Skip to main content

Efter snart 100 år är Brostugan fortfarande en viktig samlingspunkt

skarmavbild_2024-08-26_kl._19.38.14_kopia.png

 

Jaqueline Fornell driver Brostugan, vackert belägen vid Ulleredsbro mellan Lidköping och Kållandsö. Här erbjuds fika, glass, mackor och mat. Jaqueline är en erfaren entreprenör som drivit tre olika 7-Elevenbutiker i Sverige och Norge. Hon har dessutom drivit restaurang på Mallorca. Nu är det hennes andra säsong i Brostugan och hon hoppas på fler då hon blivit helt förälskad i platsen. Största utmaningen hittills? Vädret.

Brostugan ligger precis intill vattnet vilket gör att det finns sittplatser både inne och ute på bryggan. Utsikten är över Ulleredsbrosundet som sträcker sig till Vänsjöviken där många båtar passerar på sin resa runt Kållandsö. Vid bryggan kan man lägga till med sin båt och på uteserveringen avnjuts fina solnedgångar.

Brostugan uppfördes på 1930-talet och på 1940-talet var den traktens ”stora nöjescentrum”. På landsbygden eller i mindre tätorter eller samhällen, har kiosken ofta varit den stora samlingsplatsen. Brostugan var en sådan plats på Kålland. Den är idag inte längre en ”kiosk” i den bemärkelsen att man handlar genom en lucka, men det har man gjort tidigare. Idag har man matservering och lever främst på mer långväga besökare, dagsturister och sommarboende.

 

page57image608314432.jpeg

En gång i tiden var Brostugan traktens "stora nöjescentrum". Foto lånat av Brostugan.

 

Jaqueline - hur kom du på idén att starta den här verksamheten?

- Det har ju varit en verksamhet här tidigare som rullat och gått här i flera år med smashburgare, fika och glass. Platsen i sig kan dateras tillbaka till krigstiden när det var en samlingspunkt för många. Det är nu min andra säsong här och jag har bara blivit helt förälskad i platsen. 

Vad har du för bakgrund? 

- Jag har varit entreprenör hela mitt liv och bland annat drivit två olika 7-Elevenbutiker för Reitan i Norge - en i Stavanger och en i Oslo. Jag har också drivit en här i Sverige - Pressbyrån i Skara. Och så har jag drivit en restaurang på Mallorca.

- Det har givit mig mycket erfarenhet, men man lär så länge man lever och man kan aldrig lära sig tillräckligt, säger hon. 

Brostugan säljer Klings glass, lokalt från Mariestad. För Jaqueline var det en viktig del i valet av glass. Dessutom erbjuds kunderna olika sorters fika och mat, som smashburgare och vanliga burgare, smörgåsar och sallader. Och blåmusslor!

- Det är vår moules marinières som vi serverar med bröd och ailoi. Det är vårt ”wild card” på menyn och något som verkligen sticker ut, säger Jaqueline.

 

3_skarmavbild_2024-08-26_kl._19.44.22.jpeg

Brostugans wildcard sticker ut. 

 

Och kundernas intresse för the wild card har ökat successivt. Allt fler kunder kommer idag för att äta just musslorna. Brostugan smygstartade lite förra året och koncept har blivit både mer inarbetat och populärt. Till Brostugan kommer en hel del turister, men Jaqueline säger att Brostugan lever tack vare den lokala befolkningen. Det finns många stugbyar i närheten och kunderna kommer med både båt och bil. 

För att marknadsföra sig använder man i huvudsak Instagram, Google och Tripadvisor. Jaqueline tror att de skulle kunna nå ut till fler om de marknadsförde sig mer, men det har inte riktigt blivit av. Det är mycket arbete runt sociala medier, och i och med att hon gör detta själv så har hon fått begränsa sig. 

Vad har varit den största utmaningen sen du började här?

- Vädret! Det är jättemysigt här inne, men det finns bara 24 platser. Vi är tacksamma för att här aldrig är tomt. Går det någon så kommer någon annan, men det räcker ju inte riktigt. Vi behöver sol och fina dagar för att kunna ta emot fler kunder.

 

4_img_5851.jpg

Jaqueline - en erfaren entreprenör som inte räds en utmaning. 

 

Några planer på att expandera verksamheten finns inte. Jaqueline menar att Brostugan är Brostugan, det är svårt att flytta den någon annanstans. 

- Att bygga ut eller göra liknande aktiviteter begränsas också av att arrendeavtalet inte tillåter det, men det är klart att man har lekt med tanken, säger hon.

Under högsommaren serveras också frukost på Brostugan, mellan 9.00-11.00. Därefter går man över till burgarna och den övriga maten. Och öppettiderna är generösa.

- Vi har öppet så länge jag orkar stå. Sju dagar i veckan. Vi stänger alltid senast 01 för då säger alkoholtillståndet att vi måste stänga. Men är det lugnt en kväll och inga kunder, så kan det hända att vi stänger redan 22. Vi har öppet till sent helt enkelt, säger Jaqueline.

 

img_5842.jpg

Hur allt började. Kunderna får ta del av Brostugans historia. 

 

Vad är det roligaste med att driva Brostugan?

- Alla människor jag möter! Yngre, äldre, lokala och turister. Fantastiskt roligt och många original. De berikar mitt liv. Och så måste det nog vara, för annars hade man nog inte orkat driva eget. Man jobbar ju nästan dygnet runt, säger hon. 

Har du någon specifik kundhändelse som du minns särskilt väl?

- Oj, det finns många bra minnen här, säger Jaqueline och funderar lite.

- Men jag måste säga att när vi investerade i karaoke-maskinen så kom de lokala kändisarna och originalen. De sjunger en trudelutt - det är fantastiskt roligt och spontant. Det finns tillgängligt varje dag, så faller andan på så startar vi igång. De flesta sjunger hellre än bra, säger hon och ler. 

- Ska jag nämna en stjärna som gjort störst intryck på mig och mitt liv så är det nog Pelle. Vi får agera taxi Brostugan här när han missar bussen, och jag får skjutsa honom hem honom på kvällskvisten. 

 

img_5847.jpg

Klings glass, lokalt från Mariestad. Det var viktigt vid valet av glass. 

 

Jaqueline berättar att Pelle var med och startade ”söndags-ölen” som blivit en samlingspunkt. Det är många som är ensamma här omkring säger hon. Pelle hjälpte också till med idén att starta ”singelafton”, något som Brostugan haft två gånger nu under sommaren. 

- Rekommenderad ålder är 45-70 år och det har varit fantastiskt kul, säger Jaqueline.

 

5_img_5843.jpgimg_5845.jpg

Brostugan är fortfarande en samlingspunkt. 

 

Vintertid studerar hon på distans i Karlstad och det kommer hon fortsätta med. Om hon driver Brostugan ytterligare en säsong kan hon inte svara på i dagsläget.

- Det har vi inte fått svar på än. Arrendeavtalet är ett år i taget. Men jag tror att oavsett vad som händer med mig så kommer Brostugan leva vidare, den anses ju vara en allmänning idag. Det ska vara en verksamhet här. Får jag möjligheten så tar jag den, absolut. Men annars vet man aldrig vad som händer. Nya utmaningar tackar jag aldrig nej till, avslutar hon. 

Text: Ann Hedlund

Intervju och foto: Maria Mannebratt

Foto överst lånat av Brostugan.

 

skarmavbild_2024-08-26_kl._19.45.23.jpegskarmavbild_2024-08-26_kl._19.41.39.jpeg

Bilder lånade av Brostugan.