Skip to main content

Vill nå convenience-branschen med sin kombucha

quna.jpg

 

Quna Kombucha är ett mikrobryggeri beläget i Mölnlycke företagspark utanför Göteborg. Bryggeriet drivs av två unga entreprenörer, Jacob och Marcus, som har producerat kombucha av högsta kvalitet sen 2021. I dagsläget sker merparten av försäljningen lokalt, men nästa mål är en nationell expansion. Och de vill gärna nå ut till convenience-branschen med sitt "Bubbel utan Trubbel och Brus utan Bus".

Jacob Tengelins och Marcus Forsblads vision från första början var att kunna erbjuda en dryck som både är nyttig och god, och kombucha anses vara en hälsodryck. Dels för att sockerhalten är låg, och dels för att den innehåller både probiotika och prebiotika. Den är dessutom rik på antioxidanter och aminosyror. Googlar man på kombucha så påstås drycken ha en mängd positiva mirakelegenskaper, men mer forskning behövs för att styrka dessa påståenden så det är inget som företaget lyfter fram i sin marknadsföring.

 

skarmavbild_2024-01-06_kl._14.18.45.png

Själva kallar de sin kombucha för Bubbel utan Trubbel och Brus utan Bus.

 

Quna använder storbladigt grönt te som bas i sin traditionella framställning av drycken. Därefter tillsätts en jäst- och bakteriekultur som sedan får stå och jäsa i rumstemperatur. Efter jäsningen sker smaksättning och buteljering. Kolsyran bildas naturligt när flaskan har blivit kapsylerad. Bubblorna är av en karaktär som tycks ge en mjukare smak i kontrast till andra drycker där man adderar kolsyra med hjälp av kolsyrepatroner.

Marcus berättar att kombuchan har sitt ursprung i Asien för cirka 2000 år sedan. Ordet kombucha betyder tång-te, så från började var det fermenterad tång. Nu fermenterar Quna te tillsammans med sin kombucha-kultur, vatten och socker. De flesta ingredienserna är ekologiska och levererade av företag i Sverige.

- Vi jobbar med levande bakteriekultur, och det är också det som gör produkten så svår att producera. Bakterierna lever sitt egna liv lite grann och temperaturen påverkar hur aktiva de är. Balansen är så otroligt svår att få till, så därför har kvaliteten blivit den absolut viktigaste faktorn för att lyckas med detta, säger Marcus.

- Vi tillverkar en äkta kombucha vilket betyder att alla de levande bakterierna kommer vara levande även i flaskan. Vi mikrofiltrerar inte och vi pastöriserar inte drycken, säger Jacob. 

Och just bitar av bakteriekulturen finns kvar i flaskan, och kan vara något som kunderna undrar över. Men det är ju just det som är det fina med drycken - och det som är nyttigt, menar Marcus.

 

3.png

En SCOBY - Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast - ser ut så här.

 

Företaget har växt sedan starten, men man har ändå valt att behålla hantverket och tillverkningen som den var från början. Både när det gäller val av flaska, etikett, kapsyl och alla ingredienserna som ingår in kombuchan så satsar de på premiumprodukter hela vägen. Hållbarheten är också viktig. Företaget komposterar så mycket man kan av till exempel te och scobys, och har också investerat i solceller. Alla transporter och leveranser sker med elbilar.

De startade först upp sin verksamhet i Jakobs lägenhet, och ganska snabbt blev det fullt. Hallen fylldes av flaskor, minns de, och det luktade jäst. Till slut hade de byggt upp lite av ett lager, och insåg att de kanske borde fokusera på att sälja också. Det visade sig att Marcus lillebror var en fena på just det, så han sålde allt på endast fyra dagar. Då kände man att här har vi verkligen en bra produkt på gång. Jacob satte som mål för året att de skulle sälja för 1 miljon kronor, något de slog med god marginal. 

 

skarmavbild_2024-01-06_kl._14.45.40.png

Ett gott gäng som är lite som en familj. Att hjälpa varandra även utanför jobbet är en självklarhet.

 

Nyttigt ska vara gott. Produkten är allt i ett och fyller många funktioner, säger de, och med glimten i ögat liknar de den vid dunderhonung. Företagets kunder är allt ifrån Michelinkrogar i stan (Göteborg) till lokala ICA-handlare. I dagsläget är privata hushåll den största kundgruppen och företagets säljare är ute varje dag och säljer vid dörr. Nu känner man sig redo för en nationell expansion, och convenience-branschen är så klart av intresse som det fina skyltfönster branschen faktiskt är för nya produkter. 

Qunas kombucha är milt kolsyrad och passar vid många tillfällen. Allt från törstläckare till att vara ett gott alkoholfritt alternativ när det finns behov för ett sådant. Och den finns i flera smakvarianter som till exempel Rabarber & Lime, Fläder & Citron samt Äpple & Ingefära. Drycken är vegansk samt laktos- och glutenfri. Den innehåller inte heller konserveringmedel. Sockerhalten ligger på 2-3 procent. Lite socker behövs för att jäsningsprocessen, som skapar de nyttiga ämnena, ska komma igång. Utöver det så minimeras användandet av socker, och det finns heller inget sötningsmedel tillsatt.

 

quna_jordgubb_tang.jpg

Senaste smaken i raden - Jordgubb & Tång

 

I höstas presenterades en ny smak, Jordgubb & Tång. Och just tång är något som Marcus brinner för. Han kallar sig tång-bonde och har flera spännande tång-produkter under utveckling, något som vi hoppas få anledning att återkomma till längre fram. När vi pratar med Marcus så frågar vi om det är något som han vill lyfta fram lite extra vad gäller kombuchan. Han passar då på att understryka att kombuchan håller sig bäst förvarad i kyl. Quna rekommenderar starkt att man hela tiden förvarar kombuchan i kylskåpstemperatur. Det generella förvaringsrådet är mellan 1-10 grader.

En anledning är såklart att det är godast att dricka drycken väl kyld. Men en ännu viktigare anledning till kylförvaring är att kombuchan fortsätter att jäsa vid förvaring i rumstemperatur. Då blir det för mycket kolsyra och det kan skumma över när man öppnar kapsylen. Drycken blir inte dålig och den går givetvis fortfarande att dricka men det är tråkigt om det blir för mycket kolsyra, avslutar Marcus.

Text: Ann Hedlund

Bilder: Quna

Mer om Quna och deras kombucha hittar du här

Film - Följ med på en dag i bryggeriet

 

img_20230404_160215111.jpg

Marcus kallar sig tång-bonde och har flera spännande tång-produkter under utveckling, till exempel chips.