Tång och alger på väg in i barshyllan
Nyttiga godis- och chokladbitar, bars av olika slag, har en självskriven yta i conveniencehandelns butiker idag. Godiset eller mellanmålet för dem som vill ha något lite nyttigare. Nu kommer även proteinbars gjorda av tång och alger och hälsofördelarna är stora, enligt Seaweed & Friends som tillverkar dem.
Det handlar om mikro- och makroalger som odlas i Bohuslän. Mikro i sötvattenbassänger och makro i havet. Patrik Sjöstedt är vd i Seaweedbars och han berättar att idén kom från ett program han såg om framtidens mat och framför allt om mat som har lågt klimatavtryck.
- Vad kan folk tänka sig som alternativ mat? Tång och alger kommer högst på den listan vid undersökningar och i första hand tänkte jag att man skulle kunna sälja det som det var, i sin rena form, säger Patrik som är kock i grunden och uppvuxen i Asien där tång och alger är staplefood.
- Men så insåg jag att vi är för långt bort från att tillaga det själva i någon större utsträckning och att jag behövde hitta något gott, nyttigt och lättillgängligt med grab and go och functional foods som utgångspunkt.
Patrik Sjöstedt, vd Seaweed & Friends
Det mynnade ut i proteinbars med olika funktioner och med, enligt Patrik, ett extremt lågt klimatavtryck. Strategin var att etablera produkter med hög igenkänningsfaktor för att öka konsumtionen av alger och tång och nå hälsofördelar och god smak.
- Våra produkter har godkända hälsofunktioner, de första enligt rådande EU-reglemente. Våra alg- och tångsorter innehåller alla vitaminer, mineraler och aminosyror som kroppen behöver. Lite förenklat kan man säga att om man äter den här typer av alger, dricker vatten och får i sig kolhydrater, så överlever man. Men ingen lever ju så och därför satsar vi produkter som både är goda och ger olika hälsofördelar.
- Om man nu ändå behöver en grab and go-produkt, så får man mer än själva mättnadskänslan genom att köpa en sådan här produkt.
Idag finns det två varianter av Seaweedbars men fler är på gång.
Seaweedbars är helt veganska och finns idag i två olika varianter; Energy och Focus. Enkelt uttryckt så har man blandat tång och alger i olika mixer. Man har jobbat mycket med smakerna tillsammans med fabriken utanför Göteborg som tillverkar liknande produkter som whitelabel åt många olika företag.
Patrik Sjöstedt är grundaren av företaget och tillsammans med ett antal nyckelpersoner jobbar han nu för att få ut sina algprodukter på marknaden. Han berättar att man redan har ett antal kunder inom gym och spa samt en dialog med kedjor inom dagligvaru- och servicehandel.
- Förutom de två varianter som vi nu lanserar har vi ytterligare två som ligger klara. På sikt räknar vi med att även producera drycker, shakes, och liknande.
Text: Gunilla Pihlblad
Foton från Seaweed & Friends