Alla korvars dag firades i tisdags
Vårens första högtid - och det är inte påsk - firades den 12 mars över hela landet. Kanske mer av de verkligt sanna entusiasterna. Men förhoppningsvis var det många av er som tillagar och bjuder ut denna kulinariska produkt som gjorde dagen lite extra högtidlig. CSN:s utsända avnjöt i alla fall en lite annorlunda, men ack så välsmakande, version hos Korvbyrån i Solna.
Alla korvars dag är instiftad av Korvakademien som under sin 30-åriga existens har verkat för att höja korvens status i samhället, placera den i rätt sällskap, bredda dess användningsområde och utöka sortimentet av god korv. Akademiens tolv ledamöter ska ha god kunskap om och ett levande intresse för en högtstående svensk korvkultur. Man förverkligar sina syften bland annat genom korvfestivaler med provsmakningar, korvdueller och korvinformation.
Sålunda hölls den den årliga Korvfestivalen i Stockholm för nionde gången den 8-10 mars. Evenemanget lockar årligen tusentals glada korvälskare till att botanisera i ett unikt utbud av korv, passande tillbehör och dryck.
Ett annat uppmuntrande event är den sörmländska ”Korv & Brödrundan” som hölls den 9 mars. Det är Sörmlands Matkluster som bjuder in mathantverkare, producenter, gårdsbutiker, restauranger och kreatörer att delta på temat Korv & Bröd. Runt om i Sörmland kan man då möta mathantverkare som hantverksmässigt tillverkar korv, bröd och tillbehör tillsammans eller var för sig. På de flesta platser kan man köpa, äta och grilla korv utomhus.
Korvkioskerna kom att bli en del av det svenska folkhemmet. Här gestaltat av anrika Leons på Norra Promenaden i Norrköping.
Vår kärlekshistoria med korven går långt tillbaka i tiden och produkten i sig har näst intill blivit en nationalklenod. Svensken äter i genomsnitt 60 korv med bröd om året och inget tyder på att kärleken till korv kommer att svalna. Kanske tack vare att denna portion verkligen är den ultimata snabbmaten och på att det är så gott!
Ni som kan er branschhistoria vet att den första korven publikt serverades på Stockholmsutställningen 1897. Så småningom dök det upp så kallade korvgubbar med låda på magen och lite längre fram blev det små kiosker. Först på hjul och sedan mer fasta. Korvkioskerna blev så småningom gatukök och idag utgör korvförsäljningen en stor del av matutbudet även på bensinstationer och i servicebutiker av olika slag.
Originalet!
Sortimentet på försäljningsställena kom att utökas med tiden. Korven fick sällskap av senap, bröd, ketchup, mos, pommes frites … och den blev skinnfri och började grillas. På 1990-talet började det komma allt mer kryddade korvar och köttinnehållet blev högre. Men korven har ändå alltid funnits där som den självklara grundbulten i vårt snabbmatsätande.
Några som tagit fasta på detta är bröderna Marco och Max Johnler som för ett år sedan startade Korvbyrån på Råsundavägen i Solna. Med svensk korvtradition som grund har de byggt en meny med klassiker som tunnbrödsrulle och helt vanlig grillad. Det var där undertecknad njöt en wienergrill i baguettebröd när den första vårsolen värmde på uteplatsen under Alla korvars dag 2024 och i nästa nummer får ni läsa mer om Korvbyrån.
Text och foto: Gunilla Pihlblad, som syns njuta sin korvlunch