Skip to main content

Kan Andreas komma längre nu?

forsta_andreas.jpg

 

Andreas Holm i Kisa har förekommit i denna tidning tidigare. Först i samband med att hans Frendobutik var pilot för butikslyftet 2.0 inom Emab. Sedan i en artikel där vi berättade om vardagen i pandemitid. Nu handlar det om att Emab nominerat denna sin pilot till utmärkelsen Årets Butik. Frågan är: Kan det bli så mycket bättre än så här?

Andreas Holm säger själv att han då och då måste nypa sig i armen.

- När jag ser tillbaka på hur det började och på vad vi har gjort, så är det verkligen fantastiskt att det rullar på som det gör. Både med försäljningen och med min ovärderliga personal som är mer eller mindre intakt sedan vi drog i gång med det nya.

Det finns mycket att höja på ögonbrynen för här. Kisa ligger cirka fem mil söder om Linköping och nästan lika många mil norr om Vimmerby. Huvudort i Kinda kommun som också omfattar två mindre orter, Rimforsa och Horn. Lite för långt bort för att vara en pendlingsort. Lite för liten för att ha ett stort utbud. Förvisso med några större industrier och vackra omgivningar. 

 

ext.jpeg'

När Andreas tog över den före detta Statoil-macken år 2000 var butiken bara 100 kvadrat. Nu är den mer än dubbelt så stor.

 

Butiken i fråga ligger inte ens vid genomfarten. Man måste svänga av densamma och veta att det finns en extraordinär butik där inne. Många har lärt sig det och faktum är att den ganska lilla mack som Andreas köpte av sin morbror år 2000 och som Statoil nio år senare gjorde till automatstation, nu är en destination för mat och fika. 

- Vi är samhällets matställe, säger Andreas och berättar att han 2011 köpte huset och marken och blev sin egen.

- Då gick jag också med i Emab och Frendo. Kände att det var dags för något nytt och att jag även ville ha en större lokal.

Så blev det också och man byggde ut från 100 till 330 kvadrat. I slutet av 2017 kunde man öppna den nya butiken som då också innehöll såväl café som spelavdelning. Arbetet med butiken gjordes i samarbete med Emab och Andreas menar att det varit bra för båda parter.

 

mackor.jpeg

Mackor och sallader med fina och tydliga skyltar är storsäljare.

 

- Det absolut viktigaste har varit vår satsning på egentillverkat. På mackor, sallad och annan mat samt på kaffe och fikabröd. Vi har utökat sortimentet vartefter och har en bredd som gör att alla kan komma hit. Familjer och kvinnor är kundgrupper som ökat sedan vi gjorde om.

Det man bereder, exponerar och säljer för att kunderna ska bli mätta och glada måste självklart vara färskt och fräscht. Hela disken utstrålar matglädje och det är lätt att förstå att omsättningen också varit minst sagt glädjefylld.

- Vi har haft sex och ett halvt år med otroliga ökningar. Även under pandemin, säger Andreas som menar att det är naturligt att det stannat av lite nu.

- Det kan ju inte fortsätta öka i all oändlighet och vi märker även av de sämre tiderna. Jag känner just nu att det ekonomiska fungerar bra och att jag får mera tid att uppskatta det sociala med jobbet som också är så roligt.

 

andreas_kaffe.jpeg

Den sociala delen av arbetet gör det extra roligt, tycker Andreas Holm.

 

Mat och fika står för cirka 20 procent av omsättningen och är naturligtvis en bra bidragsgivare till skillnad från stora kategorier som tobak, spel och paket. Det sistnämnda har man haft länge men som för så många andra har det fullkomligt exploderat under senare år.

- Paketen har varit bra eftersom de medfört nya kunder. Men nu vet alla var vi finns och vad vi har och det är dags att ta sig en ordentlig funderare på om det verkligen är lönsamt att hålla på i samma omfattning som tidigare. Både av ekonomiska och arbetsmiljömässiga skäl. Jag anser att det måste till mycket striktare regler om mängd och vikt och självklart bättre ersättning.

 

skarmavbild_2024-06-12_kl._15.47.42.png

Frendo i Kisa har ett sortiment och ett tjänsteutbud som nyttjas av i stort sett hela samhället.

 

Det senaste året har Andreas Holm bara jobbat halvtid i sin egen butik och det fungerar utmärkt tack vare den intakta och kompetenta personalen. Andra halvan har han ägnat åt Emab där han och kollegan Matthias Skånberg på Gulf i Nol, arbetar med butiksbesök och stöd till enskilda kolleger och kedjan som sådan. Just nu handlar det till exempel om byte av kassasystem. En krävande men viktig sak.

Hjärtat finns dock för alltid i Kisa och butiken som nu har en möjlighet att utses till årets bästa. I Kisa är Andreas Holm född och uppväxt, här är han engagerad i det lokala föreningslivet, här hämtar han styrka och här trivs han med sitt jobb, sina anställda och sina kunder.

- Det handlar om att aldrig svikta, att tro på sig själv och det man gör. Samt om att varje möte är unikt och viktigt för att det ska fortsätta gå bra.

Text och foto: Gunilla Pihlblad

 

skarmavbild_2024-06-04_kl._18.45.43.png

 

FRENDO KISA

Nominerad till Convenience Retail Awards av Anders Huss på Emab med motiveringen:

Andreas Holm och Frendo Kisa är så oerhört duktiga och har en hög omsättning. Så det är svårt för dem att öka lika mycket som mindre utvecklade stationer i procent mot föregående år. Men här handlar det inte om att fortsätta öka utan om att denna butik gjort ett så fantastiskt bra jobb under många år i rad. Dessutom delar Andreas och Matthias Skånberg med sig av sina kunskaper inom framför allt snabbmat till sina kollegor inom Emab, vilket bidragit till att Emab har haft bäst utveckling i branschen under flera år.

- Butik med intilliggande automatstation i Kisa, ägs av Andreas Holm
- Butiksytan är 220 kvadratmeter
- Öppet 6-22 vardagar, 8-22 helger
- 8 helårsanställda
- Omsättning 2023: Ca 15 MSEK

 

korv_till_barn.jpeg