötma och sälta.
Läget mitt inne i Örebro city är klockrent. Nya kunder hittar till Tasty Bros varje dag.
Köttet med deras egen blandning får de varje dag levererat från det lokala charkföretaget Robertssons. Förberedelsearbete pågår från klockan 7 på morgnarna och efterarbetet tar också tid. Den aktiva tiden i vagnen är 11-19 varje vardag. En hel del helgarbete i form av catering och deltagande på olika typer av event och festivaler, finns även med i bilden.
Brödet är också värt en kommentar. Det allra bästa, enligt bröderna Reidarsson och en blandning av brioche och potato bun. En nyhet är förresten på gång. Friterad potatis ska göra måltiden komplett, så att alla ska bli riktigt mätta efter ett besök hos Tasty Bros.
Mer på gång är att de kan tänka sig att skaffa ytterligare en vagn och längre fram kanske också en lokal för restaurangverksamhet. Konceptet verkar ju onekligen fungera. Men tills vidare jobbar Marcus och Jesper på med gott humör och medvind i ryggarna.
- Det går ju väldigt bra och då ska man tänka på att vi startat på hösten och har våren att se fram emot. Idag säljer vi i snitt 70-80 burgare per dag. Vi tror på dubbelt så många till sommaren.
Köttet är bröderna Reidarssons egen blandning och det levereras från ett lokalt charkföretag. Tillbehören genomtänkta och ”tasty”. (Bild från Tasty Bros).
Sortimentet är medvetet hållet ganska stramt. Dels för att göra det lättare att jobba, men också för att kunderna inte ska ha tidsödande mycket att välja på. Den mest populära burgaren heter Signatur, väger 115 gram och kan fås som enkel eller dubbel med svart tryffelmajonnäs, cheddarost, baconsylt, isad silverlök och rostad lök. Chipeno innehåller chipotlemajonnäs, pepper jack-ost, inlagda jalapenos och samma sorts lök som den förra. TB Cheese består förutom kött av TB-sås, cheddarost, bifftomat, rå rödlök och rostad lök. En vegetarisk variant finns också på menyn.
Text och foto: Gunilla Pihlblad