Bananinitiativ ska inspirera till att minska matsvinnet
Varje år slängs ca 200 000 ton mat i svenska hushåll –och ytterligare tonvis längst hela värdekedjan. I kampen mot svinnet lanseras nu Bananboken - en receptsamling med svenska folkets svinnsmarta recept på hur man minskar fruktsvinn. Bakom initiativet står entreprenören Truls Christenson, medgrundare till juicetillverkaren Rscued.
40 procent av all odlad mat slängs istället för att ätas upp. Detta visar en studie från Karlstad universitet. Tillsammans utgör frukt och grönt omkring 30 procent av matbutikernas matsvinn, varav banan är den frukt som kastas mest av. Nu lanseras initiativet Bananboken - en receptbok med svenska folkets mest svinnsmarta bananrecept.
I en tid präglad av ökad klimatmedvetenhet är det ohållbart att så många kan väldigt lite om matsvinn. Bananboken är ett initiativ för att dela kunskap och inspirera till att ta hand om sitt svinn hemma i fruktskålen, säger Truls Christenson, vd och medgrundare till Rscued.
Recepten har skickats in av privatpersoner, konditorier, företag och organisationer. En Bananjury har valt ut de godaste recepten till Bananboken. Förutom kreativa och goda recept innehåller Bananboken spännande banankunskap, fakta om matsvinn och tips på hur du minskar svinnet i ditt eget kök.
- Matsvinn är ett av världens största klimatproblem, och tas idag upp i FN:s Agenda 2030. Trots detta gör vi fortfarande inte tillräckligt för att motverka mängderna som slängs. Alla, stor som liten, måste ta sitt ansvar i värdekedjan. Att rädda världen är en lagsport, säger Truls Christenson.
Bananjuryn består av Sofia Dalén, Robin Delselius, Mattias Kristiansson, Anna Hesselstad och Truls Christenson.
Bananboken släpptes 1 december och går att hitta där böcker säljs.