Skip to main content

Full rulle - och bulle - på Bullandö

bullando_cra_500.jpg

 

En verksamhet med stora säsongsvariationer och en erfaren handlare som trivs ”mitt i smeten” på en av Stockholms skärgårds större marinor. Annelie Ter-Borch har en riktigt fullmatad butik för båtfolket men även service året runt till lokalbefolkningen. Och hon hoppas att det sistnämnda ska komma att öka.

18 år som handlare i skärgårdsnära miljö har gett Annelie både kunskap och erfarenhet. Tidigare drev hon en Handlar’nbutik på Gålö som ligger längre söderut. Men nu finns hon alltså på Bullandös fullservicemarina där bryggan även lockar folk med klädbutiker, café, glassrestaurang och en populär sjökrog.

- Här finns 1400 uthyrda båtplatser och 30 öppna. Dessutom anmäler de som åker i väg så att andra tillfälligt kan lägga till. På så vis är det ju alltid trafik här under högsäsong, säger Annelie och berättar att hon har ett visst öppethållande året runt.

- Bullandö har 600 hushåll och det är dryga milen till närmaste livsmedelsbutik. Framdragning av kommunalt vatten och ett pågående generationsskifte känns som bra möjligheter till utveckling.

 

annelie2.jpeg

Brödbakningen ger en genuin lanthandelskänsla.

 

På Gålö hade Annelies man försäljning av båttillbehör i anslutning till butiken. Här på Bullandö driver han den verksamheten en bit ifrån. Men Handlar’n har en hel del sådant som service till båtfolket, liksom andra fritidsartiklar. Det som kanske sticker ut allra mest är brödet. Man bakar både matbröd och kaffebröd av deg som man köper från ett lokalt bageri.

- På så vis blir det ett mellanting mellan eget bageri och bake off. Deg kan dessutom sparas på ett annat sätt än uppbakat bake off-bröd. 

Brödet ger en genuin lanthandelskänsla liksom grönsaksavdelnigen där mycket kommer från trakten. Färskvaror över huvudtaget är påtagliga men också traditionellt kiosksortiment.

 

personal_och_kund.jpeg

Under högsäsong finns det 17 personer på lönelistan.

 

I januari förra året brann det i butiken. Tack vare ett direktkopplat larm kom brandkåren snabbt och man kunde hindra att det spred sig över bryggan. Men Annelies butik fick rivas ut helt och byggas upp igen. Under våren hade hon tillfällig försäljning i två containrar och fick mycket support från kunderna.

- 1 juni kunde vi öppna igen och hade då tappat hela vårsäsongen. Men jag är glad att allt gick så bra som det gjorde ändå.

Säsong och öppettider är mycket varierade och kan enklast beskrivas som att den riktiga säsongen med öppet varje dag mellan 8 och 20, är från midsommar till början av augusti. Då börjar man successivt dra ner på öppethållandet för att från och med november bara ha öppet fredag till och med söndag mellan 10 och 15 fram till mars då det börjar gå år andra hållet. Det innebär som alla förstår att personalåtgången varierar från en ensam betydligt fler. Denna sommar har 17 personer stått på lönelistan så det är en hel del jobb bara med personalplanering.

 

leksaker_och_dryck.jpeg

Mycket av sortimentet är anpassat efter läget.

 

Annelie berättar att hon kan tänka sig att utöka öppettiderna under lågsäsong och att hon även funderat på hybrid med vissa tider obemannade.

 

  • Det blir dock lite krångligt med allt som måste skärmas av. Men vi får se hur det utvecklar sig med den ökning av fastboende som vi hoppas på.

 

En fantastisk arbetsplats har de, Annelie Ter-Borch och hennes personal. Den dagen då CSN besöker butiken är vädret på sin allra bästa sida. Trots att det är mer eller mindre sista dagen på högsäsongen är det mycket folk i butiken som verkligen ger intryck av att vilja alla kunders bästa.

Text och foto: Gunilla Pihlblad

 

skarmavbild_2024-06-04_kl._18.45.43.png

 

HANDLAR’N BULLANDÖ

Nominerad till Convenience Retail Awards av Carola Österman, Dagab, med motiveringen:

Efter att ha byggt upp sin butik efter en brand och kämpat med att ge sina kunder service via en tillfällig butik i container under återuppbyggnaden, så har Handlar’n Bullandö kommit tillbaka med full kraft och är nu en ypperlig förebild för sin kedja. Här är försäljning i fokus liksom kundernas behov och de kommer från både land och hav. Det finns nybakat bröd, fina grönsaker och allt man behöver för båtlivet.

- Butik vid marinan i Bullandö på Värmdölandet utanför Stockholm
- Drivs av Annelie Ter-Borch
- Butiksytan är 220 kvadratmeter
- Öppettider: se artikeln
- Personal: se artikeln
- Omsättning 2023: ca 12 MSEK

 

gronsaker.jpeg